|
AKTUALNOŚCI |
09.02.2024 Zdrowotna dezinformacja w sieci
Z opublikowanego w 2022 roku raportu Fundacji Digital Poland „Dezinformacja oczami Polaków” wynika, że zdrowie jest drugim co do wielkości (po klimacie i energii) obszarem objętym dezinformacją w polskim internecie.
21.12.2023 Rekomendacje dot. spożycia tłuszczów w „Zaleceniach żywieniowych w nadciśnieniu tętniczym”
Jeśli chodzi o roślinne produkty do smarowania pieczywa, mamy wspaniałą końcówkę roku! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wraz z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH - PIB wydały właśnie e-book „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym”, w którym przekazują m.in. porady żywieniowe dotyczące spożycia tłuszczów.
18.12.2023 Nordyckie Zalecenia Żywieniowe
Nordyckie Zalecenia Żywieniowe promują dietę dobrą dla planety.
28.11.2023 Zmagasz się z jesienną chandrą? Wspomóż się kawą!
Zmęczenie, brak motywacji do działania, problemy z koncentracją i ogólny spadek nastroju to dla wielu znak, że jesień zdążyła już rozgościć się na dobre. Dni stają się krótsze, a pogoda za oknem nie zachęca do spacerów na świeżym powietrzu. Warto wówczas sięgnąć po naturalne sposoby, które pomogą przetrwać ten newralgiczny czas. Okazuje się, że ratunkiem na jesienną chandrę może być regularne picie kawy, która nie tylko może przyczyniać się do poprawy nastroju[i], ale pozytywnie może również wpływać na czujność i koncentrację[ii]. Jak to możliwe?
10.10.2023 Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia ws. spożycia tłuszczów
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaktualizowała wytyczne dotyczące spożycia tłuszczów ogółem, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Celem nowych rekomendacji jest „zmniejszenie ryzyka niezdrowego przyrostu masy ciała i wzrostu występowania dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów”.
28.09.2023 Dietetycy zalecają włączenie margaryny do codziennego menu jako element profilaktyki zdrowotnej
Tłuszcze są niezbędnym składnikiem odżywczym, bo dostarczają potrzebnej energii i pomagają wchłaniać witaminy A, D i E. W diecie ważna jest jednak nie tyle sama ilość, co jakość spożywanego tłuszczu. Zastąpienie nasyconych kwasów tłuszczowych wielo- i jednonienasyconymi znacząco zmniejsza więc ryzyko zaburzeń lipidowych czy rozwoju miażdżycy, prowadzących do problemów z sercem. Dlatego dietetycy zachęcają, by stosować margaryny, które pozwalają ograniczyć spożycie tłuszczów nasyconych nawet o połowę.
23.05.2023 Kawa to superfood – nowe oblicze małej czarnej
Kawa należy do wyjątkowych, podarowanych człowiekowi przez naturę, produktów spożywczych. Za jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie odpowiada bogactwo związków aktywnych zamkniętych w brązowych ziarnach – kofeina i antyoksydanty.
21.04.2023 5 mitów o kawie, w które musisz przestać wierzyć
Zdrowemu stylowi życia nigdy nie poświęcano tyle uwagi, co obecnie. Kilkanaście lat temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała zalecenia dotyczące zbilansowanej diety i aktywności fizycznej . Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) opracowała przewodnik adresowany do decydentów politycznych, dotyczący dobrych praktyk w zakresie zdrowia publicznego, a w szczególności zapobiegania negatywnym skutkom niewłaściwej diety i braku aktywności fizycznej . Do poprawy nawyków żywieniowych zachęcają też polscy specjaliści, którzy opracowali zalecenia dotyczące diety, tzw. Talerz Zdrowego Żywienia . Nie dziwi więc, że chcemy weryfikować wpływ na organizm niemal każdego spożywanego przez nas produktu. Jednym z takich składników codziennej diety, wokół którego narosło mnóstwo mitów, jest kawa. Warto się z nimi rozprawić, gdyż napój ten jest zaliczany coraz częściej do superfoods, czyli żywności wyjątkowo dla nas cennej.
15.03.2023 Kawa od 7 lat obecna w oficjalnych zaleceniach żywieniowych
Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, był gościem w porannym Programie Radia RMF24.pl.
14.03.2023 Polacy spożywają zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych
Zarówno przed, jak i w czasie pandemii, polska dieta odznaczała się zbyt dużym udziałem tłuszczu, w tym tłuszczów zwierzęcych i kwasów tłuszczowych nasyconych.
09.03.2023 Kawa na szpilkach czy pod krawatem?
Jak najlepiej uczcić Dzień Kobiet i Dzień Mężczyzn? Delektując się aromatyczną kawą. Naukowcy dowodzą, że napój ten służy obu płciom, przynosząc liczne korzyści zdrowotne i zalecają spożycie nawet do 5 filiżanek dziennie. Zobaczmy, co mogą zyskać panie i panowie, sięgający po małą czarną każdego dnia.
17.02.2023 Rok zdrowia z kawą
Zbilansowana dieta, bogata w warzywa i owoce, produkty pełnoziarniste, nabiał i ryby już na dobre weszła do kanonu zdrowego stylu życia. Nie dziwi więc, że każdego roku ogłaszane są trendy żywieniowe, które popularyzują najbardziej prozdrowotne produkty. Obok modnych w 2023 roku alg, daktyli i oleju z awokado warto też pamiętać o tych pokarmach, których dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka został doceniony już wcześniej. To między innymi kawa, która od 7 lat obecna jest w oficjalnych zaleceniach żywieniowych dla Polaków. Co sprawiło, że mała czarna – kiedyś zaliczana do używek – zasłużyła na takie wyróżnienie? Jak często powinniśmy po nią sięgać? W jaki sposób może wpłynąć na nasze zdrowie?
16.02.2023 Szkodliwy stereotyp wpływa na postrzeganie margaryny. Roślinne tłuszcze do smarowania coraz częściej są jednak zalecane w prewencji chorób układu krążenia
Przyjęło się, że szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans występują w margarynach. Jednak dzięki zmianie metody produkcji jest to już od dłuższego czasu nieprawdziwy pogląd. Obecnie margaryny miękkie – ze względu na brak tłuszczów trans w składzie i wysoką zawartość korzystnych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych – są wręcz zalecane w prewencji chorób układu krążenia. Na dodatek są one wzbogacane witaminami, dzięki czemu wykazują więcej prozdrowotnych właściwości.
10.01.2023 Co o zaletach i znaczeniu w codziennej diecie roślinnych margaryn nowej generacji mówią aktualne zalecenia żywieniowe
Masło często zwyczajowo gościło na naszych stołach, jednak gdy wyniki badań naukowych wykazały, że wysoki poziom tłuszczów nasyconych oraz izomerów trans kwasów tłuszczowych (TFA) powiązany jest z podwyższonym ryzykiem chorób serca, zaczęliśmy szukać zdrowszych zamienników. Wiele osób chcąc dbać o zdrowie i zapobiegać chorobom układu krążenia zgodnie z zaleceniami zaczęło stosować margaryny. Wciąż jednak wokół zalecanych roślinnych tłuszczów do smarowania krąży wiele mitów. Aby je rozwiać do rozmowy zaprosiliśmy dr Katarzynę Wolnicką, Kierownik Zakładu Edukacji Żywieniowej w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego PZH - PIB.
02.01.2023 Szukasz witamin A i D? Znajdziesz je tutaj!
Wzmocnienie odporności w celu zabezpieczenia organizmu przed infekcjami szczególnie interesuje nas w okresie zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i innych infekcji. Ważne jest wówczas dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin, które wspierają układ immunologiczny organizmu. Jakie witaminy na odporność są szczególnie ważne? Co jeść, by możliwe było zwiększenie odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.
29.09.2022 Kawa może odegrać ważną rolę w profilaktyce chorób cywilizacyjnych. Kilka filiżanek dziennie wpływa korzystnie na mikrobiom jelitowy - informuje prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska
– Jednym z obiegowych mitów jest to, że kawa może nam szkodzić. Otóż nie. Kawa pita w rozsądnej ilości, czyli między trzema a czterema filiżankami dziennie, wpływa bardzo korzystnie na nasze zdrowie i zdrowie naszego mikrobiomu jelitowego – mówi prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego. Jak wskazuje, dzięki zawartości błonnika i polifenoli kawa pomaga utrzymać równowagę we florze bakteryjnej jelit. Szereg prowadzonych ostatnimi laty badań wykazał, że napar kawy może odegrać ważną rolę w profilaktyce wielu chorób cywilizacyjnych.
23.09.2022 Poznaj dobre tłuszcze!
Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia portalu informacyjno-edukacyjnego www.dobretluszcze.pl poświęconego tłuszczom roślinnym i ich znaczeniu w codziennej diecie.
13.09.2022 Roślinne zamienniki i ich łatwe zastosowanie w naszej kuchni
Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi konsumenci coraz częściej wybierają alternatywy dla produktów zwierzęcych. Jedyną z kategorii, która pozwala na ograniczenie w codziennej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego są roślinne tłuszcze do smarowania, w tym margaryny.
01.09.2022 Fakty i mity o kawie – jak się nie zgubić
Odwadnia? Uzależnia? Wypłukuje magnez? Każde z tych pytań dotyczy kawy i na wszystkie odpowiedź brzmi: nie! Wątpliwości te opierają się na błędnych przekonaniach i sprawiają, że miłośnicy małej czarnej obawiają się sięgać po ulubiony napój częściej. Warto sprawdzić, co na ten temat mówią badania naukowe.
18.08.2022 Już od ponad roku obowiązuje rygorystyczny limit tłuszczów trans we wszystkich produktach
W kwietniu 2021 r. weszło w życie rozporządzenie ograniczające zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego do 2 g na 100 g tłuszczu. Od tego momentu nie można wprowadzać do sprzedaży żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego, która ten limit przekracza.
03.08.2022 Witamina D - dlaczego również latem warto uzupełniać jej poziom poprzez dietę
Witamina D jest nazywana witaminą słońca, ale latem również warto ją dostarczać wraz z dietą.
27.07.2022 Dodatki w domu wariatów
Felieton prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera, specjalisty z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka.
27.07.2022 Utrzymuj jelita w równowadze
Nasze jelita zamieszkują niezliczone mikroorganizmy, które im bardziej są różnorodne, tym lepiej. Dobrze jest też, aby żyły ze sobą w określonej „przyjaźni” i równowadze. W utrzymaniu właściwych proporcji między bakteriami „dobrymi” i złymi” oraz w zapewnieniu różnorodności pomocna może być kawa, dzięki zawartości polifenoli i błonnika. O tym, co jeść i pić, aby zachować zdrowy mikrobiom i co to właściwie znaczy rozmawiamy z profesor Ewą Stachowską, specjalistą z dziedziny żywienia człowieka, kierującą obecnie Zakładem Żywienia Człowieka i Metabolomiki Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie.
22.07.2022 Czy należy się bać słodzików?
Epidemia otyłości postawiła przed producentami żywności spore wyzwanie: jak wyprodukować smakującą żywność, od której nie będziemy tyć. O tym, czy słodziki mogą przyczynić się do redukcji masy ciała - mówiła podczas Kongresu Zdrowia Kobiet specjalistka w zakresie leczenia otyłości prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, informuje portal Medexpress.pl.
19.07.2022 Już od ponad roku obowiązuje rygorystyczny limit tłuszczów trans we wszystkich produktach
W kwietniu 2021 r. weszło w życie rozporządzenie ograniczające zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego do 2 g na 100 g tłuszczu. Od tego momentu nie można wprowadzać do sprzedaży żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego, która ten limit przekracza.
12.07.2022 Niskokaloryczne substancje słodzące a kontrola masy ciała
Wzrost zachorowalności na różnorakie choroby dietozależne, w tym otyłość i cukrzycę, spowodował, że globalny przemysł oraz towarzystwa naukowe i specjaliści z wielu dziedzin starają się za wszelką cenę ograniczyć spożycie energii. Jedną z dróg do celu mogą być niskokaloryczne substancje słodzące (LCS). Polskie Towarzystwo Badań nad Otyłością, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne potwierdzają bezpieczeństwo niskokalorycznych substancji słodzących, a także wskazują na możliwość zastępowania nimi sacharozy i innych węglowodanów prostych w uzasadnionych przypadkach, jednakże podkreślają, że stosowanie ich w codziennej diecie musi być połączone ze zmianą stylu życia i nie może być jedyną modyfikacją.
05.07.2022 Dlaczego tak bardzo lubimy smak słodyczy i jak zaspokajać tę potrzebę w zdrowy sposób?
Zdrowie to suma wielu czynników, z czego jednym z najważniejszych jest żywienie. Obecnie możemy mówić o epidemii otyłości i lawinowym wzroście tego problemu. Co za tym stoi i jak walczyć z tą tendencją? Polecamy wywiad z dr inż. Katarzyną Okręglicką.
22.05.2022 Aktualne spojrzenie na miejsce kawy w codziennej, zbilansowanej diecie
Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, były dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia, ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej tłumaczy dlaczego kawę określa mianem „wschodzącej gwiazdy profilaktyki".
17.03.2022 Wszystko, co chcesz wiedzieć o kawie
Infografika programu „Kawa i zdrowie”
16.02.2022 Badanie z udziałem pół miliona badanych: spożycie kawy korzystne dla serca i układu krążenia
Wypijanie od 0,5 do 3 filiżanek kawy dziennie korzystnie wpływa na pracę serca i układu krążenia – wykazało badanie przeprowadzone wspólnie przez Instytut Semmelweisa w Budapeszcie i Queen Mary University w Londynie. Badacze zwrócili też uwagę, że wśród osób pijących więcej niż 3 filiżanki dziennie nie stwierdzono wymienionych powyżej pozytywnych zależności, choć jednocześnie nie było też zależności negatywnych.
31.01.2022 Dietoprofilaktyka lepsza niż dietoterapia
W naszych wyborach żywieniowych smak jest jednym z najczęściej wymienianych czynników, które decydują o tym, co kupujemy. Coraz więcej ludzi ma świadomość zależności pomiędzy zdrowiem, a tym, czym się odżywiają, jednak w dużej mierze deklaratywnie. Do zmiany dotychczasowych nawyków żywieniowych może skłonić nas troska o własne zdrowie. Co zrobić, żeby to nie musiały być konkretne porady lekarza w sytuacji choroby? Odpowiedzi na to i wiele innych pytań poszukujemy z Prof. dr hab. Krystyną Gutkowską, Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie.
09.09.2021 Wpływ kawy na poprawę funkcji poznawczych
W życiu ważne są dobre nawyki, zwłaszcza te dotyczące zdrowej diety. Jedzenie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu, także na sprawność ośrodkowego układu nerwowego. Ale nie tylko to, co na talerzu, ma znaczenie dla naszego mózgu. Najnowsze badania dowodzą, że regularne picie kawy ma wpływ na spowolnienie łagodnych zaburzeń poznawczych. Czy to oznacza, że dzięki kawie zachowamy na starość umysł ostry jak brzytwa?
27.08.2021 Jedzenie warzyw i owoców najpopularniejszym sposobem zapewnienia witamin
Według badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źródłem witamin dla 19% badanych, natomiast 15% wybiera naturalne produkty wzbogacone witaminami, np. wzbogacone soki czy płatki śniadaniowe. Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.
23.08.2021 Pozytywne emocje i energia o poranku. Za co Polacy kochają kawę
Centrum Badawczo-Rozwojowe Biostat zbadało zwyczaje kawowe Polaków.
12.08.2021 Dlaczego borówki są ulubionym owocem dietetyków
Według sondaży opinii publicznej, ulubionym owocem Polaków są truskawki. Tymczasem, rodzimi specjaliści ds. żywienia za najlepszy owoc uważają borówki! Serwis Zdrowie tłumaczy dlaczego.
21.07.2021 Czy kawa może być elementem zdrowego stylu życia?
Myśląc „zdrowy styl życia”, widzimy w myślach talerz pełen warzyw i ludzi uprawiających sport. Nie ma w tej wizji miejsca dla słodyczy, ale rzadko też pojawia się w niej kawa. Niesłusznie! Mało który napój tak korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jak ona, a według najnowszych badań kawa może być pełnoprawnym elementem zdrowej diety. Wyjaśniamy, dlaczego.
16.07.2021 10 powodów, dla których warto jeść owoce jagodowe
Konsumenci na całym świecie coraz częściej świadomie poszukują tzw. superżywności (superfood), czyli naturalnych produktów o wyjątkowych walorach odżywczych i zdrowotnych. I tak np. Azjaci często sięgają po imbir, kurkumę i goji, a Latynosi po nasiona chia, komosę ryżową i acai. Polacy jednak również mają w swoim zasięgu lokalną superżywność - choć często nie zdają sobie z tego sprawy. Dobrym tego przykładem są owoce jagodowe, w przypadku których na lipiec i sierpień przypada szczyt sezonu. Korzystajmy z niego pełnymi garściami!
21.06.2021 Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka, ale przez lata narosło wokół niej wiele mitów
Z badania Fundacji „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” realizowanego przez Biostat w maju tego roku wynika, że prawie połowa Polaków obawia się kołatania serca i bezsenności po wypiciu więcej niż dwóch filiżanek dziennie. Ponad 71 proc. ankietowanych uznało, że nadciśnieniowcy w ogóle nie powinni pić kawy. Tymczasem napój ten może mieć na zdrowie wręcz pozytywny wpływ. – Kawa co prawda podnosi ciśnienie, ale na chwilę. Efekt całościowy, zwłaszcza picia kilku filiżanek kawy, jest raczej diuretyczny i obniża ciśnienie – mówi prof. Artur Mamcarz z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
19.06.2021 Jak sobie radzić z odwodnieniem?
Odwodnienie to bardzo poważny stan dla organizmu. Najbardziej na jego negatywne skutki narażone są dzieci i osoby starsze, jednak każdy człowiek bez odpowiedniej ilości płynów nie jest w stanie normalnie funkcjonować.
08.04.2021 Czy kawa szkodzi? Ekspert NIZP-PZH obala mity dotyczące małej czarnej
Kawa to królowa napojów. Na jej temat krąży jednak wiele mitów, zwykle straszących jej rzekomą szkodliwością. Tymczasem w 2016 r. dołączono ją do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych.
23.09.2020 Europejski Tydzień Sportu #Beactive
Nawet jakikolwiek ruch jest lepszy niż żaden. Dla poprawy kondycji warto wykorzystywać każdą codzienną okazję np. spacer z psem, sprzątanie ogrodu, chodzenie po schodach zamiast jazdy windą, taniec jako formę relaksu lub wyjście na basen
04.06.2020 Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy
Polecamy interesujący artykuł dr hab. n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej pt. "Kawa w diecie i w profilaktyce cukrzycy", który ukazał się w punktowanym czasopiśmie naukowym - "Clinical Diabetology" oraz "Diabetologii Praktycznej”.
18.05.2020 W jakich warunkach obróbki termicznej ulega zniszczeniu wirus SARS-CoV-2?
Dokładna obróbka termiczna niszczy wirusa, ponieważ koronawirus ulega zniszczeniu, gdy zastosuje się odpowiednią kombinację czasu i temperatury np. 60 st.C przez 30 min.
18.05.2020 Jak bezpiecznie postępować z posiłkami dostarczanymi z restauracji lub zakupionymi „na wynos”?
Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu. Nie zaleca się ich przechowywania.
10.05.2020 W jaki sposób postępować z pieczywem w dobie pandemii COVID-19?
Obecnie nie ma żadnych doniesień naukowych wskazujących na zakażenie koronawirusem drogą pokarmową.
09.05.2020 W jaki sposób postępować z produktami świeżymi, a także opakowaniami produktów spożywczych w dobie pandemii COVID-19?
Pomimo dużej skali pandemii nie odnotowano jak dotąd żadnych przypadków przeniesienia wirusa wywołującego COVID-19 poprzez spożycie żywności. W związku z tym, jak stwierdził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, nie ma dowodów na to, że żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego w odniesieniu do COVID-19. Uznaje się, że główną drogą przenoszenia wirusa wywołującego COVID-19 jest kontakt z wydzielinami zakażonej osoby, rozprzestrzeniającymi się głównie drogą kropelkową przy kichaniu, kaszlu lub wydychaniu powietrza.
08.05.2020 Jakie działania w zw. z COVID-19 powinien podjąć świadomy klient-konsument w sklepie?
Konsumenci powinni odpowiednio się zachowywać w placówkach handlowych.
08.05.2020 Czy mogę coś zrobić w domu, aby zminimalizować wszelkie ryzyko przeniesienia z żywności wirusa wywołującego COVID-19?
Tak. Po pierwsze, dokładne mycie rąk mydłem i ciepłą wodą przed zakupami i po nich jest szczególnie ważne, gdyż dzięki temu można ochronić siebie i innych.
04.05.2020 Czy mogę się zakazić wirusem SARS COV-2 przez kontakt z żywnością, której dotykały osoby, które mogą być zakażone?
Według krajowych agencji ds. bezpieczeństwa żywności w państwach członkowskich UE jest bardzo mało prawdopodobne, aby można było zachorować na COVID-19 przez kontakt z żywnością.
30.04.2020 Jakie jest ryzyko zarażenia się COVID-19 przez kontakt z produktami spożywczymi?
Fakt: Pomimo dużej skali pandemii nie odnotowano jak dotąd żadnych przypadków przeniesienia wirusa wywołującego COVID-19 poprzez spożycie żywności.
30.04.2020 Jakie jest ryzyko zakażenia się COVID-19 przez kontakt z opakowaniem produktów spożywczych?
Fakt: Nie ma dowodów na to, że zanieczyszczone opakowania, które zostały narażone na różne warunki środowiskowe i temperatury otoczenia, przenoszą zakażenie.
30.04.2020 Czy przemysł rolno-spożywczy podejmuje działania, aby zapobiec zanieczyszczeniu produkowanej lub dystrybuowanej żywności?
Produkcję żywności w UE już regulują surowe przepisy dotyczące higieny, a ich wdrożenie podlega kontrolom urzędowym.
26.01.2020 Dr Anna Barczak o zaletach picia kawy
"Najnowsze metaanalizy wskazują, że kawa spowalnia degradację funkcji poznawczych, choć sama jako taka lekiem na otępienie nie jest" - powiedziała dr Anna Barczak z Instytutu Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej w Warszawie w rozmowie z Termedia.
17.01.2020 Stanowisko Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, Instytutu Żywności i Żywienia w spr. stosowania niskokalorycznych substancji słodzących
Jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny jest wzrost częstości zachorowań na nadwagę i otyłość oraz występowania ich powikłań, głównie cukrzycy typu 2 i chorób układu krążenia.
10.12.2019 Program "Trzymaj Formę!" wiarygodnym źródłem informacji o zdrowym żywieniu
W internecie działają tysiące portali, blogów i forów poświęconych tematyce zdrowotnej. Niestety, spora część z nich zawiera informacje nieaktualne, niepełne lub po prostu nieprawdziwe. Ale w sieci nie brakuje też solidnych źródeł wiedzy o zdrowiu – Serwis Zdrowie PAP podpowiada, z których warto korzystać.
05.12.2019 Nowe wyniki badań nt. wpływu kawy na zdrowie
Najnowsze badania pokazują, że picie kawy może mieć korzystny wpływ na zdrowie. Naukowcy dowodzą, że picie do czterech filiżanek dziennie może obniżyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2, a także obniżyć ciśnienie krwi. Badania zostały przeprowadzone m.in. na grupie Polaków.
07.11.2019 Cukier & słodziki - Poznajcie Anię, która podobnie jak 60 mln Europejczyków cierpi na cukrzycę typu II
Bohaterka serii filmików nt. znaczenia słodzików w diecie, przygotowanych w ramach Programu informacyjno-edukacyjnego nt. niskokalorycznych substancji słodzących realizowanego przez Fundację "Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie".
08.10.2019 Cukier & słodziki - Poznajcie Marka
Bohater serii filmików nt. znaczenia słodzików w diecie, przygotowanych w ramach Programu informacyjno-edukacyjnego nt. niskokalorycznych substancji słodzących realizowanego przez Fundację "Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie".
18.09.2019 Cukry stanowią stały element naszej codziennej diety
Cukry są naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi. Wszystkie rośliny, z których produkuje się środki spożywcze, w tym owoce, warzywa czy zboża, zawierają naturalnie obecne cukry. Cukry są również naturalnie obecne w mleku i jego przetworach, czy w miodzie.
11.06.2019 Napoje idealne na piknik i grilla
Czerwiec to znakomity moment na zorganizowanie pikniku lub grilla w gronie rodziny i przyjaciół. Ciepłe promienie słońca, przyjemnie wiejący delikatny wiatr i piękna sceneria to gwarancje miło spędzonego czasu. Oprócz jedzenia bazującego na sezonowych owocach i warzywach istotną rolę podczas spotkań w plenerze odgrywają płyny – są niezastąpionym dodatkiem do serwowanych potraw. Poniżej przedstawiamy wybrane propozycje napojów, które warto zabrać ze sobą na wypoczynek na świeżym powietrzu.
11.06.2019 Wywiad z członkami Rady Naukowej Programu "Kawa i zdrowie"
Kawa. Większość z nas pije ją codziennie - nic więc dziwnego, że należy też do najintensywniej badanych składników naszej diety, a jej wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie jest przedmiotem dyskusji ekspertów z różnych dziedzin nauki. Okazuje się, że regularne picie umiarkowanej ilości kawy chroni nas przed związanymi z wiekiem zaburzeniami zdolności poznawczych, zmniejsza ryzyko wystąpienia wielu poważnych chorób związanych z niedokrwieniem serca, czy cukrzycą typu 2, poprawia naszą koncentrację i sprawność fizyczną, pomaga zachować równowagę płynów, a nawet - w niektórych przypadkach - może nawet ochraniać nasz organizm przed wystąpieniem choroby nowotworowej. W 2016 roku kawa została uznana za jeden ze składników zalecanej piramidy żywieniowej. Co dokładnie wpłynęło na taką decyzję? Zapraszamy do obejrzenia wywiadu z członkami Rady Naukowej Programu "Kawa i zdrowie".
22.05.2019 Woda zdrowia doda? Sprawdź, co warto wiedzieć na jej temat
Niedobór płynów w organizmie – jego skutkiem może być nie tylko gorsza kondycja fizyczna, ale także słabszy intelekt i obniżony nastrój. Trzeba jednak wiedzieć, ile i co pić, aby jak najlepiej się czuć i sobie nie zaszkodzić - informuje Serwis Zdrowie.
02.04.2019 Kawa w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej
Wywiad z prof. dr. hab. Mirosławem Jaroszem, dyrektorem Instytutu Żywności i Żywienia.
02.04.2019 Optymalizacja wartości energetycznej i składu napojów
Kwestia zapewnienia konsumentom dostępu do produktów żywnościowych o wysokiej wartości odżywczej jest priorytetem dla producentów żywności, w tym dla branży napojowej. W celu zahamowania niekorzystnych trendów, takich jak nadwaga i otyłość, od wielu lat prowadzone są przez branżę spożywczą działania na rzecz optymalizacji wartości energetycznej i składu produktów spożywczych.
28.03.2019 Aktualne doniesienia na temat właściwości prozdrowotnych kawy
Od kliku lat w piśmiennictwie światowym nie tylko zanikają tytuły „Czy kawa szkodzi?”, ale intensywnie przybywa publikacji, o takich nagłówkach, jak: „Kawa dla ochrony serca i długowieczności”, „Kawa to więcej, niż zwykły gorący napój”.
13.02.2019 Celebryckie diety, których lepiej się wystrzegać
Dieta zgodna z grupą krwi, picie wody alkalicznej, a nawet picie własnego moczu – to przykłady modnych ostatnio, dietetycznych dziwactw, promowanych przez niektórych celebrytów. Sprawdźcie, co myślą o nich specjaliści od żywienia i nie dajcie się nabrać!
06.12.2018 Oleje roślinne - bogactwo natury
Natura to przebogaty i nieprzebrany rezerwuar zasobów, wśród których człowiek znaleźć może praktycznie wszystko, co potrzebne mu jest do funkcjonowania. Zwłaszcza dziś, gdy wielowiekowemu doświadczeniu i mądrości przodków w sukurs przychodzi najnowsza technologia. Nie od dziś wiadomo, jak ważną rolę w naszym organizmie odgrywają tłuszcze, zwłaszcza te wielonienasycone OMEGA 3 i OMEGA 6. Okazuje się, że obecnie całe nasze zapotrzebowanie na zdrowe tłuszcze może być z powodzeniem zaspokajane przez rośliny.
13.11.2018 Nowe badania naukowe potwierdzające zalety niskokalorycznych substancji słodzących
W dniu 6 listopada br., miała miejsce konferencja zorganizowana przez International Sweeteners Association pt. „The science behind low calorie sweeteners: where evidence meets policy”.
09.11.2018 Jakie są korzyści ze stosowania niskokalorycznych substancji słodzących?
Niskokaloryczne substancje słodzące są bezpiecznie stosowane w napojach bezalkoholowych w Europie od lat 70. XX w.
10.10.2018 Kwasy omega-3 – Wszystko jak w szwajcarskim zegarku
Francuski lekarz i filozof JulienOffray de La Mettrie swoje najgłośniejsze dzieło z roku 1748 zatytułował „L’homme-machine”, czyli „Człowiek-maszyna”. Rzeczywiście analogii między organizmem ludzkim a mechanizmem jest wiele.
27.09.2018 Kawa zmniejsza ryzyko cukrzycy?
To FAKT! Naukowcy mają już naprawdę mocne dowody na to, że regularne picie kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Może też opóźniać lub spowalniać rozwój choroby.
29.08.2018 Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Dieta śródziemnomorska zajęła w 2018 roku pierwsze miejsce jako najzdrowsza dietana platformie internetowej U.S. News & World Report (ex equo z dietą DASH) w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki, a opublikowanym.
29.08.2018 ABC przechowywania napojów, soków i wód
Prawidłowe przechowywanie artykułów spożywczych, w tym napojów, soków i wód ma kluczowe znaczenie dla ich jakości.
23.08.2018 Olej kokosowy - czy jest dla każdego?
Polecamy wykład Karin Michels, dyrektor Instytutu Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów Uniwersytetu we Freiburgu i profesor w Szkole Zdrowia Publicznego Uniwersytetu Harvarda.
08.08.2018 Wszystko, co trzeba wiedzieć o mrożonkach
Eksperci przyznają, że w czasie mrożenia żywność traci od 10 do 30 proc. witamin. Mimo to, mrożenie pozostaje jednym z najlepszych sposobów utrwalania żywności. Przedstawiamy wady i zalety mrożonek.
25.07.2018 Jak sprawdzić, czy dany produkt jest źródłem izomerów trans?
Zgodnie z polskim i europejskim prawem, producenci żywności nie mogą umieszczać na opakowaniach informacji nt. zawartości izomerów trans.
11.07.2018 Czy sól morska albo himalajska jest lepsza od soli kuchennej?
Osoby preferujące zdrowy styl życia postrzegają często sól kuchenną jako gorszą i sięgają po inne jej rodzaje jako zdrowszą alternatywę. Czy mają rację i czy istnieje coś takiego jak „zdrowsza sól”?
03.07.2018 Dieta zgodna z grupą krwi - jeszcze jeden dietetyczny mit
W ostatnich latach zaobserwowano wzrastające zainteresowanie dietą zgodną z grupą krwi. Badania naukowe nie potwierdzają jednak jej dobroczynnego wpływu na stan zdrowia, utratę zbędnych kilogramów czy zmniejszenie ryzyka chorób przewlekłych - informuje NCEŻ.
22.06.2018 Co gorsze: siedzący tryb życia czy zła dieta?
Prawie każdy, kto widział zawodników sumo, zastanawiał się, czy są zdrowi. Okazuje się, że najczęściej – dopóki ćwiczą – tak. Co jest zatem gorsze: siedzący tryb życia czy nieodpowiednia, wysokokaloryczna dieta?
15.05.2018 Ekspert: Nie ma dowodów na skuteczność diety bezglutenowej u osób zdrowych
- Do tej pory nie ukazały się badania naukowe, które wskazywałyby na pozytywne skutki stosowania diety bezglutenowej u osób zdrowych. Natomiast wiele osób taką dietę stosuje z powodu mody kreowanej przez media - mówiła dr inż. Katarzyna Świąder ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji podczas konferencji Futurefoods Tech 2018.
09.05.2018 Olej rzepakowy versus oliwa z oliwek
Okazuje się, że olej rzepakowy w zestawieniu z legendarną oliwą z oliwek wypada bardzo korzystnie. Charakteryzuje się on dużą zawartością kwasu oleinowego – OMEGA 9 i kwasów polienowych, najniższą wśród olejów zawartością kwasów nasyconych, korzystną proporcją kwasów z grupy OMEGA 3 do kwasów OMEGA 6, jest ponadto cennym źródłem witamin tłuszczorozpuszczalnych – E i K.
25.04.2018 Ryby mogą chronić przed chorobą Parkinsona
Pewne białko zawarte w rybach utrudnia gromadzenie się związanych z chorobą Parkinsona, białkowych złogów. Niektóre gatunki mają tej substancji więcej niż inne, a jej ilość zmienia się wraz z porami roku - informuje PAP.
10.04.2018 Chudnąć na makaronie? Czemu nie…
Makaron postrzegany jest jako produkt, który w chudnięciu nie pomaga. Niesłusznie – pałaszując kilka porcji pasty tygodniowo można schudnąć.
30.03.2018 Chudnąc chronisz się przed rakiem?
Jeśli otyłość lub nadwaga to Twój problem, jest to FAKT! Coraz więcej nowotworów jest bowiem powodowanych przez otyłość i nadwagę.
19.03.2018 Światowy Tydzień Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli
Z okazji obchodzonego w marcu Światowego Tygodnia Walki z Nadmiernym Spożyciem Soli (World Salt Awareness Week), lekarze na całym świecie przypominają, że sól spożywcza (chlorek sodu), konsumowana w nadmiarze, zwiększa ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.
13.03.2018 Witamina D i witamina K – konieczne połączenie?
Nie tak dawno, bo pod koniec XX wieku, wydawało się, że już wszystko wiemy o roli witamin w zapewnieniu pełni zdrowia człowiekowi. Nieoczekiwanie od początku XXI wieku pojawia się ogromna liczba publikacji donoszących o nowych oddziaływaniach na organizm człowieka dwóch witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a mianowicie witaminy D i witaminy K - informuje NCEŻ.
01.03.2018 "Najzdrowsze produkty spożywcze świata"
Surowe migdały, czerymoja i karmazyn atlantycki – to zdaniem naukowców trzy najlepsze, pod względem wartości odżywczej, pokarmy na ziemi. Ale uwaga! Nawet najzdrowsze produkty w nadmiarze mogą nam zaszkodzić.
08.02.2018 Co warto wiedzieć o tłuszczach trans?
W Polsce producenci tłuszczów, uwzględniając wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), doprowadzili w ostatnich latach do wzrostu zawartości jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych kosztem obniżenia zawartości kwasów nasyconych i kwasów trans.
07.02.2018 Fakt: Warto jeść schłodzony ryż i makaron
Dobrymi prebiotykami są schłodzone produkty skrobiowe, takie jak makaron i ryż. Schłodzenie skrobi sprawi, że staje się ona bardziej oporna dla naszych enzymów trawiennych i dzięki temu jest znakomitym posiłkiem dla dobrych bakterii żyjących w jelicie grubym.
29.01.2018 Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla Osób w Wieku Starszym
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym stanowi najprostsze i najkrótsze ogólne przedstawienie kompleksowej idei żywienia, której realizacja daje szansę na aktywne i zdrowe starzenie -
podaje Instytut Żywności i Żywienia.
23.01.2018 Białko w diecie seniorów - dlaczego jest tak ważne?
Zdrowemu i dłuższemu życiu osób w starszym wieku sprzyja prawidłowe żywienie. Ważną informacją dla osób starszych w znowelizowanych normach żywienia jest to, że wraz z wiekiem zmniejsza się zapotrzebowanie na energię (kalorie) w związku z fizjologicznym obniżeniem tempa podstawowej przemiany materii i zmniejszoną aktywnością fizyczną. Lecz mniej kalorii nie oznacza, że należy zmniejszyć spożycie wszystkich składników odżywczych. W wypadku niektórych z nich, wręcz przeciwnie, w starszym wieku trzeba spożywać dużo więcej niż w młodszych latach. Do składników, na które zapotrzebowanie wzrasta, należą: witamina D, wapń, magnez, potas, żelazo i białko - podaje NCEŻ.
04.01.2018 Soki, nektary, napoje – czym różnią się od siebie?
Soki owocowe, nektary oraz napoje – wybór produktów do picia dostępnych na sklepowych półkach jest naprawdę bardzo duży. Warto więc poznać różnice pomiędzy poszczególnymi rodzajami produktów, aby móc wybrać ten najbardziej odpowiedni dla swoich potrzeb oraz preferencji smakowych. W artykule wyjaśniamy, co dokładnie kryje się pod określeniami takimi jak sok, napój oraz nektar.
12.12.2017 Ekspert IŻŻ: Regularne picie kawy nie powoduje zubożenia organizmu w magnez
– Jeśli chodzi o wypłukiwanie magnezu i wapnia przez kawę, to przy umiarkowanym piciu kawy, czyli 3-5 filiżanek dziennie i urozmaiconej diecie opartej o różne produkty, nie możemy mówić o deficycie składników odżywczych w naszym organizmie, w tym braku magnezu i wapnia – powiedziała serwisowi portalspozywczy.pl dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.
23.11.2017 Fakt: Kofeina może przyczynić się do poprawienia sprawności fizycznej podczas treningu
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdził, że istnieje związek między spożyciem kofeiny a zwiększeniem wytrzymałości i potencjału wytrzymałościowego oraz zmniejszeniem ocenianego wysiłku lub wysiłku podczas ćwiczeń
06.11.2017 Uprawiasz sport: nie pij ani za dużo, ani za mało
Podczas intensywnych ćwiczeń trzeba pić. Byle nie za dużo - niebezpieczne jest zarówno odwodnienie, jak i wypicie zbyt dużej ilości płynów. Sprawdź, ile i jak należy ich pić podczas intensywnego wysiłku.
06.11.2017 Obalamy mit, że soki owocowe zawierają dodatek cukru!
Picie soków owocowych jest niekorzystne, ponieważ dodawany jest do nich cukier? To mit. Jak wynika jednak z przeprowadzonych badań, aż 65% matek jest przekonanych, że soki owocowe dostępne na sklepowych półkach zawierają dodatek cukru. Ten nieprawdziwy pogląd przyczynia się do spadku spożywania tych wartościowych produktów, które poza walorami smakowymi, dostarczają do organizmu potrzebną dawkę witamin i składników mineralnych. Wystarczy zaledwie jedna szklanka soku pomarańczowego, aby zaspokoić połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Warto więc każdego dnia sięgać po soki – dla zdrowia i dobrego samopoczucia. I nie obawiać się sztucznych dodatków, których soki nie zawierają.
06.09.2017 Napoje dla kobiet karmiących piersią
Okres karmienia piersią to wyjątkowy czas w życiu każdej kobiety, który umożliwia nawiązanie bliskiej relacji z dzieckiem, pozwala na zaoszczędzenie czasu, a także pomaga młodej mamie w szybszym powrocie do figury sprzed ciąży. Jednak aby móc w pełni cieszyć się pierwszymi tygodniami z maluchem, warto poznać zasady dotyczące spożycia płynów przez kobiety karmiące.
07.08.2017 Zalecenia Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego
Niedawno opublikowane rekomendacje Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego po raz kolejny potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające z zastąpienia tłuszczów nasyconych tłuszczami wielo- lub jednonienasyconymi.
03.08.2017 Zawartość tłuszczów trans w produktach tłuszczowych
Wyniki badania 44 najpopularniejszych produktów tłuszczowych pod kątem zawartości tzw. tłuszczów trans.
28.07.2017 Spożycie płynów w czasie upałów
Odwodnienie oddziałuje niekorzystnie na organizm na wiele sposobów – przyspiesza zmęczenie, pogarsza nastrój, wywołuje rozdrażnienie, bóle głowy czy problemy z koncentracją i wydłuża czas reakcji. Kiedy temperatura otoczenia jest wysoka, ryzyko odwodnienia znacznie się zwiększa. Nasz organizm, aby utrzymać stałą temperaturę ciała wytwarza większe ilości potu, usuwając w ten sposób nadmiar ciepła. Zapobiega to przegrzaniu organizmu i bardzo niebezpiecznemu dla zdrowia udarowi cieplnemu. Straty te trzeba uzupełnić, dlatego tak ważne jest picie odpowiedniej ilości płynów.
20.07.2017 Ekspert IŻŻ: Eliminacja glutenu z diety zdrowych ludzi to błąd
Rezygnując z glutenu narażamy się na choroby związane z większym spożyciem tłuszczów nasyconych, cukru i soli: nadciśnienie, miażdżycę i otyłość - zauważa ekspertka Instytutu Żywności i Żywienia, dr Anna Wojtasik. I tłumaczy, do czego nam gluten.
14.06.2017 Rola śniadania w diecie – napoje do posiłku
„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” – głosi popularne powiedzenie. O pozytywnych skutkach regularnie spożywanych śniadań można powiedzieć bardzo wiele: stanowią znakomite „doładowanie energetyczne” dla organizmu na cały dzień i pobudzają do działania. Ważnym elementem odpowiednio skomponowanego posiłku są napoje. Stanowią one doskonałe uzupełnienie pokarmu, zapewniają prawidłowe nawodnienie organizmu i mogą dostarczać składników odżywczych.
24.05.2017 Fakty: Źródła kwasów omega-3
Tłuszcze stanowią najbardziej skoncentrowane źródło energii. Jednak, obok białek, są także niezbędne do budowy komórek oraz produkcji substancji biologicznie czynnych. Szczególnie ważną rolę pełnią wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3. Nazywane są również niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT), ponieważ organizm człowieka nie może ich samodzielnie wytwarzać. Muszą być dostarczane z dietą.
11.05.2017 Napoje izotoniczne – czym są i kiedy powinno się po nie sięgać?
Podczas intensywnego wysiłku fizycznego organizm traci duże ilości wody. Oprócz niej z naszego organizmu wydalane są również wartościowe składniki mineralne: potas, magnez, wapń oraz sód. W jaki sposób skutecznie uzupełnić powstałe niedobory? Najlepiej sięgnąć po specjalne napoje izotoniczne, które są ogólnodostępne we wszystkich większych sklepach spożywczych. Warto jednak wiedzieć w jakich ilościach możemy je spożywać oraz czym związane są niedobory elektrolitów w organizmie.
08.05.2017 Resort zdrowia zapewnia: aspartam jest bezpiecznym dodatkiem do żywności
Aspartam - jako dodatek do żywności - jest substancją bezpieczną - zapewnia ministerstwo zdrowia w odpowiedzi na petycję ws. tego środka słodzącego. Dodaje, że stosowanie aspartamu np. w napojach niskokalorycznych i gumach do żucia jest zgodne z prawem UE.
27.04.2017 Dieta bezglutenowa sprzyja rozwojowi cukrzycy typu II
Modna obecnie dieta bezglutenowa może być niebezpieczna dla osób, które nie chorują na celiakię albo nie są uczulone na gluten.
25.04.2017 Witamina D - rola w organizmie i jej źródła w diecie
W ostatnich latach wzrosło zainteresowanie witaminą D, ponieważ coraz więcej badań wskazuje na jej wielokierunkowe oddziaływanie na organizm człowieka. Witamina D przestała być kojarzona wyłącznie z gospodarką wapniowo-fosforanową, a jej niedobory z krzywicą u dzieci. Przełomowe okazały się odkrycia, które udowodniły, że witamina D może oddziaływać również na serce, mózg oraz komórki jelita i trzustki.
10.03.2017 Fakty o diecie „odkwaszającej” organizm
Brak jest wiarygodnych danych na temat tego, czy dieta „odkwaszająca” organizm działa korzystnie, czy też wręcz przeciwnie – nie należy zatem polecać jej pacjentom onkologicznym.
02.03.2017 Fakt: Modnymi dietami i innymi kuracjami "oczyszczającymi" można sobie zaszkodzić
Nie wszystko, co „naturalne” oznacza „zdrowe” i „nieszkodliwe”. Wszystkie organizmy żywe posiadają systemy pozwalające im na usuwanie szkodliwych bądź niepotrzebnych substancji, a nauka nie potwierdza korzyści ze stosowania kuracji oczyszczających.
20.02.2017 Fakt: Odpowiednia ilość płynów w ciąży jest istotna
Ciąża to szczególny czas dla organizmu. W ciągu 40 tygodni organizm kobiecy pracuje na zwiększonych obrotach, dlatego też znacząco wzrasta w nim zapotrzebowanie na dostateczną ilość płynów. Odpowiednia ilość napojów wypijanych każdego dnia nie tylko pozwala uniknąć odwodnienia organizmu, ale również pozytywnie działa na pozbycie się wahań nastrojów oraz uniknięcie przedwczesnego porodu.
17.02.2017 MIT: Za nadwagę i otyłość zawsze odpowiada za duża ilość kalorii w diecie
Jednak najczęściej osoby z nadwagą i otyłością po prostu za dużo jedzą i za mało się ruszają. Tyjemy wtedy, kiedy nie spalamy kalorii dostarczanych w diecie. Czasem skłonność do przybywania na wadze wynika z niektórych stanów chorobowych, fizjologicznych lub stosowania niektórych leków - podaje serwis Zdrowie.pap.pl.
17.02.2017 Fakt: Każda aktywność jest na wagę złota
Nie trzeba ćwiczyć codziennie, by cieszyć się z efektów wysiłku fizycznego. 2,5 godziny szybkiego marszu czy jazdy na rowerze w weekend wystarczą, by zmniejszyć u siebie ryzyko choroby układu krążenia aż o 40 procent - podaje serwis Zdrowie.pap.pl.
09.02.2017 Fakt: Bez błonnika ani rusz
Choć człowiek błonnika nie trawi, bez niego nie mógłby przetrwać. Jego dobroczynne działanie to m.in. stanowienie pożywki dla tzw. „dobrych” bakterii, które zasiedlają ludzki układ pokarmowy.
08.12.2016 9 faktów na temat cukrów
O cukrze wiele się pisze i mówi. Czasami zgodnie z prawdą, a czasami nie. Nadszedł czas, aby rozwiać mity - zero słodkich słówek, czyste fakty!
08.12.2016 Nieuzasadniony strach przed dodatkami do żywności, cz. II.
Jakie są korzyści dla konsumentów ze stosowania dodatków? Czy współczesny przemysł spożywczy mógłby istnieć bez substancji dodatkowych?
17.11.2016 Bezpieczeństwo opakowań napojów, soków i wód
Opakowania artykułów spożywczych, muszą spełniać bardzo wysokie wymagania, ale kryterium bezpieczeństwa jest decydującym elementem.
07.11.2016 Nieuzasadniony strach przed dodatkami do żywności
Strach przed dodatkami do żywności wynika z niewłaściwej wiedzy, często szerzonej i powielanej przez osoby, które prezentują subiektywne poglądy, a nie fakty bazujące na badaniach naukowych. Czym są właściwie dodatki do żywności i czy należy się ich bać?
17.08.2016 Ekologiczne nie zawsze najlepsze
Rozmowa z prof. dr. hab. Janem K. Ludwickim, kierownikiem Zakładu Toksykologii i Oceny Ryzyka w Narodowym Instytucie Zdrowia Publicznego - Państwowym Zakładzie Higieny.
02.08.2016 Czy głębokość źródła, z którego jest czerpana woda, ma znaczenie?
Jakość wody podziemnej zarówno w aspekcie czystości, a więc i jakości bezpiecznej dla zdrowia, jak też składu chemicznego, zależy od uwarunkowań geologicznych w miejscu występowania zasobów tej wody.
14.07.2016 Pasteryzacja – co nam daje?
Pasteryzacja jest jedną z najstarszych metod utrwalania żywności, która niesłusznie jest utożsamiana z pozbawianiem żywności wartości odżywczych. Wynika to najprawdopodobniej z braku znajomości tego procesu i jego właściwości.
26.04.2016 Mity z social media dot. napojów, soków i wód
Portale internetowe, blogi i kanały social media dają nam możliwość wyrażania swoich opinii, które jednocześnie kreują postrzeganie danych zagadnień. Niestety prezentowane zdania są często subiektywne i nie bazują na badaniach naukowych ani na stanowiskach uznanych naukowych instytucji.
25.04.2016 Czy cukier szkodzi? Nie!
Ale, tak jak w przypadku innych składników odżywczych, potrzebny jest umiar.
21.04.2016 Czy warto zamienić zwykłą sól na sól morską?
W związku z często pojawiającymi się opiniami o korzyściach zdrowotnych płynących z zastąpienia soli kuchennej innymi rodzajami soli, dr inż. Anna Wojtasik z IŻŻ w trakcie prelekcji "Mniej soli - korzystnie dla zdrowia" zorganizowanej przez Wszechnicę Żywieniową w SGGW w dniu 20 kwietnia 2016 r. przedstawiła obiektywne informacje w tym zakresie.
31.03.2016 Jak dokonać wyboru wody? Która jest dobra?
Prawidłowa odpowiedź – każda, jednak zależy dla kogo i do jakiego zastosowania.
09.03.2016 Kofeina i energetyki - fakty
Czym jest kofeina? Czym są napoje energetyzujące? Ile kofeiny znajduje się w różnych produktach?
09.03.2016 Mit! Obecne w przetworach owoce nie mają najlepszej jakości, zwykle są nadpsute i nieświeże
Jakość surowców używanych do produkcji słodzonych przetworów jest ściśle regulowana przez krajowe przepisy. Owoce używane do produkcji muszą być świeże, zdrowe, bez objawów zepsucia.
09.12.2015 "Świątecznie o cukrze"
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, działając wspólnie ze Stowarzyszeniem Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO oraz Związkiem Producentów Cukru w Polsce zorganizowały w dniu 9 grudnia br. spotkanie dla mediów pt. „Świątecznie o cukrze”. Celem spotkania było przedstawienie obiektywnych i zgodnych z aktualną wiedzą naukową informacji na temat tego składnika odżywczego.
09.11.2015 Czym smarować pieczywo - masłem czy margaryną?
Osoby zdrowe mogą używać masła, jednak ludzie z podwyższonym poziomem cholesterolu i zagrożone zawałem serca powinny go unikać - przekonuje w wypowiedzi dla PAP prof. Elżbieta Bartnikowska z zakładu dietetyki SGGW w Warszawie.
30.10.2015 5 rzeczy, które warto wiedzieć o GMO
Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) budzą wiele kontrowersji. Przepisy UE w tej sprawie są bardzo restrykcyjne – zarówno uprawa, jak i obrót GMO są możliwe dopiero po przeprowadzeniu złożonej procedury autoryzacji. Od kwietnia 2015 roku państwa członkowskie mają swobodę we wprowadzaniu ograniczeń lub zakazów dotyczących upraw GMO na swym terytorium.
20.10.2015 W polskiej diecie znajduje się dużo kwasów trans? MIT!
Ekspert: spożycie szkodliwych izomerów trans kwasów tłuszczowych nie przekracza limitu rekomendowanego przez WHO.
12.10.2015 Nowe badanie Harwardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego
Najnowsze badanie przeprowadzone na Harwardzkiej Szkole Zdrowia Publicznego potwierdza, że zastępowanie tłuszczów nasyconych tłuszczami nienasyconymi zmniejsza ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego.
02.10.2015 MIT! Nadmiar wody wypłukuje minerały z organizmu
Fakt: Wydalanie składników mineralnych jest procesem fizjologicznym i podlega m.in. kontroli hormonalnej.
02.10.2015 MIT! Picie płynów do posiłku może zaburzać procesy trawienne
Jeżeli tuż przed, podczas lub po posiłku czujemy pragnienie, nie ma żadnych przeciwwskazań, aby napić się jakiegokolwiek płynu.
02.10.2015 MIT! Napoje gazowane nie nawadniają organizmu
Fakt: Obecność dwutlenku węgla nie upośledza procesu nawodnienia organizmu.
02.10.2015 MIT! Soki w kartonach są gorsze niż soki świeżo wyciskane
Fakt: Występują nieznaczne różnice między wartościami odżywczymi świeżo wyciskanych soków a wartościami soków produkowanych przemysłowo.
11.09.2015 MIT! Glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku są szkodliwe dla konsumenta
Wzmacniacze smaku są szczególnie chętnie stosowane do produktów, które w trakcie ich tworzenia, na skutek procesu technologicznego, straciły częściowo swój naturalny smak.
11.09.2015 MIT! Żywność przetworzona nie ma żadnych wartości odżywczych
Dzięki obróbce technologicznej żywności, mamy dostęp do wielu artykułów żywnościowych, których w innych warunkach nie moglibyśmy jeść na co dzień. Bez przetwórstwa żywności różnorodność produktów, które widzimy na sklepowych półkach, byłaby z pewnością znacznie ograniczona. Przetwórstwo żywności zapobiega sezonowości produktów, które mają ograniczony okres występowania. Przykładem tego mogą być puszkowane owoce, warzywa czy produkty mięsne.
10.09.2015 MIT! Niektóre dodatki E są rakotwórcze
Każda substancja dodatkowa (oznaczona symbolem E) stosowana w żywności musi posiadać ocenę bezpieczeństwa dla zdrowia; oceny tej w Unii Europejskiej dokonuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), a przed rokiem 2002 - Naukowy Komitet ds. Żywności. Akceptację uzyskują tylko te substancje, które zostały poddane wszechstronnym badaniom toksykologicznym, a ich wyniki nie budzą zastrzeżeń.
10.09.2015 MIT! Dodatki do żywności są zbędne
Współczesny przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez substancji dodatkowych; są one stosowane nawet w produktach pochodzenia ekologicznego.
19.06.2015 Warsztaty dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o dodatkach do żywności oraz o syropie glukozowo-fruktozowym
W dniu 18 czerwca br. PFPZ ZP zorganizowała warsztaty dla dziennikarzy pt. „Fakty i mity o dodatkach do żywności oraz o syropie glukozowo-fruktozowym”. Celem warsztatów było przedstawienie aktualnej i rzetelnej wiedzy w tym zakresie. Prelegentami warsztatów byli przedstawiciele wiodących polskich i europejskich instytucji naukowo-badawczych.
19.06.2015 Dr Gajda-Wyrębek: Emocje związane z dodatkami do żywności są nieuzasadnione
Tylko substancje chemiczne poddane wszechstronnym badaniom, których wyniki nie budzą żadnych wątpliwości czy zastrzeżeń, mogą być rozpatrywane jako dodatki do żywności, wykorzystywane w jej produkcji – zapewnia dr Joanna Gajda-Wyrębek, kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.
19.06.2015 Prof. Brouns: Syrop glukozowo-fruktozowy jest taki sam jak cukier
Zarówno węglowodany występujące jako naturalny składnik produktów żywnościowych (np. owoce i miód), jak i węglowodany dodawane do żywności w procesie jej przetwarzania mają taki sam efekt metaboliczny dla organizmu człowieka – ocenia prof. Fred Brouns z Wydziału Zdrowia, Medycyny i Nauk Przyprodniczych Departamentu Biologii Człowieka Uniwersytetu z Maastricht.
19.06.2015 Prof. Achremowicz: Syrop glukozowo-fruktozowy stwarza nowe możliwości
Syrop glukozowo-fruktozowy posiada niemal identyczną słodycz jak cukier. Dlatego w części produktów spożywczych jest on stosowany jako alternatywa dla cukru. Syrop jest bardzo wygodnym składnikiem słodzącym. Dzięki swojej konsystencji może być stosowany bez konieczności uprzedniego rozpuszczania – tłumaczy prof. Bohdan Achremowicz z Katedry Technologii Węglowodanów Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
27.04.2015 MIT! Producenci nie deklarują na swoich produktach zawartości tłuszczów trans, bo chcą ukryć tę informację przed konsumentami
Fakt: Zasady dot. znakowania żywności są ściśle regulowane przepisami prawa.
12.03.2015 MIT! Wszystkie margaryny zawierają tłuszcze trans
Fakt: Wiodący producenci margaryn na polskim rynku osiągają poziomy transów < 1%.
10.03.2015 MIT! Wody butelkowane nie różnią się niczym od wody kranowej
Fakt: Zarówno wody źródlane jak i mineralne różnią się od wody udostępnianej w kranach zarówno pochodzeniem, przeznaczeniem, sposobem traktowania przed udostępnieniem, jak i wymaganiami mikrobiologicznymi oraz fizykochemicznymi i chemicznymi.
09.03.2015 MIT! Rafinacja niszczy jakość oleju
Fakt: Oleje rafinowane jak i tłoczone na zimno są jednakowo wartościowe.
20.02.2015 Dieta bezglutenowa – jak sami siebie oszukujemy
Nietolerancja glutenu nie związana z celiakią prawdopodobnie nie istnieje. Uwierzyły w nią jednak miliony ludzi. Jak rozchodzą się takie naukowe nieporozumienia?
21.11.2014 Dieta bezglutenowa - potrzeba czy moda?
Stosowanie diety bezglutenowej przez osoby zdrowe wiąże się z zagrożeniem wystąpienia niedoborów pokarmowych istotnych składników odżywczych.
06.11.2014 MIT! Cukier jest zdrowszy niż syrop glukozowo – fruktozowy
Fakt: W rzeczywistości syrop glukozowo-fruktozowy o 42% zawartości fruktozy (najpopularniejszy w Europie) jest w zasadzie taki sam jak cukier – zarówno pod względem składu, jak i kalorii.
30.10.2014 Zastępowanie dodatków do żywności nie wpływa na poprawę jakości zdrowotnej produktu
Przy pełnej, zgodnej z przepisami, informacji podanej na opakowaniu, konsument może świadomie dokonywać wyboru przy zakupie środków spożywczych. Większą uwagę należy zwracać na wartość odżywczą produktu niż na ilość substancji dodatkowych - mówi mgr inż Joanna Gajda-Wyrębek, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny - Zakład Bezpieczeństwa Żywności.
20.10.2014 ADHD nie istnieje?
Leon Eisenberg, psychiatra, który odkrył ADHD, kilka miesięcy przed swoją śmiercią przyznał, że tak naprawdę…wymyślił tę chorobę. Pojawia się więc pytanie jak interpretować wnioski wielu badań łączących tę chorobę ze składnikami żywności?
19.10.2014 Glutenowe oszustwo
Nie ma żadnych dowodów, że wystarczy przestać jeść gluten, by schudnąć i poczuć się lepiej. Co gorsza, dieta bezglutenowa może być szkodliwa, bo nie zapewnia organizmowi niezbędnych witamin i soli mineralnych – podaje Newsweek.
29.08.2014 "Inactivity, not calorie consumption, behind rising obesity"
Przyczyną rosnącego poziomu otyłości w Wielkiej Brytanii nie jest wzrost spożycia kalorii, ale spadek aktywności fizycznej.
20.07.2014 Niskokaloryczne substancje słodzące a dzieci
Spożywanie niskokalorycznych substancji słodzących przez dzieci jest czasem kwestionowane z uwagi na względnie duże ilości spożywanych pokarmów i napojów w porównaniu z osobami dorosłymi. W konsekwencji, u dzieci obserwuje się tendencję do spożywania większych ilości substancji słodzących w przeliczeniu na kilogram masy ciała dziennie.
10.07.2014 Dlaczego mówi się, że dodatki do żywności są bezpieczne, a gdy się czyta o poszczególnych substancjach okazuje się, że wykazują niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka?
Przykładem są barwniki – na opakowaniach pisze się o ich złym wpływie np. na koncentrację u dzieci – czy w takiej sytuacji nie można ich zastąpić innymi substancjami?
29.06.2014 Konserwanty są szkodliwe - MIT!
Konserwanty (substancje konserwujące) to substancje przedłużające trwałość żywności poprzez zmniejszenie szybkości lub całkowite zahamowanie procesów rozkładu środków spożywczych spowodowanych przez mikroorganizmy.
19.04.2014 Niskokaloryczne substancje słodzące a chorzy na cukrzycę
Na podstawie najnowszych danych opublikowanych przez Międzynarodową Federację ds. Cukrzycy (International Diabetes Federation) szacuje się, że w 2010 r. na cukrzycę cierpiało w Europie 55,2 miliona osób w wieku 20 – 79 lat. Szacuje się, że do 2030 r. liczba ta wzrośnie do 66,2 miliona.
02.04.2014 Co to są stabilizatory?
Stabilizatory są jedną z grup substancji dodatkowych i ich zadaniem jest utrzymanie właściwej struktury środka spożywczego. Przykładami stabilizatorów są związki fosforu lub skrobie modyfikowane.
18.03.2014 Napoje energetyzujące - to napoje dla sportowców
Napoje dla sportowców mają na celu dostarczenie płynnych węglowodanów i elektrolitów osobom podejmującym intensywny wysiłek fizyczny, zwłaszcza sportowcom. Napoje energetyzujące natomiast są to funkcjonalne napoje bezalkoholowe o unikalnym pobudzającym działaniu powodowanym przez kofeinę, taurynę, witaminy i inne składniki o działaniu odżywczym i fizjologicznym
03.03.2014 Niskokaloryczne substancje słodzące a ciąża
Spożywanie dopuszczonych do stosowania niskokalorycznych substancji słodzących w granicach ADI w czasie ciąży jest bezpieczne i nie wiąże się z jakimkolwiek ryzykiem dla matki bądź dla dziecka.
19.02.2014 Napoje energetyzujące mają bardzo wysoką zawartość kofeiny
Maksymalne stężenie kofeiny w napojach energetyzujących wynosi 320 mg/l, zatem ilość kofeiny w puszce napoju energetyzującego o objętości 250 ml jest zbliżona do zawartości tej substancji w jednej filiżance kawy.
18.02.2014 Konsumpcja napojów energetyzujących zachęca ludzi do picia większych ilości alkoholu
Nie ma związku przyczynowo-skutkowego między konsumpcją napojów energetyzujących a piciem alkoholu; nie istnieje również tzw. efekt maskowania skutków przy spożywaniu napojów energetyzujących łącznie z napojami alkoholowymi.
|
|
|
|