Kawa od 7 lat obecna w oficjalnych zaleceniach żywieniowychProf. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, był gościem w porannym Programie Radia RMF24.pl.Ekspert przypomniał słuchaczom, że kawa znajduje się w oficjalnych zaleceniach żywieniowych dla Polaków (wcześniej w Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób dorosłych, a obecnie na tzw. Talerzu Zdrowego Żywienia) oraz może być wypijana w ilości do 5 filiżanek dziennie. Dlaczego powinniśmy sięgać po małą czarną tak często? Nie tylko dla jej walorów smakowych i aromatycznych, ale ze względu na liczne, potencjalne korzyści zdrowotne. Jak przekonuje profesor Jarosz, kawa może ograniczać ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego krwi oraz miażdżycy, a także zmniejsza ryzyko udaru mózgu i zawału serca. Udowodniono również jej rolę w profilaktyce cukrzycy typu 2 czy zmniejszaniu ryzyka zgonu z powodu nowotworu złośliwego jelita grubego.
A jeżeli pić kawę, to najlepiej czarną – bez dodatku mleka czy cukru. W takiej wersji będziemy mogli w pełni cieszyć się prozdrowotnym działaniem polifenoli i kofeiny zawartych w tym aromatycznym napoju.
Zapraszamy do wysłuchania kilkuminutowej audycji na portalu www.kawaizdrowie.pl
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
pełna lista aktualności
|