pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Koronawirus
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

08.07.2021


Przewaga kontraktowa – nowe regulacje prawa unijnego i przegląd dotychczasowej praktyki stosowania prawa polskiego – cz. 2

Od czasu wejścia w życie pierwszej ustawy o przeciwdziałaniu nieuczciwemu wykorzystywaniu przewagi kontraktowej w obrocie produktami rolnymi i spożywczymi upłynęły już prawie cztery lata. Jest to okres pozwalający na zrozumienie w jaki sposób przepisy o przewadze kontraktowej stosuje się w praktyce i które z zachowań przedsiębiorców mo...

27.07.2021


Zagrożenia związane z obecnością substancji per- i polifluoroalkilowych (PFAS) w żywności oraz opakowaniach żywności

Substancje per- i polifluoroalkilowe (PFAS) to substancje produkowane przemysłowo, które nie występują naturalnie.

23.07.2021


Wybrane aspekty dobrowolnego oznakowania krajem pochodzenia: „składnik podstawowy” a woda

Rozporządzenie 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności w artykule 26 ust. 3 odnosi się do oznakowania krajem lub miejscem pochodzenia.

20.07.2021


Zarządzanie roszczeniami konsumenckimi dotyczącymi żywności

Roszczenie konsumenckie dotyczące produktu to prawdziwe wyzwanie dla każdego producenta – zarówno prawne, jak i wizerunkowe.

19.07.2021


więcej aktualności

Wiadomości

Hamilton - 2021

Zapraszamy na webinarium pt: „Cyfryzacja na rzecz niezawodnego łańcucha dostaw w branży spożywczej” czwartek, 15.07.2021 r. godz. 11.00.

Jak technologie wspierają zarządzanie łańcuchem dostaw w branży spożywczej? Weź udział w webinarium i dowiedz się, jak wygląda proces cyfryzacji branży spożywczej.

12.07.2021


XLV Sesja Naukowa Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN „Żywność w strategii Zielonego Ładu”na Politechnice Gdańskiej

Jubileuszowa, XLV Sesja Naukowa odbędzie się w dniach 1-2 lipca 2021 roku na Wydziale Chemicznym PG. Spotkają się na niej zaproszeni wybitni specjaliści z polskich uczelni i przedstawiciele przemysłu żywnościowego. W programie konferencji przewidziano prezentacje najnowszych osiągnięć naukowych i ...

29.06.2021


Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse”

W dniu 27 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie zostało objęte patr...

14.06.2021


Webinarium „Bezpieczeństwo Opakowań i ochrona przed marnowaniem żywności

Zapraszamy już 23 czerwca w godzinach 9:00-13:00 do udziału w webinarium REKOPOLU Organizacji Odzysku Opakowań na temat: „Bezpieczeństwo Opakowań i ochrona przed marnowaniem żywności”.

09.06.2021


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Czy kawa może być elementem zdrowego stylu życia?

Myśląc „zdrowy styl życia”, widzimy w myślach talerz pełen warzyw i ludzi uprawiających sport. Nie ma w tej wizji miejsca dla słodyczy, ale rzadko też pojawia się w niej kawa. Niesłusznie! Mało który napój tak korzystnie wpływa na nasze zdrowie, jak ona, a według najnowszych badań kawa...

21.07.2021


10 powodów, dla których warto jeść owoce jagodowe

Konsumenci na całym świecie coraz częściej świadomie poszukują tzw. superżywności (superfood), czyli naturalnych produktów o wyjątkowych walorach odżywczych i zdrowotnych. I tak np. Azjaci często sięgają po imbir, kurkumę i goji, a Latynosi po nasiona chia, komosę ryżową i acai. Polacy jednak równ...

16.07.2021


Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie poranka, ale przez lata narosło wokół niej wiele mitów

Z badania Fundacji „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie” realizowanego przez Biostat w maju tego roku wynika, że prawie połowa Polaków obawia się kołatania serca i bezsenności po wypiciu więcej niż dwóch filiżanek dziennie. Ponad 71 proc. ankietowanych uznało, że nadciśnieniowcy w og...

21.06.2021


Jak sobie radzić z odwodnieniem?

Odwodnienie to bardzo poważny stan dla organizmu. Najbardziej na jego negatywne skutki narażone są dzieci i osoby starsze, jednak każdy człowiek bez odpowiedniej ilości płynów nie jest w stanie normalnie funkcjonować.

19.06.2021

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Własność i...

W dniu 27 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Własność intelektualna w sektorze żywnościowym. Aktualne wyzwania i szanse” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie zostało objęte patronatem Ministerstwa Rozwoju, Pracy i Technologii oraz Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelarii ROA Rasiewicz Oleksyn & Associates.
więcej

„Akademia Prawa Żywnościowego” - eksperc...

W dniach 19-20 maja 2021 r. odbyła się „Akademia Prawa Żywnościowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Program tegorocznej Akademii obejmował tradycyjne zagadnienia prawa żywnościowego, w tym dodatki do żywności, zanieczyszczenia oraz materiały i wyroby do kontaktu z żywnością, a także najnowsze informacje dotyczące trwających dyskusji na poziomie UE.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 11 maja 2021 r. odbyła się konferencja pt.: „Produkcja pod marką własną w aspekcie prawa żywnościowego i kontraktowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelaria Domański Zakrzewski Palinka sp.k.
więcej

Wiadomości z firm

Międzynarodowy Dzień Sernika z Hochland

30 lipca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Sernika! To ważne święto dla cukierników, ponieważ to sernik pozostaje niekwestionowanym królem deserów. Firma Hochland Polska zachęca do świętowania tego wyjątkowego wydarzenia i wykorzystania sera Hochland Cremette, jako idealnej bazy premium do ciast i d...

30.07.2021



Produkty Colian ze znakiem Przekreślonego Kłosa

Colian - polski producent słodyczy, przypraw, napojów i lodów dołączył do grona firm, mogących posługiwać się licencjonowanym symbolem Przekreślonego Kłosa.

17.06.2021



Herbatka malinowa Herbaciany Ogród Hitem Handlu 2021!

Herbatka owocowo-ziołowa o smaku malinowym Herbaciany Ogród została wyróżniona prestiżowym tytułem Hit Handlu 2021 jako najlepiej sprzedający się produkt w kategorii HERBATA SMAKOWA I ZIOŁOWA.

15.06.2021



Hochland gotowy na Dzień Sushi

Dzień Sushi przypada na 18 czerwca. Hochland przygotował specjalnie z tej okazji szeroką promocję serów twarogowych Hochland Cremette oraz Hochland Creamland, rekomendowanych, jako najlepsze spoiwo do rolek sushi.

15.06.2021



Listek CSR trafił do Hochland Polska!

Już po raz dziesiąty tygodnik POLITYKA we współpracy z firmą doradczą Deloitte oraz Forum Odpowiedzialnego Biznesu zaprosił firmy działające w Polsce do przeglądu ich rozwiązań wspierających zrównoważony rozwój i zaangażowanie społeczne. W tegorocznej edycji podsumowania Biały Listek CSR POLITYKI ...

14.06.2021



Hochland na Festiwalu Grilla

Niespełna dwa tygodnie pozostały do prawdopodobnie najbardziej spektakularnego wydarzenia kulinarnego tego lata, jakim niewątpliwie będzie „Festiwal Grilla 2021” w Czeladzi. Hochland jest Partnerem tego wydarzenia ze swoją ofertą grillową. Znany wielkopolski szef kuchni Patryk Dziamski...

09.06.2021



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Mondelēz International coraz bliżej celów zrównoważonego rozwoju na 2025 r.

• Mondelēz International, lider branży przekąsek, opublikował swój coroczny raport odpowiedzialności społecznej „Snacking Made Right”. W minionym roku firma zrobiła ogromne postępy w realizacji swoich celów zrównoważonego rozwoju wyznaczonych na 2025 r., a w przypadku wielu ...

09.07.2021



Hochland w Radzie Nadzorczej Związku Polskich Przetwórców Mleka

28 czerwca podczas obrad Walnego Zgromadzenia Członków Związku Polskich Przetwórców Mleka wybrano nowe władze Związku. Dagmara Jank, Dyrektor Jakości i Rozwoju w Hochland Polska została wybrana na członka Rady Nadzorczej ZPPM.

29.06.2021



Nestlé Waters planuje osiągnąć pozytywny wpływ na zasoby wodne poprzez regenerację lokalnych obiegów wody

Do 2025 roku Nestlé zrealizuje ponad 100 projektów o łącznej wartości 130 mln USD, wspierających regenerację lokalnych obiegów wodnych wokół swoich 48 rozlewni wody na całym świecie – również w Polsce. Podjęte działania mają na celu pomóc, by od 2025 roku w naturze pozostawało więcej wody, n...

29.06.2021



Kto sięga po roślinne zamienniki mięsa?

Marka żywności roślinnej Garden Gourmet firmy Nestlé przeanalizowała zwyczaje Polaków, którzy ograniczają mięso w codziennej diecie, by sprawdzić, kto sięga po zamienniki mięsa.

28.05.2021



Warto przygotowywać posiłki wspólnie z dzieckiem!

Wiosna – czas świeżych, pysznych nowalijek – to świetny moment by rozwijać i wzmacniać prawidłowe nawyki żywieniowe najmłodszych. Jak to zrobić? Wspólnie gotując!

20.05.2021



Nestlé przekazuje personelowi medycznemu żywność wartą 9 mln zł

Nestlé w okresie pandemii postanowiło otoczyć szczególną troską tych, którzy na co dzień bohatersko troszczą się o innych. Do połowy 2021 r. firma, we współpracy z Fundacją Lekarze Lekarzom oraz Raben Logistics, przekaże ok. 4,5 mln produktów spożywczych i butelek wody o łącznej wartości blisko 9 ...

04.05.2021



więcej aktualności

Nestlé Professional Polska rozwija słodką ofertę z lokalnym producentem piekarniczym: Muffin made with LION® od lipca w Lidlu

Nowe muffinki inspirowane smakiem popularnych batonów LION® już od połowy lipca dostępne są w sklepach sieci Lidl. Nowy produkt został stworzony w ramach współpracy z rodzimym producentem wyrobów piekarniczych – GOM Owczarek. To już kolejna propozycja słodkości w ramach kategorii brando...

16.07.2021



Gdzie szukać kasy? W loterii „Mus je schrupać i wygrać” marki Familijne!

Wystartowała wakacyjna loteria marki Familjne pod hasłem „Mus je schrupać i wygrać”. Codziennie, do końca sierpnia, konsumenci mają szansę na wygraną pieniężną oraz upominki produktowe. Akcja jest szeroko wspierana w mediach oraz punktach sprzedaży, w ramach nowej platfomy komunikacji ...

08.07.2021



Sery Hochland do sałatek i na grilla

W lecie Polacy szczególnie uwielbiają posiłki na świeżym powietrzu – grille i pikniki to już narodowa tradycja. Sytuacja epidemiczna w kraju i na świecie tylko zmodyfikowała sposób, w jaki je organizujemy. Nauczyliśmy się je spędzać w mniejszym gronie, w przydomowym ogródku, na tarasie czy w...

07.07.2021



Grześki wychodzą na miasto… w „grzesznej” kampanii outdoorowej

Latem marka Grześki stawia na silną kampanię outdoorową, realizowaną w ramach nowej platformy komunikacyjnej „Każdy ma swoje Grześki”. W czerwcu w wybranych miastach pojawiły się niestandardowe „grzeszne” murale. W Warszawie podczas pokazu multimedialnego marka odkryła grze...

28.06.2021



KitKat w wersji wegańskiej już wkrótce w Polsce

Długo oczekiwana wegańska wersja kultowego batona KitKat wchodzi równolegle na sześć rynków. Obok Polski, nowość będzie dostępna w sklepach Estonii, Litwy, Łotwy, Portugalii i Wielkiej Brytanii. Wkrótce dołączą do nich kolejne kraje, w tym Australia i Brazylia.

16.06.2021



NESVITA® wprowadza nowe warianty owsianek funkcjonalnych

Marka NESVITA®, należąca do Nestlé, wprowadza do swojej oferty nowe owsianki funkcjonalne z błonnikiem.

09.06.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij