pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Konferencja pt.: Informowanie konsumentów o produktach.., 20.10.2022r.
Konferencja Informowanie i reklama produktów sektora żywnościowego.., 11.10.2022 r.
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.06.2022


Zapobieganie wylesianiu w kontekście produkcji żywności. Działania Unii Europejskiej

Pod koniec 2021 r. Komisja Europejska ogłosiła propozycję nowych przepisów mających na celu ograniczenie wylesiania spowodowanego przez działania Unii Europejskiej – projekt rozporządzenia PE i Rady ws. udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów oraz uc...

12.08.2022


Zatrudnienie obywateli Ukrainy i członków ich rodzin na podstawie specustawy

Wybuch wojny w Ukrainie spowodował przyjazd do Polski wielu osób uciekających przed konfliktem zbrojnym.

10.08.2022


Polubowne rozwiązywanie sporów dotyczących żywności

Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów dot. Żywności posiada ponad trzyletnie doświadczenie w pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich dotyczących żywności.

08.08.2022


Zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań z tworzyw sztucznych – prace legislacyjne. Kwestie istotne dla producentów żywności. Część I

Opakowanie ma na celu chronić żywność przed działaniem czynników zewnętrznych, mikroorganizmami, zmianami biologicznymi i chemicznymi, dzięki czemu zapakowana żywność może mieć dłuższy okres przydatności do spożycia.

27.07.2022


więcej aktualności

Wiadomości

Projekt opinii naukowej EFSA w sprawie dopuszczalnego górnego poziomu spożycia selenu

EFSA opublikowała projekt opinii naukowej w sprawie tolerowanego górnego poziomu spożycia selenu. Projekt opinii został przekazany do konsultacji publicznych do 18 października 2022 r.

21.09.2022


Zwiększenie odporności jednolitego rynku na kryzysy: wyposażenie Europy w solidny zestaw narzędzi służących zapewnieniu swobodnego przepływu i dostępności istotnych towarów i usług

Komisja przedstawia dziś nowy instrument nadzwyczajny jednolitego rynku (SMEI). Te ramy zarządzania kryzysowego mają na celu zachowanie swobodnego przepływu towarów, usług i osób oraz dostępności kluczowych towarów i usług w przypadku przyszłych sytuacji nadzwyczajnych, z korzyścią dla obywateli i...

19.09.2022


W Pradze o globalnym bezpieczeństwie żywnościowym

Wicepremier, minister rolnictwa i rozwoju wsi Henryk Kowalczyk uczestniczył w nieformalnym spotkaniu ministrów rolnictwa UE w Pradze zorganizowanym przez prezydencję czeską. Tematem spotkania było zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego – rola rolnictwa i przemysłu spożywczego Unii Europejs...

16.09.2022


Ceny energii: Komisja proponuje nadzwyczajną interwencję rynkową w celu obniżenia rachunków Europejczyków

Komisja proponuje przeprowadzenie nadzwyczajnej interwencji na europejskich rynkach energii w celu zaradzenia niedawnym dramatycznym wzrostom cen. UE zmaga się ze skutkami poważnego niedopasowania zapotrzebowania na energię i jej podaży, spowodowanego w dużej mierze ciągłym wykorzystywaniem przez ...

15.09.2022


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Poznaj dobre tłuszcze!

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia portalu informacyjno-edukacyjnego www.dobretluszcze.pl poświęconego tłuszczom roślinnym i ich znaczeniu w codziennej diecie.

23.09.2022


Roślinne zamienniki i ich łatwe zastosowanie w naszej kuchni

Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi konsumenci coraz częściej wybierają alternatywy dla produktów zwierzęcych. Jedyną z kategorii, która pozwala na ograniczenie w codziennej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego są roślinne tłuszcze do smarowania, w tym margaryny.

13.09.2022


Fakty i mity o kawie – jak się nie zgubić

Odwadnia? Uzależnia? Wypłukuje magnez? Każde z tych pytań dotyczy kawy i na wszystkie odpowiedź brzmi: nie! Wątpliwości te opierają się na błędnych przekonaniach i sprawiają, że miłośnicy małej czarnej obawiają się sięgać po ulubiony napój częściej. Warto sprawdzić, co na ten temat mówią badania n...

01.09.2022


Już od ponad roku obowiązuje rygorystyczny limit tłuszczów trans we wszystkich produktach

W kwietniu 2021 r. weszło w życie rozporządzenie ograniczające zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego do 2 g na 100 g tłuszczu. Od tego momentu nie można wprowadzać do sprzedaży żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego, która ten limit przek...

18.08.2022

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 28 lipca 2022 r. odbyła się konferencja „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie dedykowane było dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych.
więcej

Relacja z Akademii Prawa Żywnościowego 25-26 maja 2...

W dniach 25-26 maja 2022 r. odbyła się dwudniowa Akademia Prawa Żywnościowego zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”, która zgromadziła ponad 200 słuchaczy w formie stacjonarnej i zdalnej.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Nieuczciwe...

W dniu 19 maja 2022 r. odbyła się konferencja „Nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej na rynku rolno-spożywczym. Aktualne wyzwania” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była kancelaria KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.
więcej

Wiadomości z firm

Nestlé Polska i fundusz GoldenPeaks Capital podpisują umowę PPA na odbiór energii elektrycznej z elektrowni słonecznych

Jedna trzecia energii elektrycznej, zasilającej wszystkie fabryki Nestlé w Polsce, będzie wkrótce pochodzić z farm fotowoltaicznych, zlokalizowanych w naszym kraju.

20.09.2022



Trwa nabór szkół podstawowych do III edycji programu ekologicznego ”Drużyna SIR PET-ERA” w ramach projektu Rekologia

Ruszył nabór do III edycji programu edukacji ekologicznej „Drużyna SIR PET-ERA”, skierowanego do uczniów klas I – VIII szkół podstawowych z całej Polski. W programie może wziąć udział około 200 tys. uczniów. Łącznie aż 1200 placówek edukacyjnych otrzyma bezpłatne materiały edukac...

15.09.2022



Budowa nowej fabryki PepsiCo w Środzie Śląskiej już na półmetku. Tomasz Bronny zostaje mianowany dyrektorem zakładu.

Budowa największej i najbardziej zrównoważonej środowiskowo fabryki przekąsek PepsiCo k. Środy Śląskiej przebiega zgodnie z założonym harmonogramem. Na terenie budowy pracuje zespół ok. 300 osób. Minął rok od położenia kamienia węgielnego, a zakład jest w ponad 50% gotowy do oficjalnego otwarcia f...

13.09.2022



Nestlé Professional rozwija w Polsce koncept Roastelier™ by NESCAFÉ, unikalny system palenia kawy na miejscu

Gdańska restauracja „Tu można marzyć” wprowadziła koncept Roastelier™ by NESCAFÉ – goście lokalu mogą delektować się wyjątkową kawą wypalaną na miejscu.

09.09.2022



Kaźmierskie Święto Chleba i Sera 2022 z Hochland

W sobotę 27 sierpnia w Kaźmierzu odbyło się Święto Chleba i Sera. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Gminę Kaźmierz, Bibliotekę Publiczną i Centrum Kultury, we współpracy z Hochland Polska sponsorem głównym. Osią wydarzenia były podziękowania składane rolnikom za trud ich pracy, ale atrakcji d...

02.09.2022



Nadchodzi czas epickiej przerwy z KitKat oraz serialem “Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy”

KitKat i Prime Video łączą siły, by promować nowy serial pt. “Władca Pierścieni: Pierścienie Władzy”.

31.08.2022



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Maciej Tomaszewski nowym Dyrektorem Generalnym w Hochland Polska

Z początkiem października Maciej Tomaszewski dołączy do Hochland Polska (właściciel takich marek, jak Almette, Valbon) obejmując stanowisko dyrektora generalnego. Zastąpi Piotra Knauera, który z końcem roku przechodzi na emeryturę.

29.08.2022



Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



więcej aktualności

Startuje kampania Oreo z okazji Dnia Ojca – marka zaprasza do kina!

Marka Oreo, jak co roku, postanawia przyłączyć się do celebrowania Dnia Ojca i zachęca, by podziękować ojcom za troskę, miłość i chwile spędzone razem. Z tej okazji przychodzi do konsumentów ze specjalną akcją sprzedażową, w której do wygrania są kody zniżkowe do wykorzystania w sieci kin Helios.

22.06.2022



Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



Oreo Batman – limitowana edycja ciastek we współpracy z Warner Bros

Nowe ciastka Oreo Batman to efekt współpracy marki z największym producentem filmowym na świecie Warner Bros oraz premiery nowego filmu „The Batman”. W ramach współpracy powstały unikatowe ciastka z emblematem Batmana, który widnieje zarówno na produkcie, jak i na limitowanym opakowani...

09.02.2022



Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



T-shirty inspirowane Śliwką – kolekcja MEDICINE x Design by Śliwka Nałęczowska już w sprzedaży

Autorska linia T-shirtów z pracami laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021 jest już dostępna. Koszulki z limitowanej kolekcji można kupić w salonach sieci Medicine w całej Polsce od początku grudnia br. do wyczerpania zapasów.

14.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij