MIT! Żywność przetworzona nie ma żadnych wartości odżywczychDzięki obróbce technologicznej żywności, mamy dostęp do wielu artykułów żywnościowych, których w innych warunkach nie moglibyśmy jeść na co dzień. Bez przetwórstwa żywności różnorodność produktów, które widzimy na sklepowych półkach, byłaby z pewnością znacznie ograniczona. Przetwórstwo żywności zapobiega sezonowości produktów, które mają ograniczony okres występowania. Przykładem tego mogą być puszkowane owoce, warzywa czy produkty mięsne.Obróbka technologiczna przedłuża żywotność
produktów. Rybki w puszkach, czy mleko UHT są tylko dwoma przykładami produktów
dostępnych bez trudu w każdej chwili, dzięki przetwórstwu. Przetwórstwo
podwyższa również stopień bezpieczeństwa żywności poprzez zastosowanie
różnorodnych metod.
Aktualnie stosowane technologie w wielu wypadkach
pozwalają na maksymalne obniżenie strat witamin i składników odżywczych podczas
procesu produkcyjnego. Ponadto istnieją możliwości wyrównywania ewentualnych
strat tych składników poprzez ich dodawanie na dalszych etapach procesu
technologicznego, tak aby wyroby końcowe były pod względem odżywczym zbliżone
do surowców wyjściowych.
pełna lista aktualności
|