Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
MIT! Glutaminian sodu i inne wzmacniacze smaku są szkodliwe dla konsumenta
Wzmacniacze smaku są szczególnie chętnie stosowane do produktów, które w trakcie ich tworzenia, na skutek procesu technologicznego, straciły częściowo swój naturalny smak.

Nie obejdą się bez nich produkty wysoko przetworzone, takie jak np. sproszkowane zupy czy konserwy typu pulpety w sosie.
Przepisy ustalają maksymalną, dopuszczalną dawkę wzmacniaczy smaku w żywności.

Do tej grupy substancji należą:
  • E 620 Kwas glutaminowy
  • E 621 Glutaminian monosodowy
  • E 622 Glutaminian monopotasowy
  • E 623 Diglutaminian wapnia
  • E 624 Glutaminian monoamonowy
  • E 625 Diglutaminian magnezu
  • E 626 Kwas guanylowy
  • E 627 Guanylan disodowy
  • E 628 Guanylan dipotasowy
  • E 629 Guanylan wapnia
  • E 630 Kwas inozynowy
  • E 631 Inozynian disodowy
  • E 632 Inozynian dipotasowy
  • E 633 Inozynian wapnia
  • E 634 5’-rybonukleotydy wapnia
  • E 635 5’-rybonukleotydy disodowe

Glutaminian sodu (E 621), czyli sól monosodowa kwasu glutaminowego, to substancja od dawna znana w kuchni, zwłaszcza w Chinach i Japonii. Sama bez smaku, wzmacnia smak i zapach innych potraw. Jest na tyle atrakcyjna, że w Japonii określa się ją „umami” czyli wyśmienita, smakowita.

Glutaminian jest aminokwasem naturalnie występującym w wielu środkach spożywczych, zwłaszcza wysokobiałkowych. Znajduje się w mięsie, rybach, serach, jajach; obecny jest też w produktach pochodzenia roślinnego np. pomidorach, roślinach strączkowych, grzybach. Glutaminian powstaje także w organizmie człowieka.


Zła sława glutaminianu sodu pochodzi prawdopodobnie stad, że w jednym z opisów badań na zwierzętach odnotowano negatywny wpływ glutaminianu sodu na ich system nerwowy. Tyle, że w tych badaniach podawano zwierzętom tak duże dawki tej substancji, jakich my nie mamy możliwości zjeść! (w przeliczeniu na masę naszego ciała).


Powszechne jest obwinianie glutaminianu sodu o wywoływanie reakcji alergicznej po zjedzeniu potraw kuchni azjatyckiej, w której jest używany (tzw. syndrom chińskiej kuchni). Niektóre osoby po orientalnej uczcie skarżą się na pieczenie warg, podrażnienie spojówek, nudności, a nawet wymioty. Naukowcom nie udało się dowieść, że winowajcą jest spożywany w nadmiernych ilościach glutaminian, ale wskazali, że niektóre osoby mogą być nadwrażliwe na ten składnik. Drażniąco mogą działać inne ostre przyprawy (między innymi chili), sosy ze skorupiaków lub fermentowana soja – wszystkie te składniki są używane w kuchni chińskiej.

Źródło: Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny, Ministerstwo Zdrowia


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij