Jakie jest ryzyko zakażenia się COVID-19 przez kontakt z opakowaniem produktów spożywczych?Fakt: Nie ma dowodów na to, że zanieczyszczone opakowania, które zostały narażone na różne warunki środowiskowe i temperatury otoczenia, przenoszą zakażenie.Chociaż w przeprowadzonym niedawno badaniu wykazano, że w
warunkach doświadczalnych (kontrolowana wilgotność względna i temperatura)
wirus SARS-CoV-2 utrzymywał się do 24 godz. na tekturze i do kilku dni na
powierzchniach twardych, tj. stal i tworzywa sztuczne, nie ma dowodów na
to, że zanieczyszczone opakowania, które zostały narażone na różne warunki
środowiskowe i temperatury otoczenia, przenoszą zakażenie. Niemniej
jednak w świetle obaw, że wirus znajdujący się na skórze może przenieść się do
układu oddechowego (np. gdy dana osoba dotyka twarzy), osoby mające styczność z
opakowaniami, w tym konsumenci, powinni stosować się do dobrych praktyk
higienicznych, w tym regularnego i skutecznego mycia rąk.
Źródło: KE
pełna lista aktualności
|