Dieta bezglutenowa - potrzeba czy moda?Stosowanie diety bezglutenowej przez osoby zdrowe wiąże się z zagrożeniem wystąpienia niedoborów pokarmowych istotnych składników odżywczych.W ostatnich kilkunastu miesiącach obserwuje się zwiększone zainteresowanie dietą bezglutenową. Świadczą o tym różne fora internetowe oraz liczne artykuły pojawiające się w mediach.
Niewątpliwie, dieta bezglutenowa musi być stosowana przez osoby cierpiące na celiakię i inne schorzenia wynikające ze spożycia glutenu. Jednak coraz częściej pytają o tę dietę osoby zdrowe!
Tymczasem należy pamiętać, że:
- częstotliwość występowania celiakii w Europie to 1:100;
- diagnozę w zakresie alergii na pszenicę czy nadwrażliwości
pokarmowej stawia lekarz po uwzględnieniu objawów klinicznych, badań
przedmiotowych i badań laboratoryjnych;
- stosowanie diety bezglutenowej przez osoby zdrowe
wiąże się z zagrożeniem wystąpienia niedoborów pokarmowych istotnych składników
odżywczych m.in. błonnika, żelaza, witamin z grupy B (kwas foliowy,
niacyna, ryboflawina, kobalamina), składników mineralnych (żelaza, wapnia,
magnezu czy cynku).
Dlatego też dietę bezglutenową należy stosować, gdy:
- zostanie potwierdzona celiakia, alergia na pszenicę, nietolerancja
pokarmowa lub nadwrażliwość na gluten;
- na podstawie wyników badań (m.in. przeciwciała, biopsja)
gdy dietę zaleci lekarz.
(Źródło: Wszechnica Żywieniowa)
pełna lista aktualności
|