|
AKTUALNOŚCI |
5 mitów o kawie, w które musisz przestać wierzyćZdrowemu stylowi życia nigdy nie poświęcano tyle uwagi, co obecnie. Kilkanaście lat temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała zalecenia dotyczące zbilansowanej diety i aktywności fizycznej . Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) opracowała przewodnik adresowany do decydentów politycznych, dotyczący dobrych praktyk w zakresie zdrowia publicznego, a w szczególności zapobiegania negatywnym skutkom niewłaściwej diety i braku aktywności fizycznej . Do poprawy nawyków żywieniowych zachęcają też polscy specjaliści, którzy opracowali zalecenia dotyczące diety, tzw. Talerz Zdrowego Żywienia . Nie dziwi więc, że chcemy weryfikować wpływ na organizm niemal każdego spożywanego przez nas produktu. Jednym z takich składników codziennej diety, wokół którego narosło mnóstwo mitów, jest kawa. Warto się z nimi rozprawić, gdyż napój ten jest zaliczany coraz częściej do superfoods, czyli żywności wyjątkowo dla nas cennej.MIT: Kawa uzależnia
Po kawę sięgamy tak chętnie i regularnie z dwóch powodów – mobilizuje
nas do działania i sprawia nam przyjemność swoim smakiem i zapachem. To właśnie
stymulujące właściwości oraz przywiązanie do walorów sensorycznych sprawiają,
że wiele osób nie wyobraża sobie poranka czy dnia bez filiżanki kawy[i],[ii].
Rodzi to z kolei podejrzenia o uzależniający wpływ tego napoju, a w
szczególności zawartej w nim kofeiny. Naukowcy dowiedli jednak, że kofeina
nie spełnia kryteriów substancji uzależniającej na podstawie technologii mapowania
mózgu. Substancja ta nie prowadzi do pobudzenia tzw. mózgowych ośrodków uzależnienia
i nagrody, nie zwiększając ani metabolizmu energii[iii],
ani ilości uwalnianej dopaminy[iv],[v].
Zaobserwowano natomiast wywołane kofeiną pozytywne dla nas aktywowanie
obszarów odpowiadających za skupienie uwagi, czujność[vi].
MIT:
Kawa odwadnia
Regularne spożywanie płynów jest niezbędne do utrzymania równowagi
wodno-elektrolitowej i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Oficjalne zalecenia
mówią, że zdrowy, dorosły człowiek powinien wypijać od 1,5 do 2 litrów wody
dziennie[vii].Taka
ilość korzystnie wpływa na naszą skórę, układ pokarmowy, mózg czy nerki[viii].
W tym kontekście często wymienia się kawę jako napój odwadniający, którego
spożycie należy ograniczać. Zupełnie niesłusznie, gdyż dowody naukowe wskazują
na rolę kawy w utrzymaniu właściwego bilansu płynów – pita w sposób
umiarkowany, w ilości 3 do 5 filiżanek dziennie[ix],
może pomóc nam dodatkowo zadbać o nawodnienie organizmu[x],[xi].
Ponieważ kawa składa się głównie z wody[xii],
warto sięgać po nią również latem, uzupełniając płyny, które tracimy m.in.
poprzez skórę czy z wydychanym powietrzem[xiii].
Zdaniem ekspertów, nieznaczne działanie moczopędne, który towarzyszy piciu
kawy, jest krótkotrwałe i nie powoduje ryzyka odwodnienia[xiv].
MIT:
Kawa powoduje nadciśnienie
Kawa, dzięki zawartości kofeiny, łagodnie stymuluje ośrodkowy
układ nerwowy, zwiększa czujność i koncentrację[xv]
– można powiedzieć, że budzi nas do życia. W powszechnej opinii działanie to
mylnie łączone jest z podwyższonym ciśnieniem krwi, przez co odradza się picie
małej czarnej osobom z nadciśnieniem. Tymczasem ogólnodostępne analizy jako
przyczyny tego schorzenia podają otyłość, spożycie sodu, stres i czynniki
genetyczne[xvi]. Aktualne
wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego (PTNT), zgodne z
wynikami licznych badań, wskazują, że osoby regularnie pijące kawę
nie są narażone na wyższe ryzyko rozwoju nadciśnienia tętniczego lub
wyższe wartości ciśnienia[xvii].
MIT:
Kawa wywołuje refluks
Refluks żołądkowo-przełykowy jest jednym z częściej diagnozowanych
schorzeń gastroenterologicznych w Polsce – szacuje się, że kłopot z nawracaniem
kwaśnej treści żołądkowej do przełyku dotyczy ok. 35% Polaków[xviii].
Specjaliści wymieniając przyczyny wystąpienia tej dolegliwości, mówią o
spożywaniu ostrej lub zawierającej tłuszcz żywności oraz zbyt kalorycznej
diecie[xix].
W obiegowej opinii na liście produktów przeciwskazanych umieszcza się również
kawę, w związku z czym, wiele osób w obawie przed zaostrzeniem objawów choroby,
rezygnuje z jej picia. Liczne badania prowadzone w Holandii i Norwegii,
Włoszech i Austrii nie dostarczyły jednak dowodów na związek kawy z refluksem. Wykazano
za to, że spożycie kawy i pokarmów bogatych w błonnik wraz z regularną
aktywnością fizyczną zmniejszają ryzyko wystąpienia refluksu
żołądkowo-przełykowego[xx],
[xxi],
[xxii],
[xxiii].
W innej analizie zauważono, że eliminacja kawy z codziennego jadłospisu, nie
wpływa na objawy refluksu[xxiv].
MIT:
Kawa tuczy
Umiarkowane ilości czarnej kawy, spożywanej codziennie, są
wskazane nie tylko w profilaktyce wielu schorzeń, ale także jako element diety
sprzyjającej odchudzaniu. Czarna kawa to napój niemal pozbawiony kalorii – wartość
energetyczna 100 ml to tylko 1-2 kcal[xxv]!
Powodem jest brak znaczących ilości tłuszczów, cukrów i białek w jej składzie.
Dotyczy to jednak tylko kawy bez dodatków – a jak pokazują badania, po taką
Polacy rzadko sięgają. Ponad połowa pijących 2-3 kawy dziennie doprawia ją
mlekiem lub cukrem, a jedna czwarta – śmietanką[xxvi].
Składniki te znacząco podnoszą kaloryczność kawy – jeśli chcemy wiec dbać o
linię, pijmy kawę czarną, a tę z dodatkami lepiej potraktujmy jako okazjonalnie
spożywany deser.
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w
2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego
Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez
Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów
zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i
przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne
informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie
przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem
przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie.
Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa
Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie
kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu
wspiera naukowa Rada Ekspertów
[i] Nehlig A. (2004) Are we
dependent on coffee and caffeine: an update. In Nehlig A, ed. Coffee,
Tea, Chocolate and the Brain. Boca Raton, FL: CRC Press;133-146.
[ii] Satel S.
(2006) Is caffeine addictive? A review of the literature. Am J Drug Alc Abuse,
32:493-502.
[iii] Nehlig A. et al. (2000) Dose-response study of
caffeine effects on cerebral functional activity with a specific focus on
dependence. Brain Res, 858:71-77.
[iv] Acquas E. et al. (2002)
Differential effects of caffeine on dopamine and acetylcholine transmission in
brain areas of drug-naive and caffeine-pretreated
rats. Neuropsychopharmacol, 27:182-193.
[v] De Luca M.A. et al. (2007)
Caffeine and accumbens shell dopamine. J Neurochem, 103:157-163.
[vi] Nehlig A. et al. (2010) SPECT assessment of
brain activation induced by caffeine: no effect on areas involved in
dependence. Dialogues Clin Neurosci, 12:255-63.
[vii]
https://pacjent.gov.pl/aktualnosc/pij-wiecej-wody
[ix] EFSA, (2015) Scientific Opinion on the Safety
of Caffeine, EFSA Journal, 13(5):4102.
[x] Killer S. C. et al (2014) No
Evidence of Dehydration with Moderate Daily Coffee Intake: A Counterbalanced
Cross-Over Study in a Free-Living Population. PLoS ONE, 9(1):
e84154.
[xi] Maughan R.J. et al (2003).
Caffeine ingestion and fluid balance: a review. Journal of Human
Nutrition Dietetic, 16, 411-420.
[xii] Food Standards Agency, Public
Health England, McCance and Widdowson’s The Composition of Foods,
7th edn., Cambridge, Royal Society of Chemistry, 2014.
[xiii]
https://kawaizdrowie.pl/pl/o-projekcie/dla-mediow/utrzymuj-jelita-w-rownowadze-pomoze-ci-w-tym-kawa
[xiv]
Wypowiedź prof. dr hab. n. med. Artura Mamcarza dla Newserii, Picie
trzech–pięciu filiżanek kawy może obniżać ciśnienie i zmniejszyć ryzyko zawału.
Polacy jednak obawiają się pić więcej niż dwie kawy dziennie,
https://biznes.newseria.pl/news/picie-trzechpieciu,p661692466.
[xv] Ruxton C.H.S. (2014) The
suitability of caffeinated drinks for children: a systematic review of
randomised controlled trials, observational studies and expert panel
guidelines, Journal of Human Nutrition & Dietetics, 27:342-357
[xvi]
https://ezdrowie.gov.pl/portal/home/badania-i-dane/zdrowe-dane/raporty/nfz-o-zdrowiu-nadcisnienie-tetnicze
[xvii] Zasady postępowania w nadciśnieniu
tętniczym — 2019 rok Wytyczne Polskiego Towarzystwa Nadciśnienia Tętniczego,
https://nadcisnienietetnicze.pl/sites/scm/files/2021-02/64385-182698-1-SM.pdf
[xviii]
https://www.heydoc.pl/refluks-zoladkowo-przelykowy-objawy-i-leczenie-co-na-zgage/
[xix] Bolin T.D. et al. (2000)
Esophagogastroduodenal Diseases and Pathophysiology, Heartburn: Community
perceptions. J Gastroenterol Hepatol, 15:35-39.
[xx] Nilsson M. et al. (2004)
Lifestyle related risk factors in the aetiology of gastroesophageal reflux. Gut,
53:1730-1735.
[xxi] Zheng Z. et al. (2007) Lifestyle
factors and Risks for Symptomatic Gastroeosophageal Reflux in Monozy- gotic
Twins. Gastroenterol, 132:87-95.
[xxii] Dore M.P. et al. (2007) Diet,
Lifestyle and Gender in Gastro-Esophageal Reflux Disease. Dig Dis Sci,
53(8):2027-2032.
[xxiii] 13. Pandeya N. et al. (2011)
Prevalence and determinants of frequent gastroesophageal reflux symptoms in the
Australian community. Diseases of the Esophagus, 25(7):573-83.
[xxiv] 11. Kim J. et al. (2013)
Association between coffee intake and gastroesophageal reflux disease: a
meta-analysis, Diseases of Esophagus, 27(4):311-317.
[xxv] Food
Standard Agency, Public Health England, McCance and Widdowson’s The
Composition of Foods, 7th, Cambridge, Royal Society of
Chemistry, 2014.
[xxvi]
Biostat, Badanie na temat konsumpcji kawy w Polsce zrealizowano na zlecenie
programu „Kawa i zdrowie”, 385 respondentów, którzy piją kawę, maj 2021.
pełna lista aktualności
|
|
|
|