"Świątecznie o cukrze"Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, działając wspólnie ze Stowarzyszeniem Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO oraz Związkiem Producentów Cukru w Polsce zorganizowały w dniu 9 grudnia br. spotkanie dla mediów pt. „Świątecznie o cukrze”. Celem spotkania było przedstawienie obiektywnych i zgodnych z aktualną wiedzą naukową informacji na temat tego składnika odżywczego.W
polskiej tradycji Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym tradycyjnie na
naszych stołach goszczą różnego rodzaju słodkości, sprawiające, że wspólne
spotkania przy świątecznym stole nabierają wyjątkowego wymiaru. Występujący w
nich cukier i jego rola w diecie cieszy się wzrastającym zainteresowaniem
opinii publicznej.
Polska Federacja
Producentów Żywności Związek Pracodawców, działając wspólnie ze Stowarzyszeniem
Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO oraz
Związkiem Producentów Cukru w Polsce zorganizowały w dniu 9 grudnia br.
spotkanie dla mediów pt. „Świątecznie o cukrze”. Celem spotkania było
przedstawienie obiektywnych i zgodnych z aktualną wiedzą naukową
informacji na temat tego składnika odżywczego.
Cukry są
naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi. Wszystkie
rośliny, z których produkuje się środki spożywcze, w tym owoce, warzywa czy
zboża, zawierają naturalnie obecne cukry. Cukry są również naturalnie obecne w
mleku i jego przetworach, czy w miodzie. Jak wskazywała prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego „cukry proste, jak i złożone są głównym i
najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącym do utrzymywania stałej
temperatury ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego. Co
istotne, glukoza jest pokarmem dla naszego mózgu. Właśnie dlatego minimalna
ilość węglowodanów niezbędnych dla organizmu człowieka jest zdeterminowana
przez zapotrzebowanie komórek mózgowych na glukozę”. Prof. Wawer
podkreślała również, że cukry, tak jak każdy inny składnik odżywczy czy
produkt żywnościowy, mogą stanowić część zróżnicowanej diety, ale tylko wtedy gdy
spożywane są z umiarem i zgodnie z indywidualnymi potrzebami fizjologicznymi
człowieka.
Cukry jako
składnik pełnią ważne funkcje w różnych środkach spożywczych. Poza
dostarczaniem odczucia słodkości mają one także istotne właściwości
biologiczne, sensoryczne, fizyczne i chemiczne. Dr Monika Hoffmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
SGGW w Warszawie potwierdziła, że:
„cukry pomagają nadać środkom spożywczym
odpowiednią konsystencję i barwę, jak również wydłużyć ich okres
trwałości, co pozwala zachować bezpieczeństwo i jakość żywności. W
niektórych przypadkach ilość cukrów można ograniczyć, a nawet je zastąpić,
jednak żaden pojedynczy składnik nie jest w stanie zastąpić cukrów w zakresie
wszystkich ich funkcji pełnionych w produkcie”.
Aleksandra
Frączek – Wiceprezes Federacji Konsumentów przedstawiła obowiązujące regulacje prawne dotyczące znakowania
produktów żywnościowych i stwierdziła, że: „pojawiające
się w mediach określenie „ukryte cukry”, jest całkowicie błędne, ponieważ zgodnie
z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego informacje o zawartości cukrów
w produktach żywnościowych są obowiązkowo zamieszczane w oznakowaniu tych
produktów – zarówno w wykazie składników produktu, jak i w tabeli wartości
odżywczej”.
pełna lista aktualności
|