Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
"Świątecznie o cukrze"
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, działając wspólnie ze Stowarzyszeniem Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO oraz Związkiem Producentów Cukru w Polsce zorganizowały w dniu 9 grudnia br. spotkanie dla mediów pt. „Świątecznie o cukrze”. Celem spotkania było przedstawienie obiektywnych i zgodnych z aktualną wiedzą naukową informacji na temat tego składnika odżywczego.

W polskiej tradycji Święta Bożego Narodzenia to czas, w którym tradycyjnie na naszych stołach goszczą różnego rodzaju słodkości, sprawiające, że wspólne spotkania przy świątecznym stole nabierają wyjątkowego wymiaru. Występujący w nich cukier i jego rola w diecie cieszy się wzrastającym zainteresowaniem opinii publicznej.


Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców, działając wspólnie ze Stowarzyszeniem Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych POLBISCO oraz Związkiem Producentów Cukru w Polsce zorganizowały w dniu 9 grudnia br. spotkanie dla mediów pt. „Świątecznie o cukrze”. Celem spotkania było przedstawienie obiektywnych i zgodnych z aktualną wiedzą naukową informacji na temat tego składnika odżywczego.


Cukry są naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi. Wszystkie rośliny, z których produkuje się środki spożywcze, w tym owoce, warzywa czy zboża, zawierają naturalnie obecne cukry. Cukry są również naturalnie obecne w mleku i jego przetworach, czy w miodzie. Jak wskazywała prof. Iwona Wawer z Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego „cukry proste, jak i złożone są głównym i najłatwiej dostępnym źródłem energii, służącym do utrzymywania stałej temperatury ciała, pracy narządów wewnętrznych oraz do wysiłku fizycznego. Co istotne, glukoza jest pokarmem dla naszego mózgu. Właśnie dlatego minimalna ilość węglowodanów niezbędnych dla organizmu człowieka jest zdeterminowana przez zapotrzebowanie komórek mózgowych na glukozę”. Prof. Wawer podkreślała również, że cukry, tak jak każdy inny składnik odżywczy czy produkt żywnościowy, mogą stanowić część zróżnicowanej diety, ale tylko wtedy gdy spożywane są z umiarem i zgodnie z indywidualnymi potrzebami fizjologicznymi człowieka.


Cukry jako składnik pełnią ważne funkcje w różnych środkach spożywczych. Poza dostarczaniem odczucia słodkości mają one także istotne właściwości biologiczne, sensoryczne, fizyczne i chemiczne. Dr Monika Hoffmann z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w Warszawie potwierdziła, że: „cukry pomagają nadać środkom spożywczym odpowiednią konsystencję i barwę, jak również wydłużyć ich okres trwałości, co pozwala zachować bezpieczeństwo i jakość żywności. W niektórych przypadkach ilość cukrów można ograniczyć, a nawet je zastąpić, jednak żaden pojedynczy składnik nie jest w stanie zastąpić cukrów w zakresie wszystkich ich funkcji pełnionych w produkcie”.


Aleksandra Frączek – Wiceprezes Federacji Konsumentów przedstawiła obowiązujące regulacje prawne dotyczące znakowania produktów żywnościowych i stwierdziła, że: „pojawiające się w mediach określenie „ukryte cukry”, jest całkowicie błędne, ponieważ zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa żywnościowego informacje o zawartości cukrów w produktach żywnościowych są obowiązkowo zamieszczane w oznakowaniu tych produktów – zarówno w wykazie składników produktu, jak i w tabeli wartości odżywczej”.


WP_20151209_003



WP_20151209_005

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij