Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ekspert IŻŻ: Regularne picie kawy nie powoduje zubożenia organizmu w magnez
– Jeśli chodzi o wypłukiwanie magnezu i wapnia przez kawę, to przy umiarkowanym piciu kawy, czyli 3-5 filiżanek dziennie i urozmaiconej diecie opartej o różne produkty, nie możemy mówić o deficycie składników odżywczych w naszym organizmie, w tym braku magnezu i wapnia – powiedziała serwisowi portalspozywczy.pl dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska, ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.

Zdaniem dr n. o zdrowiu Reginy Wierzejskiej regularne picie kawy nie powoduje niedoboru magnezu i wapnia w ludzkim organizmie.


– Jeśli chodzi o wypłukiwanie magnezu i wapnia przez kawę, to przy umiarkowanym piciu kawy, czyli 3-5 filiżanek dziennie i urozmaiconej diecie opartej o różne produkty, nie możemy mówić o deficycie składników odżywczych w naszym organizmie, w tym braku magnezu i wapnia. Oczywiście mówimy tu o diecie niewykluczającej kategorycznie niektóre produkty jak np. dieta bezglutenowa pozbawiona produktów zbożowych. Długoterminowe korzystanie z takiej diety może prowadzić do zubożenia naszego organizmu w różne składniki – tłumaczyła dr n. o zdrowiu Regina Wierzejska.


– Kawa jako sam produkt dostarcza nam magnezu. Filiżanka kawy daje nam 5 procent dziennej normy magnezu, a więc 5 filiżanek dostarczy nam dziennie 25 procent. W niektórych krajach, gdzie pije się dużo kawy, jest ona stawiana na drugim lub trzecim miejscu jako produkt dostarczający magnez. Pokutujące w społeczeństwie mity mówiące o tym, że kawa wypłukuje magnez i wapń nie mają potwierdzenia. Chyba że naprawdę ktoś pije bardzo dużo kawy, ma nieracjonalną dietę, przyjmuje wiele różnych leków, które wchodzą w interakcje ze sobą, wtedy taka sytuacja może mieć miejsce, ale są to pojedyncze przypadki. Generalnie uspokajam, że regularne picie kawy nie powoduje zubożenia organizmu w magnez – wyjaśniła ekspert Instytutu Żywności i Żywienia.


Więcej informacji: PortalSpozywczy.pl


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij