Witamina D - dlaczego również latem warto uzupełniać jej poziom poprzez dietęWitamina D jest nazywana witaminą słońca, ale latem również warto ją dostarczać wraz z dietą.Niedobory witaminy D to powszechny problem, który może
dotyczyć nawet 80–90% populacji we wszystkich grupach wiekowych1,2. Przyczyny to m.in. unikanie przebywania na słońcu, coraz powszechniejsze
korzystanie z kremów z filtrem, częste przebywanie w pomieszczeniach
zamkniętych, ale również czynniki zewnętrzne – jak postępujące zanieczyszczenie
środowiska2. Dlatego tak
ważne jest odpowiednie zbilansowanie diety, która może pomóc nam w uzupełnieniu
jej braków.
Dlaczego witamina D jest dla nas tak ważna?
Ze względu na fakt, że witamina D jest w naszym
organizmie bardzo aktywna biologicznie i ma wielokierunkowe oddziaływanie, nazywa się ją prohormonem3.
Witamina D: - pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i
fosforu oraz w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia we krwi,
- wspiera utrzymanie zdrowych kości,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni,
- przyczynia się do utrzymania zdrowych zębów,
- pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu
odpornościowego,
- bierze udział w procesie podziału komórek4.
Dr Hanna Stolińska podkreśla, iż: „Niedobór witaminy D
powoduje krzywicę u dzieci oraz przyspiesza i zaostrza osteopenię i osteoporozę
u dorosłych. Może również wywoływać bóle kostne o różnym stopniu nasilenia i
różnej lokalizacji, jak również zwiększać predyspozycję do występowania złamań
kości. Niedobór witaminy D wiąże się także ze zwiększonym ryzykiem rozwoju
nowotworów, nadciśnienia, chorób autoimmunologicznych i chorób zakaźnych”5.
Spożycie witaminy D i źródła w
żywności
Spożycie
witaminy D w populacji polskiej jest od lat niewielkie i odbiega od zaleceń żywieniowych.
Wśród osób dorosłych mieści się w przedziale 1,4–5,1 µg dziennie (wobec
zalecanych 15 µg dziennie), a wśród dzieci 0,6–3,5 µg (wobec zalecanych również
15 µg dziennie)1.
Szacuje się, że w
organizmie 20% witaminy D pochodzi z diety. Dobrym źródłem witaminy D są
tłuste ryby (łosoś, śledzie, makrela)
i jaja, a ubogim mleko i jego przetwory. W Polsce od wielu
lat istnieje obowiązek wzbogacania w witaminę D tłuszczów do smarowania
pieczywa (z wyjątkiem masła) i margaryn, dzięki czemu stanowią one jej dodatkowe
źródło w diecie1.
W miękkiej margarynie o zawartości 60% tłuszczu znajdziemy
6,25 µg witaminy D/100 g produktu, podczas gdy dla porównania w maśle ilość witaminy
D jest znacznie mniejsza - 0,76 µg/100 g produktu6.
Zawartość
witaminy D w wybranych produktach spożywczych w kolejności malejącej (µg/100 g
produktu)6
Produkt
|
Witamina
D
|
Śledź w oleju
|
20,22
|
Pstrąg tęczowy, świeży
|
13,60
|
Łosoś, świeży
|
13,00
|
Makrela, wędzona
|
8,40
|
Margaryna miękka, 60% tłuszczu
|
6,25
|
Żółtko jaja kurzego
|
4,50
|
Pieczarka uprawna, świeża
|
1,94
|
Schab, pieczony
|
0,86
|
Masło ekstra
|
0,76
|
Wieprzowina, szynka surowa
|
0,70
|
Suplementacja witaminy D
Ze względu na rozpowszechniony problem
niedoboru witaminy D w Polsce eksperci wskazują na potrzebę wdrożenia
regularnej suplementacji zalecanymi dawkami tej witaminy. Jest to istotne
zwłaszcza wobec stale wydłużającej się listy korzyści zdrowotnych witaminy D2.
O odpowiednim poziomie suplementacji warto porozmawiać ze swoim lekarzem.
H. Kunachowicz, I.
Nadolna, B. Przygoda, K. Iwanow: Tabele składu i wartości odżywczych żywności,
Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2005
pełna lista aktualności
|