MIT! Producenci nie deklarują na swoich produktach zawartości tłuszczów trans, bo chcą ukryć tę informację przed konsumentamiFakt: Zasady dot. znakowania żywności są ściśle regulowane przepisami prawa.Zgodnie
z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom
informacji na temat żywności - producenci żywności są prawnie zobligowani do
podawania wyłącznie tych informacji, które zostały określone w rozporządzeniu.
Izomery trans kwasów tłuszczowych (tzw. "tłuszcze trans") nie zostały wymienione ani jako obowiązkowe ani jako dobrowolne składniki do deklarowania na etykietach wyrobów. W związku z tym przedsiębiorcy nie mogą wykazywać ich obecności na opakowaniach produktów. Komisja Europejska zapisami ww rozporządzenia zobowiązana jest do przygotowania na podstawie danych naukowych i doświadczeń zebranych w państwach członkowskich sprawozdania na temat obecności tłuszczów trans w żywności oraz w ogólnej diecie populacji
Unii. Celem sprawozdania jest ocena wpływu stosownych
środków mogących pozwolić konsumentom na dokonywanie
zdrowszych wyborów dotyczących żywności i ogólnej diety
lub wspierać dostarczanie konsumentom zdrowszej żywności,
w tym dostarczanie konsumentom informacji o izomerach trans lub ograniczanie ich użycia. Komisja może dołączyć do tego sprawozdania
odpowiedni wniosek ustawodawczy.
pełna lista aktualności
|