Czy należy się bać słodzików?Epidemia otyłości postawiła przed producentami żywności spore wyzwanie: jak wyprodukować smakującą żywność, od której nie będziemy tyć. O tym, czy słodziki mogą przyczynić się do redukcji masy ciała - mówiła podczas Kongresu Zdrowia Kobiet specjalistka w zakresie leczenia otyłości prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, informuje portal Medexpress.pl.- Reformulacja żywności to jest jeden z najważniejszych kierunków dotyczących prewencji zachorowań na otyłość na poziomie społecznym – poinformowała prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, kierownik Zakładu i Katedry Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jedną z metod reformulacji jest zastępowanie cukru przez niskokaloryczne substancje słodzące. Jednak słodziki to dodatki do żywności wokół których narosło sporo kontrowersji.
- Dopuszczone w UE substancje słodzące są bezpieczne i wykorzystuje się je w produkcji żywności i napojów, ale również w produkcji wielu leków – zaznaczyła prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz. - Jeśli jakaś substancja zostanie dopuszczona, musi spełniać warunki bezpieczeństwa i nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Trzeba też wykazać uzasadnioną potrzebę jej stosowania – wyjaśniła.
Pełna treść artykułu dostępna jest na portalu Medexpress.pl>>
pełna lista aktualności
|