Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czy należy się bać słodzików?
Epidemia otyłości postawiła przed producentami żywności spore wyzwanie: jak wyprodukować smakującą żywność, od której nie będziemy tyć. O tym, czy słodziki mogą przyczynić się do redukcji masy ciała - mówiła podczas Kongresu Zdrowia Kobiet specjalistka w zakresie leczenia otyłości prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, informuje portal Medexpress.pl.

- Reformulacja żywności to jest jeden z najważniejszych kierunków dotyczących prewencji zachorowań na otyłość na poziomie społecznym – poinformowała prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz, kierownik Zakładu i Katedry Promocji Zdrowia i Leczenia Otyłości Śląskiego Uniwersytetu Medycznego. Jedną z metod reformulacji jest zastępowanie cukru przez niskokaloryczne substancje słodzące. Jednak słodziki to dodatki do żywności wokół których narosło sporo kontrowersji.


- Dopuszczone w UE substancje słodzące są bezpieczne i wykorzystuje się je w produkcji żywności i napojów, ale również w produkcji wielu leków – zaznaczyła prof. Magdalena Olszanecka-Glinianowicz. - Jeśli jakaś substancja zostanie dopuszczona, musi spełniać warunki bezpieczeństwa i nie może stanowić zagrożenia dla zdrowia konsumenta. Trzeba też wykazać uzasadnioną potrzebę jej stosowania – wyjaśniła.


Pełna treść artykułu dostępna jest na portalu Medexpress.pl>>


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij