W jaki sposób postępować z produktami świeżymi, a także opakowaniami produktów spożywczych w dobie pandemii COVID-19?Pomimo dużej skali pandemii nie odnotowano jak dotąd żadnych przypadków przeniesienia wirusa wywołującego COVID-19 poprzez spożycie żywności. W związku z tym, jak stwierdził Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności, nie ma dowodów na to, że żywność stanowi zagrożenie dla zdrowia publicznego w odniesieniu do COVID-19. Uznaje się, że główną drogą przenoszenia wirusa wywołującego COVID-19 jest kontakt z wydzielinami zakażonej osoby, rozprzestrzeniającymi się głównie drogą kropelkową przy kichaniu, kaszlu lub wydychaniu powietrza.Zawsze należy
odpowiednio przechowywać żywność - unikać wszelkich kontaktów między
żywnością spożywaną na surowo a żywnością ugotowaną.
Ponadto, można wyrzucać
opakowania zewnętrzne przed umieszczeniem produktu na półce (np.
zewnętrzne opakowania tekturowe, jeśli produkty są w środku zafoliowane), ale
zachowywać istotne informacje np. datę przydatności do spożycia.
Należy
systematycznie myć owoce i warzywa czystą wodą, zwłaszcza jeśli
nie są one przeznaczone do ugotowania (wirus wywołujący COVID-19 nie przetrwa
obróbki termicznej).
Źródło:
KE
pełna lista aktualności
|