Jedzenie warzyw i owoców najpopularniejszym sposobem zapewnienia witaminWedług badań Kantar jedzenie warzyw i owoców jest dla Polaków najpopularniejszym sposobem zapewnienia odpowiedniego poziomu witamin w organizmie. Tak deklaruje aż 71% konsumentów. Połowa respondentów aby zapewnić sobie witaminy polega wyłącznie na warzywach i owocach (51%). Suplementy diety są źródłem witamin dla 19% badanych, natomiast 15% wybiera naturalne produkty wzbogacone witaminami, np. wzbogacone soki czy płatki śniadaniowe. Nawet ci, którzy deklarują, że jedzą warzywa i owoce, żeby zapewnić sobie odpowiedni poziom witamin, jedzą ich za mało. Warzywa i owoce powinny stanowić połowę tego co jemy.„Zdecydowana większość Polaków (81%) robi coś, żeby zapewnić
właściwy poziom witamin w swoim organizmie. O to by zapewnić sobie odpowiedni
poziom witamin w organizmie kobiety dbają częściej niż mężczyźni (86% wobec
76%). Dbałość o dostarczanie organizmowi witamin rośnie też wraz z poziomem
wykształcenia oraz zamożnością. Dla 19% Polaków, poziom witamin w organizmie
nie jest ważny” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.
Tylko co dziesiąty (10%) badany wybiera jedynie suplementy lub
produkty wzbogacone witaminami by zadbać o odpowiedni poziom witamin w
organizmie. Dla co piątego (20%) respondenta takie produkty są jedynie
uzupełnieniem diety zawierającej warzywa i owoce.
Co ciekawe osoby, które deklarują, że dla zapewnienia sobie
odpowiedniego poziomu witamin w organizmie jedzą warzywa i owoce wcale nie
jedzą ich w zalecanej ilości. Tylko w przypadku 9% z nich jest to co najmniej
połowa każdego posiłku.
„Korzystajmy z bogactwa polskich owoców i warzyw. Ostatni
miesiąc lata to dobry czas na poprawę nawyków żywieniowych i budowanie odporności.
Musimy dostarczać antyoksydantów, w codziennej diecie muszą być warzywa i
owoce. Szczególnie dbać o dietę bogatą w owoce i warzywa powinni ozdrowieńcy.
Polecam owoce jagodowe, na czele z aronią, której zbiory właśnie się
rozpoczynają” – mówi prof. n. farm. Iwona Wawer, autorka książek o aronii,
m.in. „Aronia superowoc”.
Więcej o walorach aronii w na stronie PolskieSuperowoce.pl.
„Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców” realizowane są
przez KANTAR we współpracy z agencją INSPIRE smarter branding. Projekt jest
realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Finansowany jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
pełna lista aktualności
|