Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dr Gajda-Wyrębek: Emocje związane z dodatkami do żywności są nieuzasadnione
Tylko substancje chemiczne poddane wszechstronnym badaniom, których wyniki nie budzą żadnych wątpliwości czy zastrzeżeń, mogą być rozpatrywane jako dodatki do żywności, wykorzystywane w jej produkcji – zapewnia dr Joanna Gajda-Wyrębek, kierownik Pracowni Oceny Dodatków do Żywności w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny.

Substancje dodatkowe stosowane są m.in. w celu przedłużenia trwałości produktów, aby zapobiegać niekorzystnym zmianom barwy, smaku, zapachu i konsystencji żywności, ale przede wszystkim w celu zapewnienia bezpieczeństwa produktów. Współczesny przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez substancji dodatkowych; są one stosowane nawet w produktach pochodzenia ekologicznego.


Dr Gajda-Wyrębek podkreśla, że stosowanie substancji dodatkowych zabezpiecza produkty przed tworzeniem się substancji szkodliwych, które mogłyby stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta – np. dodatek azotynów zapobiega rozwojowi Clostridum botulinum (pałeczka jadu kiełbasianego), a przeciwutleniacze przeciwdziałają jełczeniu tłuszczu.


Ponadto, dr Gajda-Wyrębek zaznacza, że substancje dodatkowe po dodaniu do żywności stają się jej składnikami i w związku z tym ich obecność musi być deklarowana na opakowaniu produktu poprzez podanie numeru E lub nazwy chemicznej oraz funkcji technologicznej, aby zapewnić konsumentowi dostęp do pełnej i wyczerpującej informacji o żywności.



Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij