Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych
Dieta śródziemnomorska zajęła w 2018 roku pierwsze miejsce jako najzdrowsza dietana platformie internetowej U.S. News & World Report (ex equo z dietą DASH) w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki, a opublikowanym.

Charakterystyka diety śródziemnomorskiej

Tradycyjna dieta śródziemnomorska, która sprawiała, że mieszkańcy Krety i południowych Włoch byli najzdrowsi i najdłużej żyli w Europie, wyróżniała się w latach 60:

  • dużym spożyciem warzyw, również strączkowych,
  • dużym spożyciem produktów zbożowych,
  • dużym spożyciem świeżych owoców,
  • sporym spożyciem ryb, jogurtu, sera i orzechów,
  • małym spożyciem mięsa, jaj i cukru,
  • dominacją oliwy z oliwek, jako tłuszczu,
  • brakiem zwyczaju smarowania pieczywa,
  • niestosowaniem zasmażek z mąki, czy śmietany do zupy,
  • przyprawianiem potraw dużą ilością czosnku i ziół,
  • do popołudniowych i wieczornych posiłków piciem młodego czerwonego wina (ale było to rozcieńczone wino i pili je głównie mężczyźni, kobiety prawie nie piły alkoholu).
Więcej informacji: www.ncez.pl

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij