Dieta śródziemnomorska w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowychDieta śródziemnomorska zajęła w 2018 roku pierwsze miejsce jako najzdrowsza dietana platformie internetowej U.S. News & World Report (ex equo z dietą DASH) w rankingu przygotowywanym przez wybitnych ekspertów z całego świata z dziedziny medycyny i dietetyki, a opublikowanym.Charakterystyka diety śródziemnomorskiejTradycyjna dieta śródziemnomorska, która sprawiała, że mieszkańcy Krety i południowych Włoch byli najzdrowsi i najdłużej żyli w Europie, wyróżniała się w latach 60: - dużym spożyciem warzyw, również strączkowych,
- dużym spożyciem produktów zbożowych,
- dużym spożyciem świeżych owoców,
- sporym spożyciem ryb, jogurtu, sera i orzechów,
- małym spożyciem mięsa, jaj i cukru,
- dominacją oliwy z oliwek, jako tłuszczu,
- brakiem zwyczaju smarowania pieczywa,
- niestosowaniem zasmażek z mąki, czy śmietany do zupy,
- przyprawianiem potraw dużą ilością czosnku i ziół,
- do popołudniowych i wieczornych posiłków piciem młodego czerwonego wina (ale było to rozcieńczone wino i pili je głównie mężczyźni, kobiety prawie nie piły alkoholu).
pełna lista aktualności
|