Roślinne zamienniki i ich łatwe zastosowanie w naszej kuchniZgodnie z zaleceniami żywieniowymi konsumenci coraz częściej wybierają alternatywy dla produktów zwierzęcych. Jedyną z kategorii, która pozwala na ograniczenie w codziennej diecie produktów pochodzenia zwierzęcego są roślinne tłuszcze do smarowania, w tym margaryny.Produkty pochodzenia
roślinnego poszukiwane przez konsumentów
Badania potwierdzają, że coraz więcej Polaków decyduje się na dietę
roślinną lub znaczne ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego ,.
Wyniki badania z 2020 r. pokazały, że 31,6% badanych przyznało, że w okresie izolacji społecznej
spowodowanej pandemią koronawirusa kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia
roślinnego. W tej grupie 32,9% kupiło roślinne zamienniki mięsa, 28,5% - napoje
roślinne, 24,8% - roślinne zamienniki sera, a dla 17,7% - wyborem stała
się margaryna zamiast masła.
Dalej, w
okresie kwiecień 2021 - marzec 2022 wartość zakupów produktów
roślinnych wzrosła rok do roku o 32% dla zamienników nabiału i aż o 67% dla zamienników
produktów mięsnych, podczas gdy cała kategoria artykułów spożywczych odnotowała
jedynie 3,5% wzrostu .
Nie podlega wątpliwości, że trend kuchni roślinnej rozwija się prężnie, a konsumenci coraz częściej wybierają alternatywy dla
produktów zwierzęcych. Jedyną z kategorii, która pozwala na ograniczenie w codziennej
diecie produktów pochodzenia zwierzęcego są roślinne tłuszcze do smarowania, w
tym margaryny.
Jest to zgodne
z zaleceniami żywieniowymi Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH -PIB,
który rekomenduje, aby zamieniać tłuszcze zwierzęce na tłuszcze roślinne i wskazuje:
- Ogranicz spożycie
tłustych mięs, wędlin; tłustych produktów mlecznych.
- Tłuszcze pochodzenia
zwierzęcego zamień na tłuszcze roślinne.
- Czytaj etykiety - wybieraj
produkty o niższej zawartości tłuszczów. Ogranicz spożycie częściowo
utwardzonych tłuszczów roślinnych, zawierają izomery trans kwasów
tłuszczowych/tłuszcze trans .
Nawet najmniejsze codzienne decyzje mają
znaczenie
Roślinne
margaryny nowej generacji charakteryzują
się kompozycją wysokiej jakości olejów i tłuszczów roślinnych, a także
wszechstronnym zastosowaniem i dużą funkcjonalnością. Można nimi smarować
pieczywo, dodawać do gotowania, pieczenia, smażenia jajecznicy, a do tego łatwo
rozsmarowują się po wyjęciu z lodówki i są dostępne w różnych wariantach
smakowych.
Pod względem żywieniowym obecnie produkty tłuszczowe pochodzenia
roślinnego mają znikomy poziom tłuszczów trans, niską zawartość tłuszczów
nasyconych i wysoką zawartość tłuszczów nienasyconych, w tym omega-3 i omega-6,
a zatem odpowiadają aktualnym potrzebom dietetycznym naszego społeczeństwa. Wysoki
poziom spożycia tłuszczów trans i nasyconych wiąże się bowiem ze zwiększonym
ryzykiem choroby wieńcowej serca i związanej z nią śmiertelności, natomiast po
zastąpieniu tłuszczów nasyconych przez tłuszcze nienasycone ryzyko to znacznie
się zmniejsza.
Co więcej, margaryny funkcjonalne
dzięki zawartości steroli mogą nawet obniżyć poziom cholesterolu.
Czas na roślinne margaryny nowej
generacji
Niestety wiele osób, nawet tych, które
mają ekologiczną świadomość i chcą się zdrowiej odżywiać, unika jedzenia
margaryn w przekonaniu, że zawierają szkodliwe tłuszcze trans. Pora więc obalić
mit – współczesne margaryny dobrej jakości nie zawierają częściowo
uwodornionych/ utwardzonych olejów roślinnych będących źródłem tłuszczów trans.
Od 2 kwietnia 2021 roku obowiązuje
rozporządzenie Komisji Europejskiej, które nakłada ograniczenie dotyczące
maksymalnej ilości przemysłowych tłuszczów trans w składzie dostępnych na rynku
produktów we wszystkich kategoriach.
pełna lista aktualności
|