Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Fakt: Odpowiednia ilość płynów w ciąży jest istotna
Ciąża to szczególny czas dla organizmu. W ciągu 40 tygodni organizm kobiecy pracuje na zwiększonych obrotach, dlatego też znacząco wzrasta w nim zapotrzebowanie na dostateczną ilość płynów. Odpowiednia ilość napojów wypijanych każdego dnia nie tylko pozwala uniknąć odwodnienia organizmu, ale również pozytywnie działa na pozbycie się wahań nastrojów oraz uniknięcie przedwczesnego porodu.

Woda dla dwojga

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Matki i Dziecka kobieta ciężarna powinna wypijać od 2 do 2,5 litra płynów na dobę. W czołówce rekomendowanych napojów znalazła się woda, której przyszła matka potrzebuje znacznie więcej, w związku z tym, że dostarcza ją również swojemu nienarodzonemu dziecku. Jeżeli picie wody w zwiększonych ilościach okazuje się wyzwaniem, warto dodać do niej plasterek cytryny lub limonki.


Bogactwo witamin w sokach owocowych

Kobieta ciężarna powinna pamiętać również o wypijaniu odpowiedniej ilość soków owocowych, które są bogate w witaminy. Wg zaleceń IMiD w codziennej diecie powinno znaleźć się ok. 300-400g owoców. Porcję owoców stanowi również szklanka soku ok. 200 ml. Warto podkreślić, że świeżo wyciskane soki, dostępne zarówno w restauracjach i barach, jak również w marketach, nie zawsze są pasteryzowane. Proces ten zapewnia skuteczną ochronę przed szkodliwymi bakteriami, takimi jak Salmonella i E. cola. Ciężarne powinny zatem dla bezpieczeństwa kupować soki pasteryzowane, dostępne w butelkach i kartonach.


Porcja zdrowia w sokach warzywnych

Nie każda kobieta spodziewająca się dziecka lubi smak soków owocowych. Alternatywą są pasteryzowane soki warzywne, które również zawierają wiele witamin, substancji odżywczych i błonnika.


Mleko i napoje mleczne

Mleko jest znakomitym źródłem wapnia, witaminy B12 oraz białka. Powinno się ono więc znaleźć w codziennym menu każdej kobiety spodziewającej się dziecka. Oprócz mleka, warto również sięgnąć po maślankę lub kefir, które również będą stanowiły wartościowy napój dla przyszłej matki i jej nienarodzonego dziecka.


Źródło: Wodainapoje.pl 


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij