pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.06.2022


Zapobieganie wylesianiu w kontekście produkcji żywności. Działania Unii Europejskiej

Pod koniec 2021 r. Komisja Europejska ogłosiła propozycję nowych przepisów mających na celu ograniczenie wylesiania spowodowanego przez działania Unii Europejskiej – projekt rozporządzenia PE i Rady ws. udostępniania na rynku unijnym i wywozu z Unii niektórych towarów i produktów związanych z wylesianiem i degradacją lasów oraz uc...

12.08.2022


Zatrudnienie obywateli Ukrainy i członków ich rodzin na podstawie specustawy

Wybuch wojny w Ukrainie spowodował przyjazd do Polski wielu osób uciekających przed konfliktem zbrojnym.

10.08.2022


Polubowne rozwiązywanie sporów dotyczących żywności

Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów dot. Żywności posiada ponad trzyletnie doświadczenie w pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich dotyczących żywności.

08.08.2022


Zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań z tworzyw sztucznych – prace legislacyjne. Kwestie istotne dla producentów żywności. Część I

Opakowanie ma na celu chronić żywność przed działaniem czynników zewnętrznych, mikroorganizmami, zmianami biologicznymi i chemicznymi, dzięki czemu zapakowana żywność może mieć dłuższy okres przydatności do spożycia.

27.07.2022


więcej aktualności

Wiadomości

Kampania EFSA "Wybieraj bezpieczną żywność"

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) rozpoczął kampanię informacyjną „Wybieraj Bezpieczną Żywność” #EUChooseSafeFood. Większość działań będzie realizowana w okresie letnim i wczesną jesienią.

11.08.2022


Raport WBCSD: W jaki sposób przemysł spożywczy może dostarczać dostępne cenowo, odżywcze produkty spożywcze wspierające zdrową i zrównoważoną dietę?

Światowa Rada Biznesu na rzecz Zrównoważonego Rozwoju (WBCSD) i dziewięć wiodących firm działających w łańcuchu rolno-spożywczym opublikowały nowy dokument, w którym nakreślono kluczowe obszary działań biznesowych w celu zwiększenia przystępności cenowej żywności.

18.07.2022


Minister Buda rozmawiał z minister handlu międzynarodowego Wlk. Brytanii o bezpieczeństwie żywnościowym i energetycznym gospodarek

Wzmocnienie polsko-brytyjskich relacji gospodarczych w handlu i inwestycjach, również w obszarze zielonych technologii oraz wpływ wojny w Ukrainie na gospodarkę, a także wsparcie i odbudowa tego kraju to główne tematy dzisiejszego spotkania ministra Waldemara Budy z minister handlu międzynarodoweg...

12.07.2022


30 czerwca 2022 r. zakończono negocjacje umowy o wolnym handlu między Unią Europejską a Nową Zelandią

Umowa o wolnym handlu między Unią Europejską a Nową Zelandią (ang. Free Trade Agreement, tzw. Umowa FTA)ma zapewnić przedsiębiorcom i konsumentom szereg nowych możliwości rynkowych.

11.07.2022


więcej aktualności

Polska Federacja Producentów Żywności została Partnerem Tygodnia Odpowiedzialnego Biznesu 2022 (#TOB2022)

Polska Federacja Producentów Żywności została Partnerem Tygodnia Odpowiedzialnego Biznesu 2022 (#TOB2022), który oferuje wszystkim członkom bezpłatny udział w 5 dniach prelekcji, wywiadów i paneli. TOB2022 odbywa się w dniach 24-28.10.2022 w formie serii spotkań oraz warsztatów mająca pomóc każdem...

17.08.2022


Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców”

W dniu 28 lipca 2022 r. odbyła się konferencja „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie dedykowane było dla wszystkich prze...

01.08.2022


Kongres Bezpieczeństwa Żywności pod patronatem honorowym PFPŻ ZP

PFPŻ ZP objęła patronatem honorowym, a kwartalnik "Food-Lex" został partnerem merytorycznym Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który odbędzie się 27 października 2022 r., zapraszamy!

01.08.2022


Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców została Partnerem Tygodnia Odpowiedzialnego Biznesu 2022 (#TOB2022)!

Prowadzenie biznesu zgodnie z najwyższymi standardami, w tym środowiskowymi i społecznymi jest bardzo ważną postawą zarówno dla nas, jak i naszych członków. Dlatego, Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców została Partnerem 8. edycji Tygodnia Odpowiedzialnego Biznesu (#TOB2022) o...

15.07.2022


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Już od ponad roku obowiązuje rygorystyczny limit tłuszczów trans we wszystkich produktach

W kwietniu 2021 r. weszło w życie rozporządzenie ograniczające zawartość przemysłowych tłuszczów trans w produktach spożywczych pochodzenia roślinnego do 2 g na 100 g tłuszczu. Od tego momentu nie można wprowadzać do sprzedaży żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego, która ten limit przek...

18.08.2022


Witamina D - dlaczego również latem warto uzupełniać jej poziom poprzez dietę

Witamina D jest nazywana witaminą słońca, ale latem również warto ją dostarczać wraz z dietą.

03.08.2022


Dodatki w domu wariatów

Felieton prof. dr hab. Krzysztofa Krygiera, specjalisty z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka.

27.07.2022


Utrzymuj jelita w równowadze

Nasze jelita zamieszkują niezliczone mikroorganizmy, które im bardziej są różnorodne, tym lepiej. Dobrze jest też, aby żyły ze sobą w określonej „przyjaźni” i równowadze. W utrzymaniu właściwych proporcji między bakteriami „dobrymi” i złymi” oraz w zapewnieniu różnoro...

27.07.2022

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 28 lipca 2022 r. odbyła się konferencja „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie dedykowane było dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych.
więcej

Relacja z Akademii Prawa Żywnościowego 25-26 maja 2...

W dniach 25-26 maja 2022 r. odbyła się dwudniowa Akademia Prawa Żywnościowego zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”, która zgromadziła ponad 200 słuchaczy w formie stacjonarnej i zdalnej.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Nieuczciwe...

W dniu 19 maja 2022 r. odbyła się konferencja „Nieuczciwe wykorzystywanie przewagi kontraktowej na rynku rolno-spożywczym. Aktualne wyzwania” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była kancelaria KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński.
więcej

Wiadomości z firm

10 lat Cocoa Life – programu zrównoważonego pozyskiwania kakao Mondelēz International

• Do roku 2025 całość kakao wykorzystywanego na potrzeby Mondelez będzie pochodziła z upraw Cocoa Life. • W 2021 roku 3/4 ziaren kakaowca wykorzystanych w produktach firmy pochodziło z upraw objętych programem Cocoa Life. • Program objął do tej pory blisko 210 000 farmerów z bl...

01.08.2022



Współpraca PepsiCo ze startupami otwiera potencjał dla zrównoważonych rozwiązań w całym łańcuchu dostaw

• PepsiCo Labs nawiązało współpracę z 6 startupami, które umożliwią wdrażanie zrównoważonych rozwiązań w całym łańcuchu dostaw; dalsze partnerstwa planowane są na kolejny okres 12 miesięcy. • PepsiCo Labs to technologiczne ramię firmy, którego zadaniem jest typowanie innowacyjnych st...

27.07.2022



PrzyGotujmy Lepszy Świat!

Ponad 37 mln litrów wody i 303 tys. kg CO2 – tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 38 tys. roślinnych posiłków w ramach drugiej edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, mającej na celu zmianę nawyków żywieniow...

27.07.2022



Branża mleczarska w obliczu wyzwań

Wojna na Ukrainie, rosnące ceny gazu i energii elektrycznej, coraz wyższe stopy oprocentowania kredytów oraz potencjalna kolejna fala pandemii Covid-19 – wszystkie te wydarzenia sprawiają, że przed nami dalsze wzrosty cen. Co więcej, na horyzoncie pojawiają się nowe zagrożenia, w tym niezwyk...

18.07.2022



Podsumowanie ESG - PepsiCo prezentuje przykłady pionierskich zmian w branży

W dniu dzisiejszym po raz pierwszy od czasu wdrożenia strategii PepsiCo Positive (pep+), firma opublikowała swoje Podsumowanie w Zakresie Działań Środowiskowych, Społecznych i Ładu Korporacyjnego (ESG). Pep+ to strategiczna i kompleksowa transformacja biznesu skupiona wokół zrównoważonego rozwoju ...

07.07.2022



Chipita Global SA - europejski lider w branży wypiekanych przekąsek - dołącza do Mondelēz International

Mondelēz International, Inc. (Nasdaq: MDLZ) ogłasza dziś formalne włączenie do swoich struktur niedawno zakupionej firmy Chipita Global S.A. - dynamicznie rozwijającego się lidera kategorii wypiekanych przekąsek w Europie Środkowo-Wschodniej.

04.07.2022



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



FERRERO wśród laureatów „Diamentów Forbes'a”

Grupa Ferrero w Polsce znalazła się w prestiżowym gronie laureatów "Diamentów Forbes'a" 2022.

11.02.2022



więcej aktualności

Startuje kampania Oreo z okazji Dnia Ojca – marka zaprasza do kina!

Marka Oreo, jak co roku, postanawia przyłączyć się do celebrowania Dnia Ojca i zachęca, by podziękować ojcom za troskę, miłość i chwile spędzone razem. Z tej okazji przychodzi do konsumentów ze specjalną akcją sprzedażową, w której do wygrania są kody zniżkowe do wykorzystania w sieci kin Helios.

22.06.2022



Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



Oreo Batman – limitowana edycja ciastek we współpracy z Warner Bros

Nowe ciastka Oreo Batman to efekt współpracy marki z największym producentem filmowym na świecie Warner Bros oraz premiery nowego filmu „The Batman”. W ramach współpracy powstały unikatowe ciastka z emblematem Batmana, który widnieje zarówno na produkcie, jak i na limitowanym opakowani...

09.02.2022



Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



T-shirty inspirowane Śliwką – kolekcja MEDICINE x Design by Śliwka Nałęczowska już w sprzedaży

Autorska linia T-shirtów z pracami laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021 jest już dostępna. Koszulki z limitowanej kolekcji można kupić w salonach sieci Medicine w całej Polsce od początku grudnia br. do wyczerpania zapasów.

14.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij