pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

03.01.2023


Kontrola trzeźwości według nowych zasad

Nowe przepisy stanowią rewolucję w porównaniu z poprzednim stanem prawnym. Ich efektem jest uzyskanie przez pracodawców narzędzia, które poprawi bezpieczeństwo i higienę pracy, co jest jednym z podstawowych obowiązków pracodawcy.

24.05.2023


Zmiany w legalizacji zatrudnienia oraz pobytu obywateli Ukrainy na podstawie najnowszej nowelizacji specustawy

Specustawa przewiduje wiele ułatwień dotyczących legalizacji pobytu i pracy Ukraińców. Od początku wojny była ona ponad 10-krotnie nowelizowana, co wynika przede wszystkim z niejasnych przepisów specustawy, które były tworzone w bardzo szybkim tempie. 28 stycznia 2023 r. weszła w życie kolejna zmiana specustawy. Znowelizowane przepisy d...

23.05.2023


Ramy polityki UE w zakresie biopochodnych, biodegradowalnych i kompostowalnych tworzyw sztucznych

Tworzywa oparte na biologii, biodegradowalne i kompostowalne stają się alternatywą dla obecnie dominujących, konwencjonalnych tworzyw sztucznych. Są one wykorzystywane w produktach, takich jak opakowania, które stanowią prawie połowę popytu na takie tworzywa sztuczne, a następnie w towarach konsumpcyjnych i tekstyliach, a także w sektor...

18.05.2023


Praca zdalna - zmiany w Kodeksie pracy

Jedną z największych zmian w stosunku do dotychczasowych regulacji prawnych jest to, że ponoszenie kosztów pracy zdalnej będzie obowiązkiem pracodawców, z którego będą mogli się wywiązać w dwojaki sposób.

18.05.2023


więcej aktualności

Wiadomości

Ruszyła III edycja kampanii EFSA „Wybieraj bezpieczną żywność” #EUChooseSafeFood

Sedno unijnej kampanii Choose Safe Food stanowi pomoc mieszkańcom i mieszkankom Europy w podejmowaniu trafnych wyborów dotyczących żywności za sprawą wyjaśniania zagadnień naukowych związanych z bezpieczeństwem żywności.

31.05.2023


Wytyczne polityki w ramach europejskiego semestru: utrzymanie reform i inwestycji w celu zapewnienia długoterminowego dobrobytu, konkurencyjności, sprawiedliwości i odporności UE

Komisja przedstawia dziś wytyczne dla państw członkowskich w ramach wiosennego pakietu europejskiego semestru 2023. Mają one służyć budowaniu solidnej, przyszłościowej gospodarki, która zapewnia konkurencyjność i długoterminowy dobrobyt dla wszystkich w trudnej sytuacji geopolitycznej. Do tego kon...

24.05.2023


Pomoc państwa: Komisja zatwierdza polski program pomocy o wartości 1 mld euro w celu wsparcia producentów rolnych w związku z wojną Rosji przeciwko Ukrainie

Komisja Europejska zatwierdziła polski program pomocy o wartości ok. 1 mld euro (4,7 mld zł) w celu wsparcia płynności finansowej producentów rolnych w związku z wojną Rosji przeciwko Ukrainie.

23.05.2023


Produkty spożywcze mające wpływ na wylesianie - przyjęta treść rozporządzenia unijnego

Projekt rozporządzenia unijnego w sprawie produktów „wolnych od wylesiania” został przyjęty przez Parlament Europejski i Radę UE, oczekuje na podpis i publikację w Dzienniku Urzędowym.

19.05.2023


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Kawa to superfood – nowe oblicze małej czarnej

Kawa należy do wyjątkowych, podarowanych człowiekowi przez naturę, produktów spożywczych. Za jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie odpowiada bogactwo związków aktywnych zamkniętych w brązowych ziarnach – kofeina i antyoksydanty.

23.05.2023


5 mitów o kawie, w które musisz przestać wierzyć

Zdrowemu stylowi życia nigdy nie poświęcano tyle uwagi, co obecnie. Kilkanaście lat temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała zalecenia dotyczące zbilansowanej diety i aktywności fizycznej . Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) opracowała przewodnik adresowany do decyden...

21.04.2023


Kawa od 7 lat obecna w oficjalnych zaleceniach żywieniowych

Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, był gościem w porannym Programie Radia RMF24.pl.

15.03.2023


Polacy spożywają zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych

Zarówno przed, jak i w czasie pandemii, polska dieta odznaczała się zbyt dużym udziałem tłuszczu, w tym tłuszczów zwierzęcych i kwasów tłuszczowych nasyconych.

14.03.2023

więcej aktualności

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo prac...

23 marca 2023 r. odbyła się konferencja „Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym konferencji była Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo poda...

16 marca 2023 r. odbyła się konferencja „Prawo podatkowe - aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z branży żywnościowej w 2023 r.” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym konferencji była Ernst & Young Usługi Finansowe Audyt sp. z o.o. Polska sp.k.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 28 lipca 2022 r. odbyła się konferencja „Produkcja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Wydarzenie dedykowane było dla wszystkich przedsiębiorstw branży spożywczej w całym łańcuchu żywnościowym, a szczególnie dla pracowników firm produkcyjnych z działów jakości i rozwoju, produkcji, badań i rozwoju, technologów oraz działów prawnych.
więcej

Wiadomości z firm

Najbardziej zrównoważony środowiskowo zakład PepsiCo w UE produkujący przekąski został otwarty w Świętem k. Środy Śląskiej

Pierwsze, wyprodukowane w Polsce przekąski Doritos opuszczą fabrykę już w czerwcu.

31.05.2023



Viodeli: roślinne alternatywy dla wędlin od Upfield w ogólnopolskiej dystrybucji

W sieciach handlowych i sklepach w całej Polsce pojawiła się kolejna nowość od firmy Upfield. Do roślinnych alternatyw dla serów marki „Violife”, dołączą linia produktów „Viodeli” – 100% roślinne alternatywy dla wędlin o smaku indyka, kurczaka i szynki.

13.04.2023



Lider roślinnych produktów do smarowania rozszerza ofertę o zamienniki śmietany

Upfield, światowy lider w produkcji żywności roślinnej, wprowadza na polski rynek nowość - roślinne alternatywy dla śmietan: Rama Crema 15% do zup i sosów oraz Rama Crema 31%, przeznaczoną do ubijania.

05.04.2023



Wydajnie i ekologicznie – Dalkia zakończyła pierwszy etap transformacji energetycznej zakładu Upfield Katowice

Dalkia ukończyła pierwszy etap transformacji energetycznej katowickiego zakładu produkcyjnego firmy Upfield Manufacturing. W ramach prowadzonych prac wybudowano i uruchomiono nowoczesną kotłownię parową o wydajności ok. 12t/h, która pokryje zapotrzebowanie zakładu, dostarczając parę do celów techn...

09.03.2023



Organizatorzy Orbit® „Dziel się Uśmiechem” dziękują za wsparcie programu

5 marca wystartowała kampania reklamowa wspierająca ogólnopolski program Orbit® „Dziel się Uśmiechem”. 10. edycja tej inicjatywy edukacyjnej trwa w szkołach od września 2022 roku. Organizatorzy – Mars Polska oraz Polski Czerwony Krzyż wraz z partnerami merytorycznymi i ambas...

07.03.2023



Robert Sas nowym Dyrektorem Zarządzającym Mondelēz International w Polsce i krajach bałtyckich

Mondelēz International, globalny lider w branży przekąsek i producent ulubionych przez konsumentów marek takich jak Milka, Oreo, belVita, Toblerone, 7Days, Prince Polo, Delicje, Lubisie, San i Halls, ogłasza zmianę na stanowisku Dyrektora Zarządzającego w Polsce i krajach bałtyckich.

07.03.2023



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Maciej Tomaszewski nowym Dyrektorem Generalnym w Hochland Polska

Z początkiem października Maciej Tomaszewski dołączy do Hochland Polska (właściciel takich marek, jak Almette, Valbon) obejmując stanowisko dyrektora generalnego. Zastąpi Piotra Knauera, który z końcem roku przechodzi na emeryturę.

29.08.2022



Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



więcej aktualności

Startuje kampania Oreo z okazji Dnia Ojca – marka zaprasza do kina!

Marka Oreo, jak co roku, postanawia przyłączyć się do celebrowania Dnia Ojca i zachęca, by podziękować ojcom za troskę, miłość i chwile spędzone razem. Z tej okazji przychodzi do konsumentów ze specjalną akcją sprzedażową, w której do wygrania są kody zniżkowe do wykorzystania w sieci kin Helios.

22.06.2022



Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



Oreo Batman – limitowana edycja ciastek we współpracy z Warner Bros

Nowe ciastka Oreo Batman to efekt współpracy marki z największym producentem filmowym na świecie Warner Bros oraz premiery nowego filmu „The Batman”. W ramach współpracy powstały unikatowe ciastka z emblematem Batmana, który widnieje zarówno na produkcie, jak i na limitowanym opakowani...

09.02.2022



Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



T-shirty inspirowane Śliwką – kolekcja MEDICINE x Design by Śliwka Nałęczowska już w sprzedaży

Autorska linia T-shirtów z pracami laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021 jest już dostępna. Koszulki z limitowanej kolekcji można kupić w salonach sieci Medicine w całej Polsce od początku grudnia br. do wyczerpania zapasów.

14.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij