pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Konferencja PFPŻ ZP pt.: Informowanie konsumentów o produktach.., 19.10.2023 r.
Konferencja PFPŻ ZP pt.: Biogazownie.., 25.10.2023 r
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

30.06.2023


Substancje dodatkowe i aromaty w handlu detalicznym dla konsumentów. Wymagania prawne

Substancje dodatkowe i aromaty są powszechnie dodawane do środków spożywczych głównie podczas przemysłowej produkcji żywności.

26.09.2023


Plant-based food. Nazewnictwo alternatyw mięsa i nabiału w kontekście regulacji unijnych i wybranych krajów UE

Pomimo znaczącego rozwoju rynku roślinnych alternatyw dla białka zwierzęcego i coraz bardziej rozbudowanej oferty takich produktów prawo żywnościowe nie wyróżnia odrębnej kategorii „żywności roślinnej”.

25.09.2023


Zapraszamy do lektury "Food-Lex" nr 3/3023!

W aktualnym wydaniu "Food-Lex" wybitni eksperci opracowali obecnie najistotniejsze informacje z zakresu prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego i wyzwań środowiskowych.

19.09.2023


Stan prawny bisfenolu A oraz aktualne prace, w tym nowa opinia EFSA, w świetle przyszłych działań regulacyjnych na poziomie UE

Eksperci naukowi Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeprowadzili ponowną ocenę bisfenolu A pt. „Ponowna ocena zagrożeń dla zdrowia publicznego związanych z obecnością bisfenolu A (BPA) w środkach spożywczych”, która została opublikowana 19 kwietnia 2023 r. Według ponownej oceny przeprowadzonej przez EF...

05.08.2023


więcej aktualności

Wiadomości

Konferencja PFPŻ ZP pt.: Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świetle aktualnych przepisów, 19 października 2023 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają do udziału w konferencji pt.: Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świetle aktualnych przepisów, która odbędzie się w dniu 19 października 2023 r. w godzinach 10.00-15.00 w fo...

27.09.2023


Konferencja PFPŻ ZP pt.: Biogazownie szansą rozwoju dla sektora przetwórstwa rolno-spożywczego, 25 października 2023 r.

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” zapraszają bezpłatnie firmy członkowskie do udziału w konferencji pt.: Biogazownie szansą rozwoju dla sektora przetwórstwa rolno-spożywczego, która odbędzie się w dniu 25 października 2023 r. w godzina...

27.09.2023


„OTWÓRZ SWÓJ BIZNES NA KORZYŚCI OBIEGU ZAMKNIĘTEGO” - warsztaty dla przedsiębiorców

Polska Agencja Rozwoju Przedsiębiorczości (PARP) we współpracy z Instytutem Innowacji i Odpowiedzialnego Rozwoju serdecznie zapraszają przedsiębiorców zainteresowanych transformacją cyrkularną na warsztaty poświęcone tematyce gospodarki obiegu zamkniętego.

25.09.2023


PFPŻ ZP na XIX Międzynarodowej Konferencji Euro Fed Lipid

Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców miała przyjemność wsparcia XIX Międzynarodowej Konferencji Euro Fed Lipid organizowanej w dniach 17-20 września 2023 r. w Poznaniu.

23.09.2023


więcej aktualności

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Kawa to superfood – nowe oblicze małej czarnej

Kawa należy do wyjątkowych, podarowanych człowiekowi przez naturę, produktów spożywczych. Za jej pozytywny wpływ na nasze zdrowie odpowiada bogactwo związków aktywnych zamkniętych w brązowych ziarnach – kofeina i antyoksydanty.

23.05.2023


5 mitów o kawie, w które musisz przestać wierzyć

Zdrowemu stylowi życia nigdy nie poświęcano tyle uwagi, co obecnie. Kilkanaście lat temu Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała zalecenia dotyczące zbilansowanej diety i aktywności fizycznej . Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju (OECD) opracowała przewodnik adresowany do decyden...

21.04.2023


Kawa od 7 lat obecna w oficjalnych zaleceniach żywieniowych

Prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wieloletni dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia oraz ekspert ds. żywienia i otyłości WHO i Komisji Europejskiej, obecnie dyrektor Instytutu Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia Profesora Jarosza, był gościem w porannym Programie Radia RMF24.pl.

15.03.2023


Polacy spożywają zbyt dużo tłuszczów zwierzęcych

Zarówno przed, jak i w czasie pandemii, polska dieta odznaczała się zbyt dużym udziałem tłuszczu, w tym tłuszczów zwierzęcych i kwasów tłuszczowych nasyconych.

14.03.2023

więcej aktualności

Relacja z webinarium PFPŻ ZP pt.: „Nowe obowią...

21 czerwca 2023 r. odbyło się webinarium PFPŻ ZP pt.: „Nowe obowiązki przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi opakowaniami i odpadami - zmiana obowiązujących przepisów w związku z ustawą implementującą dyrektywę SUP" zorganizowane przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym wydarzenia była Kancelaria Sołtysiński Kawecki & Szlęzak.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo prac...

23 marca 2023 r. odbyła się konferencja „Prawo pracy 2023 – aktualne wyzwania dla rynku żywnościowego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym konferencji była Rycak Kancelaria Prawa Pracy i HR.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Prawo poda...

16 marca 2023 r. odbyła się konferencja „Prawo podatkowe - aktualne wyzwania dla przedsiębiorców z branży żywnościowej w 2023 r.” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”. Partnerem merytorycznym konferencji była Ernst & Young Usługi Finansowe Audyt sp. z o.o. Polska sp.k.
więcej

Wiadomości z firm

Oreo partnerem podcastu „Co powie tata?”. Marka słodkich przekąsek wspiera przyjazne ojcostwo

Stereotypy dotyczące ojcostwa mogą być bardzo ograniczające i nie oddawać różnorodnych, ewoluujących ról, jakie ojcowie odgrywają w życiu swoich dzieci. Dzięki Oreo to przekonanie odchodzi w zapomnienie. Marka od lat prowadzi szereg aktywacji z okazji Dnia Ojca, a w tym roku została partnerem zain...

21.09.2023



Mars z prestiżową nagrodą Top Brand Pet Food w konkursie MSC Awards Poland 2023

Marine Stewardship Council (MSC) podsumowała 10 lat działalności w Polsce i przyznała nagrody podmiotom, które w ciągu ostatniej dekady wyróżniły się największym zaangażowaniem w rozwój Programu MSC w naszym kraju. Firma Mars Polska zdobyła tytuł Top Brand Pet Food za wieloletnie działania na rzec...

11.09.2023



Święto Chleba i Sera 2023 z Hochland

26 sierpnia, na boisku sportowym przy ulicy Gimnazjalnej w Kaźmierzu, odbyła się jedna z największych imprez w regionie – Święto Chleba i Sera. Tradycyjnie już sponsorem głównym spotkania była firma Hochland Polska, a organizatorzy zadbali o moc atrakcji dla gości.

29.08.2023



Współpraca naukowców AGH z Maspex nad nową technologią produkcji napojów antyoksydacyjnych

Konsorcjum Tymbark-MWS oraz AGH w Krakowie otrzymało na realizację zadania finansowanie w wysokości blisko 5,5 mln zł w ramach konkursu NUTRITECH Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

24.08.2023



Ponad 2200 szkół wzięło udział w projekcie edukacyjnym Re_kologia współorganizowanym przez PepsiCo

2 276 szkół podstawowych, 13 214 klas i ponad 300 tysięcy dzieci objętych działaniami – to łączny wynik trzech lat funkcjonowania ogólnopolskiego projektu edukacyjnego Re_kologia. Przedsięwzięcie mające na celu edukację w zakresie segregowania odpadów i recyklingu, realizowane było przez Pep...

08.08.2023



Pracownicy PepsiCo z całej Polski zebrali 450 worków odpadów podczas Operacji Czysta Rzeka

Ponad 250 pracowników PepsiCo Polska wzięło udział w 5 edycji „Operacji Czysta Rzeka”, największej ogólnopolskiej koordynowanej akcji sprzątania brzegów polskich rzek. Zaangażowanie i sukces tej inicjatywy są zgodne z założeniami Pep+, strategicznej transformacji PepsiCo w kierunku zró...

25.07.2023



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Maciej Tomaszewski nowym Dyrektorem Generalnym w Hochland Polska

Z początkiem października Maciej Tomaszewski dołączy do Hochland Polska (właściciel takich marek, jak Almette, Valbon) obejmując stanowisko dyrektora generalnego. Zastąpi Piotra Knauera, który z końcem roku przechodzi na emeryturę.

29.08.2022



Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



więcej aktualności

Startuje kampania Oreo z okazji Dnia Ojca – marka zaprasza do kina!

Marka Oreo, jak co roku, postanawia przyłączyć się do celebrowania Dnia Ojca i zachęca, by podziękować ojcom za troskę, miłość i chwile spędzone razem. Z tej okazji przychodzi do konsumentów ze specjalną akcją sprzedażową, w której do wygrania są kody zniżkowe do wykorzystania w sieci kin Helios.

22.06.2022



Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



Oreo Batman – limitowana edycja ciastek we współpracy z Warner Bros

Nowe ciastka Oreo Batman to efekt współpracy marki z największym producentem filmowym na świecie Warner Bros oraz premiery nowego filmu „The Batman”. W ramach współpracy powstały unikatowe ciastka z emblematem Batmana, który widnieje zarówno na produkcie, jak i na limitowanym opakowani...

09.02.2022



Czekolady Goplana Simple Pleasures

Nowa linia Goplana Simple Pleasures to 4 czekolady o różnej zawartości kakao: Mocno Mleczna 35% cocoa, Ciemna Mleczna 40% cocoa, Mocno Gorzka 75% cocoa i Super Gorzka 85% cocoa. Surowce użyte do ich produkcji pochodzą ze zrównoważonych źródeł, które wspierają lokalną społeczność i środowisko natur...

24.01.2022



EKO dom Almette z własnym SPA ma już właściciela!

6. edycja Wielkiej Loterii Almette za nami. Każdy, kto kupił puszysty serek Almette i zarejestrował kod z opakowania, miał szansę zdobyć codzienne nagrody pieniężne lub wygrać nagrodę główną - w pełni wyposażony EKO dom ze SPA w sercu Tatr. W tegorocznej loterii szczęście uśmiechnęło się do Pana K...

27.12.2021



T-shirty inspirowane Śliwką – kolekcja MEDICINE x Design by Śliwka Nałęczowska już w sprzedaży

Autorska linia T-shirtów z pracami laureatów konkursu Design by Śliwka Nałęczowska 2021 jest już dostępna. Koszulki z limitowanej kolekcji można kupić w salonach sieci Medicine w całej Polsce od początku grudnia br. do wyczerpania zapasów.

14.12.2021



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij