pl   en             
 
Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

Akademia Food-Lex, 29-30 maja 2025 r.
Konferencja PFPŻ ZP pt.: Prawo podatkowe – wyznania dla branży żywnościowe w 2025 r., 06.05.2025
Food Lex
 

  - kwartalnik prawa żywnościowego

Pobierz bezpłatny egzemplarz

Food-Lex

30.03.2020


Spis opublikowanych artykułów

Food-Lex

06.12.2024


47. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO

W Genewie, od 24 do 30 listopada 2024 r., odbyła się 47. Sesja Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ) – najważniejszej międzyrządowej organizacji standaryzacji żywności.

16.04.2025


Zakaz stosowania bisfenolu A i innych bisfenoli w materiałach do kontaktu z żywnością. Nowe rozporządzenie, rekomendacja w sprawie monitorowania poziomów

W grudniu 2024 r. Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) 2024/3190 zakazujące stosowania bisfenolu A i innych bisfenoli oraz pochodnych bisfenolu w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością.

04.04.2025


Nowy numer kwartalnika "Food-Lex" już dostępny!

Najnowsze wydanie zawiera analizy ekspertów z dziedziny prawa żywnościowego, prawa ogólnogospodarczego oraz prawa ochrony środowiska, dotyczące aktualnych zagadnień kształtujących sektor spożywczy.

24.03.2025


Ślad węglowy organizacji i ślad środowiskowy produktu w kontekście wymagań regulacyjnych. Wyzwania branży spożywczej

Zmieniające się otoczenie regulacyjne w zakresie zrównoważonego rozwoju i idące za tym wymagania klientów i partnerów biznesowych są wyzwaniem dla wielu przedsiębiorstw. Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i adaptacja do zmian klimatycznych są jednym z nich.

29.01.2025


więcej aktualności

Wiadomości

 Fakty i mity o żywności i żywieniu

Poznaj superfood, które pobudzi twój umysł jesienią

Kawa, obok herbaty i wody, należy do najpopularniejszych napojów na świecie. Pijemy jej tak dużo, że gdyby ustawić wzdłuż równika 2 miliardy filiżanek – tyle, ile konsumujemy każdego dnia[ii] – cztery razy okrążyłyby Ziemię! Ta sława ma swoją cenę – wiąże się z wieloma mitami, zw...

25.10.2024


Zdrowotna dezinformacja w sieci

Z opublikowanego w 2022 roku raportu Fundacji Digital Poland „Dezinformacja oczami Polaków” wynika, że zdrowie jest drugim co do wielkości (po klimacie i energii) obszarem objętym dezinformacją w polskim internecie.

09.02.2024


Rekomendacje dot. spożycia tłuszczów w „Zaleceniach żywieniowych w nadciśnieniu tętniczym”

Jeśli chodzi o roślinne produkty do smarowania pieczywa, mamy wspaniałą końcówkę roku! Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej wraz z Narodowym Instytutem Zdrowia Publicznego PZH - PIB wydały właśnie e-book „Zalecenia żywieniowe w nadciśnieniu tętniczym”, w którym przekazują m.in. porady...

21.12.2023


Nordyckie Zalecenia Żywieniowe

Nordyckie Zalecenia Żywieniowe promują dietę dobrą dla planety.

18.12.2023

więcej aktualności

Relacja z konferencji „Opakowania środków spoż...

W dniu 21 listopada 2024 r. w Warszawie odbyła się konferencja zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” pt. „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”. Partnerami konferencji były firmy Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż Sp. z o.o. oraz CDM Sp. z o.o.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Produkcja ...

W dniu 16 listopada 2023 r. odbyła się konferencja „Produkcja i dystrybucja żywności – kwestie istotne dla przedsiębiorców” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.
więcej

Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Biogazowni...

W dniu 25 października 2023 r. odbyła się konferencja pt.: „Biogazownie szansą rozwoju dla sektora przetwórstwa rolno-spożywczego” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.
więcej

Wiadomości z firm

Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej: w trosce o uśmiech, który zmienia życie

20 marca obchodzony jest Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej. To dobry moment, aby przypomnieć, że zdrowie jamy ustnej ma znaczący wpływ na nasze codzienne życie i ogólną kondycję organizmu. Badania Światowej Organizacji Zdrowia wskazują, że aż 3,5 miliarda ludzi na świecie zmaga się z chorobami ja...

18.03.2025



Chcesz zobaczyć, jak firmy z sektora spożywczego i tworzyw sztucznych wdrażają rozwiązania cyrkularne? Weź udział w wizycie studyjnej!

Już 20 marca odbędzie się wizyta, podczas której będzie można odwiedzić innowacyjne przedsiębiorstwa działające w obszarze gospodarki o obiegu zamkniętym: Desch IPP Sp. z o.o. z Bytomia i Flora Food Group BV z Katowic. Wydarzenie to stanowi także doskonałą okazją do networkingu, nawiązania nowych ...

04.03.2025



GORDON RAMSAY we współpracy z marką “RAMA” pokazuje jak urozmaicić gotowanie i pieczenie

Światowej sławy szef kuchni i „Rama” łączą siły i udowadniają, że nigdy nie jest za późno na wypróbowanie czegoś nowego w domowej kuchni.

05.02.2025



Polacy coraz mniej zainteresowani zmianą klimatu, pomimo, że wciąż się jej boją – zaskakujące wyniki badania Flora Food Group

Zaledwie 29% Polaków deklaruje wysoką świadomość ekologiczną, co oznacza spadek o 15 p.p. w porównaniu do 2021 r. Jednocześnie 49% respondentów wskazuje, że produkcja żywności wpływa na zmianę klimatu, ale zdecydowana większość podczas zakupów kieruje się ceną. Raport Flora Food Group i IBRiS z 20...

05.02.2025



Mondelez Polska w gronie najlepszych pracodawców

Mondelez Polska po raz czwarty z rzędu zdobył certyfikat TOP Employer i znalazł się w gronie najlepszych pracodawców w Polsce. Producent znanych i uwielbianych przez konsumentów przekąsek, takich jak Milka, Oreo, Prince Polo, Delicje i 7Days, stale pracuje nad tworzeniem przyjaznego miejsca pracy....

22.01.2025



Zmiany w kierownictwie ARYZTA Polska

ARYZTA Polska, wiodący producent wyrobów piekarniczych na rynku polskim, ogłosiła zmiany w strukturach zarządczych. Waldemar Topolski, po 14 latach kierowania firmą, objął globalną rolę w Grupie ARYZTA. Nową Dyrektor Zarządzającą została Agnieszka Bibrich-Olesińska. Zmiana ta otwiera kolejny rozdz...

21.01.2025



więcej aktualności

Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru

Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych skład...

22.07.2019



Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności

Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedst...

12.07.2016



700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.

Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku N...

12.01.2016



Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój

Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywan...

12.01.2016



Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka

To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum...

31.07.2015



Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!

Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.

20.05.2015



więcej aktualności

Maciej Tomaszewski nowym Dyrektorem Generalnym w Hochland Polska

Z początkiem października Maciej Tomaszewski dołączy do Hochland Polska (właściciel takich marek, jak Almette, Valbon) obejmując stanowisko dyrektora generalnego. Zastąpi Piotra Knauera, który z końcem roku przechodzi na emeryturę.

29.08.2022



Mondelēz International raportuje postępy w realizacji celów zrównoważonego rozwoju

• 91% pszenicy potrzebnej do produkcji ciastek na terenie Europy pochodzi z upraw objętych programem Harmony. • 75% kakao pochodzi z upraw objętych programem Cocoa Life. • 100% wykorzystywanego oleju palmowego posiada certyfikat RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil). R...

27.06.2022



Co czwarty Polak sięga dziś po produkty roślinne, ich rynek rozwija się w rekordowym tempie, a za pięć lat może być trzykrotnie większy

Już co czwarty konsument w Polsce regularnie sięga po produkty roślinne [1], a ich rynek rozszerza się w rekordowym tempie 40 proc. rocznie [2]. Wybierając żywność, coraz częściej kierujemy się nie tylko ceną, smakiem czy korzyściami zdrowotnymi, ale również jej wpływem na środowisko. „W tej...

12.05.2022



Almette Chroni Łąki - rusza kolejna edycja 2022

W ubiegłym roku rozpoczęto program „Almette Chroni Łąki”. Kolejna edycja wystartowała w kwietniu, kiedy to obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Ziemi. Tegoroczne hasło - Inwestujemy w naszą planetę – zainspirowało organizatorów programu „Almette Chroni Łąki” do sian...

06.05.2022



Almette Bez Laktozy – BEST PRODUCT 2021!

Almette Bez Laktozy zajął 1. miejsce kategoria FOOD w plebiscycie BEST PRODUCT 2021 organizowanym przez portal Ofeminin.pl. Według testerek jest „Absolutnie pyszny”, ma „Jakość na medal” i zasługuje na słowa „Kupię go ponownie”. Serki z tej linii powstają na baz...

05.04.2022



ŻYWIEC ZDRÓJ I GMINA JELEŚNIA POWOŁUJĄ FUNDUSZ WODNY

W ciągu najbliższych 4 lat firma dofinansuje inwestycje związane z rozwojem gminnej sieci wodociągowej, aby zwiększyć dostęp do wody dla mieszkańców Gminy Jeleśnia - dofinansowanie to wyniesie 2 mln zł. Porozumienie o podpisaniu Funduszu podpisali Wójt Gminy Jeleśnia - Anna Wasilewska oraz Dyrekto...

24.02.2022



więcej aktualności

Polacy zdecydowali - sernik królem wielkanocnego stołu 2025

Już od kilku lat, tuż przed świętami, w sondażu zainicjowanym przez markę KASIA Polacy wybierają swoje ulubione wielkanocne ciasto. W tym roku, już drugi raz z rzędu, zwycięzcą jest sernik! W rankingu ulubionych wielkanocnych ciast 2025 tuż za sernikiem plasuje się babka, a podium zamyka mazurek. ...

16.04.2025



Daj się ponieść z Airwaves – ruszyła nowa kampania marki 

Airwaves, marka bezcukrowych gum do żucia z portfolio Mars, odświeża wygląd i pozycjonowanie, prezentując inspirowaną opiniami fanów zintegrowaną kampanię reklamową. W ramach kampanii „Daj się ponieść z Airwaves” („Ride The Airwaves”) marka zaprasza konsumentów na intensywn...

14.04.2025



Young Leosia ponownie łączy siły z Orbit® Refreshers

Artystka młodego pokolenia kontynuuje współpracę z marką Orbit® Refreshers. Od 7 kwietnia Young Leosię będzie można zobaczyć w nowej kampanii reklamowej, w której namawia by „poczuć moc smaku”.

07.04.2025



Słodkie zajączki w świątecznym portfolio Mars

Z myślą o nadchodzących świętach wielkanocnych Mars przygotował limitowaną ofertę produktów. Konsumenci znajdą w niej nowość – wyśmienite czekoladowe zajączki M&M’S® i Maltesers®. Produkty doskonale sprawdzą się jako element dekoracji lub słodka nagroda w coraz bardziej popul...

12.03.2025



Startuje kampania Oreo z okazji Dnia Ojca – marka zaprasza do kina!

Marka Oreo, jak co roku, postanawia przyłączyć się do celebrowania Dnia Ojca i zachęca, by podziękować ojcom za troskę, miłość i chwile spędzone razem. Z tej okazji przychodzi do konsumentów ze specjalną akcją sprzedażową, w której do wygrania są kody zniżkowe do wykorzystania w sieci kin Helios.

22.06.2022



Mozzarella od Hochland Professional

Hochland Professional prezentuje nowy ser podpuszczkowy Mozzarella. To idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy poszukują sera do pizzy, zapiekanek oraz dań makaronowych i kanapek.

31.03.2022



więcej aktualności

Znakowanie - pl Reklama skierowana do dzieci 10.08.2015
 
Znakowanie - eu ABC Magazynowania
 
Centrum Polubnego Rozwiązywania Sporów Dot. Żywności Sektorowa Rada ds. Kompetencji

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij