Nieuzasadniony strach przed dodatkami do żywnościStrach przed dodatkami do żywności wynika z niewłaściwej wiedzy, często szerzonej i powielanej przez osoby, które prezentują subiektywne poglądy, a nie fakty bazujące na badaniach naukowych. Czym są właściwie dodatki do żywności i czy należy się ich bać?Co to są dodatki do żywności?
Dodatki do żywności to substancje
niezbędne w niektórych procesach produkcyjnych, które w normalnych warunkach
nie są spożywane same jako żywność, ani nie są stosowane jako charakterystyczne
składniki żywności (bez względu na ewentualną wartość odżywczą). Jednakże ich
dodanie do żywności na etapie jej produkcji powoduje, że substancje te stają
się bezpośrednio lub pośrednio składnikami tej żywności.
Do czego stosowane są dodatki do żywności?
Dodatki do żywności są stosowane, między innymi, jako:
-
środki
konserwujące – zapewniają bezpieczeństwo produktów przez zahamowanie
rozwoju lub zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz przedłużają okres
przydatności żywności do spożycia przez ochronę przed mikroorganizmami;
-
barwniki – wykorzystywane
do nadania lub przywrócenia żywności koloru;
-
przeciwutleniacze –
czyli substancje przedłużające okres przydatności żywności do spożycia przez
ochronę przed zepsuciem na skutek utleniania;
-
substancje słodzące – nadają produktom słodki smak, zastępują cukier
nie wnosząc przy tym wartości energetycznej do produktu, stosowane są w
produktach dla diabetyków;
-
regulatory kwasowości – ich główną funkcją jest kształtowanie smaku
kwaśnego produktów spożywczych;
-
stabilizatory – dodatki, których celem jest utrzymanie właściwych cech produktu poprzez
zapobieganie jego samorzutnym niepożądanym zmianom w czasie wytwarzania i
dystrybucji;
-
emulgatory – substancje powierzchniowo czynne, które dzięki aktywności cząsteczek
hydro- i lipo- filnych powodują tworzenie się emulsji i nadają jej trwałość w
produktach, w których składzie znajduje się woda i tłuszcz.
Powszechnie stosowane dodatki:
-
nie stwarzają − w świetle dostępnych
dowodów naukowych − zagrożenia dla zdrowia konsumentów przy proponowanym
poziomie zastosowania;
-
stosuje się je wyłącznie, jeśli istnieje
uzasadniona potrzeba technologiczna, która nie może zostać zaspokojona w inny
sposób;
-
ich stosowanie nie wprowadza w błąd i
przynosi korzyści konsumentom.
Czy dodatki do żywności są bezpieczne?
Bezpieczeństwo wszystkich obecnie
dopuszczonych dodatków do żywności zostało ocenione przez Komitet Naukowy ds.
Żywności (SCF) lub Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). W unijnym wykazie znajdują się jedynie te
dodatki, których proponowane zastosowania uznano za bezpieczne.
W jaki sposób ocenia się bezpieczeństwo dodatków do żywności?
Bezpieczeństwo dodatków do żywności
ocenia EFSA. Ocena substancji dokonywana jest na podstawie dokumentacji zawierającej
chemiczną identyfikację dodatku, opis jego procesu produkcyjnego, metod analizy
i reakcji oraz losy w żywności, a także proponowane zastosowania i dane
toksykologiczne.
Na podstawie tych danych EFSA określa
poziom, poniżej którego pobieranie substancji może zostać uznane za bezpieczne
– tzw. dopuszczalne dzienne spożycie
(ADI). Jednocześnie EFSA dokonuje także oszacowania, na podstawie
proponowanych zastosowań w różnych środkach spożywczych, czy istnieje możliwość
przekroczenia ADI.
Jeżeli taka możliwość nie istnieje,
stosowanie tego dodatku do żywności jest uważane za bezpieczne.
Czy możliwe jest spożywanie dodatków do żywności na niebezpiecznie
wysokim poziomie?
Podczas oceny możliwego narażenia na
działanie dodatku do żywności EFSA rozważa najwyższy dopuszczalny poziom, na
jakim proponuje się stosować dany dodatek w różnych środkach spożywczych.
Ponadto EFSA zakłada, że największe ilości tych środków spożywczych są
spożywane codziennie. Jedynie wówczas, gdy szacunkowe narażenie na spożycie z
tymi różnymi środkami spożywczymi jest nadal niższe niż ADI, EFSA uznaje, że
proponowane zastosowanie substancji jest bezpieczne. Jeżeli ADI zostaje przekroczone,
Komisja może podjąć decyzję o ograniczeniu stosowania danego dodatku lub o jego
niedopuszczeniu.
Obecność dodatków do żywności powinna
być zatem uważana za bezpieczną również dla konsumentów, którzy spożywają duże
ilości środków spożywczych, w których zastosowano dodatki na najwyższym
dozwolonym poziomie.
Więcej informacji na stronie Wszystko o dodatkach do żywności >>