Podsumowanie działań Państwowej Inspekcji Sanitarnej w zakresie kontroli hurtowej sprzedaży warzyw i owocówOrgany Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadziły szczegółowe kontrole świeżych owoców i warzyw, ukierunkowane głównie na owoce i warzywa pochodzące z importu. Kontrole podejmowano we współpracy z Ministerstwem Rolnictwa i Inspekcją Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.Co kontrolowała inspekcja sanitarna
Kontrole objęły przede wszystkim identyfikowalność, oznakowanie
produktu oraz ocenę dokumentacji towarzyszącej. Pracownicy inspekcji
sanitarnej pobierali także próbki żywności do badań laboratoryjnych oraz
sprawdzali warunki higieniczne sprzedaży warzyw i owoców.
W okresie od maja do końca sierpnia 2024 r.:
- przeprowadzono 1513 kontroli sanitarnych,
- skontrolowano 1492 punkty sprzedaży hurtowej owoców i warzyw, w tym 974 hurtownie i magazyny,
- pobrano 567 próbek warzyw i owoców do badań laboratoryjnych, głównie
w kierunku pozostałości pestycydów oraz m.in. metali szkodliwych dla
zdrowia czy zanieczyszczenia azotanami.
Zdyskwalifikowano 8 próbek warzyw i owoców (ok. 1,4 % pobranych) z
uwagi na przekroczenie dopuszczalnego poziomu pozostałości pestycydów
(NDP).
Wyniki kontroli
W 137 obiektach odnotowano naruszenia przepisów prawa żywnościowego, w
10 przypadkach uchybienia te dotyczyły niewłaściwego lub braku
oznakowania w zakresie kraju pochodzenia sprzedawanych luzem warzyw i
owoców.
Stwierdzono przypadki braku dokumentów umożliwiających identyfikację dostawców sprzedawanych owoców i warzyw.
Potwierdzono także przypadki nieprawidłowych warunków higienicznych,
jakie są wymagane przy wprowadzaniu do obrotu żywności, w szczególności:
- brak bieżącej czystości i porządku,
- niewłaściwy stan sanitarno-techniczny pomieszczeń, urządzeń i wyposażenia,
- nieprawidłowe przechowywanie środków spożywczych,
- brak przestrzegania procedur i instrukcji opracowanych w ramach GHP i GMP i na zasadzie systemu HACCP,
- brak orzeczeń lekarskich dla celów sanitarno-epidemiologicznych osób pracujących w styczności z żywnością,
- prowadzenie działalności bez zatwierdzenia lub wpisu do rejestrów
zakładów podlegających urzędowej kontroli organów Państwowej Inspekcji
Sanitarnej.
W przypadku stwierdzenia ww. nieprawidłowości podejmowane były
działania egzekwujące usunięcie naruszeń, m.in. pracownicy inspekcji
wydawali polecenia pokontrolne, nakładali grzywny lub wszczynali
postępowania administracyjne w celu wydania decyzji nakazującej podjęcie
działań niezbędnych do zapewnienia zgodności z przepisami prawa
żywnościowego lub nałożenia kary pieniężnej.
Pracownicy inspekcji nie zgłaszali problemów we współpracy z przedstawicielami kontrolowanych obiektów.
Źródło: GIS
pełna lista aktualności
|