Legislacja
Food-Lex
Dodatki do żywności
i aromaty
Zanieczyszczenia
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
Trzymaj Formę !
19.11.2024:
Przewodnik po legislacji ESG
18.11.2024:
Wyniki kontroli jakości handlowej słonych przekąsek
15.11.2024:
Święta pełne smaku z produktami Mars Wrigley
15.11.2024:
Prawo UE przeciw wylesianiu: Parlament chce dać firmom dodatkowy rok na dostosowanie się
12.11.2024:
48. sesja Komitetu do spraw Znakowania Żywności
Kim jesteśmy
Działania
Kontakt
Jesteś tutaj:
strona główna
>
AKTUALNOŚCI
AKTUALNOŚCI
22.07.2019
Nestlé opatentowało 70% ciemną czekoladę wyprodukowaną wyłącznie z owocu kakaowca i bez dodatku cukru
Nestlé stworzyło unikatową recepturę czekolady – w całości z owocu kakao. Jej jedynymi składnikami są nasiona i miazga. Do czekolady nie dodano żadnego cukru rafinowanego. Tym samym firma potwierdza swoją pozycję lidera w kategorii słodyczy, tworząc nowe produkty, oparte na naturalnych składnikach.
12.07.2016
Od praktykanta do pracownika Nestlé, czyli przepis na karierę u światowego producenta żywności
Szczypta ambicji, łyżka inteligencji, szklanka pracowitości i otwartości na zdobywanie nowych doświadczeń zawodowych. Wszystko razem wymieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odłożyć aż do wyrośnięcia. Oto prosty przepis jak z praktykanta stać się pracownikiem w wymarzonej firmie. Przedstawiamy historię praktykanta, który został firmie po 3-miesięcznych praktykach. Takich przypadków będzie jeszcze więcej – w Nestlé trwa właśnie 17. edycja praktyk letnich.
12.01.2016
700 tabliczek czekolady może pomóc zaoszczędzić setki ton opakowań. Nestlé chce produkować 100000 ton opakowań mniej do 2017 r.
Firma Nestlé w swoim szwajcarskim laboratorium przeprowadziła niedawno wyjątkowe badania. Wzięła pod lupę 700 tabliczek czekolady, poddając je rozmaitym testom mierzącym wpływ wilgoci, tlenu i światła na produkt. Badanie pozwoli dobrać optymalne opakowania i daty ważności produktów. Do 2017 roku Nestlé chce zmniejszyć ilość wykorzystywanych opakowań aż o 100 000 ton!
12.01.2016
Rzeszowskie centrum badawcze Nestlé kontynuuje rozwój
Dzisiejszy przemysł spożywczy nie mógłby istnieć bez nowoczesnych laboratoriów kontrolujących i potwierdzających bezpieczeństwo oraz skład produktów. Jedno z najnowocześniejszych centrów badawczych w Europie należące do Nestlé Polska S.A. działające w Rzeszowie regularnie zwiększa liczbę wykonywanych analiz mikrobiologicznych i chemicznych. W 2015 roku rozszerzyło zakres akredytacji o kolejne metody badawcze, a od 2016 roku będzie służyć wsparciem eksperckim także fabrykom Nestlé na Ukrainie.
31.07.2015
Nestlé i EpiGen badają wpływ diety matki na zdrowie i geny dziecka
To pierwsza tego typu kliniczna próba, podczas której Centrum Badawcze Nestlé przeanalizuje czy spożywanie określonej mieszanki składników odżywczych i probiotyków w trakcie i przed ciążą może wpłynąć na poprawę jakości zdrowia matek i ich dzieci. Badania te są pierwszym wspólnym projektem Centrum Badawczego Nestlé i Międzynarodowego Konsorcjum Badawczego EpiGen.
20.05.2015
Rozstrzygnięcie konkursu na program grantów naukowych PFPŻ ZP!
Mamy przyjemność poinformować, że Komisja Konkursowa dokonała oceny wniosków nadesłanych w ramach programu grantów naukowych PFPŻ ZP w roku akademickim 2014/2015.
31.03.2015
Do 15 kwietnia Nestlé przyjmuje aplikacje na „Letnią Praktykę z Nestlé”. To szansa na zdobycie cennego doświadczenia zawodowego w międzynarodowej firmie
Jak co roku, Nestlé zaprasza na płatne letnie praktyki. Przez 3 miesiące, od 1 lipca do 30 września, młodzi praktykanci będą mogli zobaczyć jak wygląda praca w międzynarodowej firmie i zdobywać doświadczenie zawodowe u największego światowego producenta spożywczego.
09.02.2015
Naukowcy Nestlé badali smak potraw na wysokości 3600 m. n.p.m.
Grupa naukowców z Nestlé wybrała się do szwajcarskiej restauracji na wysokości prawie 4000 m. n.p.m., żeby sprawdzić, czy jedzenie gotowane w tak ekstremalnych warunkach będzie smakować tak samo, jak to przygotowane w zakładach spożywczych na standardowych wysokościach. Wyniki doświadczenia, opublikowane właśnie w ”Journal of Agricultural and Food Chemistry”, mogą być pierwszym krokiem do smaczniejszych, zdrowszych i bardziej naturalnych produktów spożywczych.
14.01.2015
Przedłużenie terminu nadsyłania wniosków do programu grantowego PFPŻ ZP!
Program grantowy PFPŻ ZP skierowany jest do studentów stacjonarnych studiów doktoranckich realizowanych w państwowych akademickich ośrodkach naukowych w obszarach związanych z żywnością i żywieniem.
03.11.2014
Młodzi dietetycy wraz z Nestlé na największej konferencji żywieniowej w Polsce
W dniach 5-7 listopada 2014 roku odbędzie się największa w Polsce konferencja żywieniowa w Rogowie organizowana przez Katedrę Dietetyki Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wśród prelegentów znajdą się laureaci III edycji ogólnopolskiego konkursu Natalia Honorata Witalna firmy Nestlé. Młodzi ludzie przedstawią autorskie projekty akcji edukacyjnych, promujących zdrowy tryb życia w swoich lokalnych społecznościach. Firma Nestlé jest Złotym Patronem konferencji.
16.09.2014
Ruszyła kolejna, już IX edycja programu „Trzymaj formę!"
Ogólnopolski Program Edukacyjny „Trzymaj Formę!” realizowany jest od 2006 r. przez Główny Inspektorat Sanitarny oraz PFPŻ.
29.08.2014
"Inactivity, not calorie consumption, behind rising obesity"
Przyczyną rosnącego poziomu otyłości w Wielkiej Brytanii nie jest wzrost spożycia kalorii, ale spadek aktywności fizycznej.
04.08.2014
Rusza program grantowy Polskiej Federacji Producentów Żywności!
Program grantowy PFPŻ ZP skierowany jest do studentów stacjonarnych studiów doktoranckich realizowanych w państwowych akademickich ośrodkach naukowych w obszarach związanych z żywnością i żywieniem.
07.07.2014
Żywienie dzieci – wymagania wobec firm cateringowych
Żłobek, przedszkole i szkoła to miejsca, w których dzieci odkrywają i poznają otaczający je świat. Stworzenie optymalnych warunków dla prawidłowego rozwoju dziecka, profesjonalna opieka i edukacja, to niezwykle odpowiedzialne i wymagające zadania. Wykwalifikowana kadra pedagogiczna, bezpieczne i przyjazne otoczenie, zdrowe oraz smaczne posiłki to elementy wpływające na panującą w placówce atmosferę. Istotną rolę w budowaniu sukcesu odgrywają również firmy zewnętrzne, które w ramach współpracy przejmują część zadań. Podejmując decyzję o powierzeniu organizacji żywienia dzieci firmie cateringowej, warto wybrać odpowiedzialnego i solidnego partnera.
02.11.2013
Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu oraz Hochschule Weihenstephan Triesdorf (HSWT) w Niemczech uruchamiają „Niemiecko-polskie studia MBA zarządzanie w sektorze rolno-spożywczym”.
Nowoczesne studia z zakresu zarządzania agrobiznesem według koncepcji Hochschule Weihenstephan Triesdorf (HSWT) to jeden z najlepszych w Niemczech kursów zarządzania przedsiębiorstwami i instytucjami w gospodarce wolnorynkowej. Uruchamiane na Wydziale Przyrodniczo-Technologicznym Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu studia to drugie w Polsce, po SGGW w Warszawie, magisterskie studia menażerskie dotyczące sektora rolno-spożywczego, pierwsze w południowo-zachodniej części naszego kraju.
29.08.2013
Komentarz Nestlé: Gdzie leży żywieniowa prawda?
Po wakacyjnej dyspensie żywieniowej wiele osób z pewnością będzie chciało wprowadzić w życie zasady zdrowego odżywiania. Jak jednak odnaleźć się w gąszczu coraz to nowych informacji na temat prawidłowo zbilansowanej diety oraz zdrowego komponowania posiłków? O 10-ciu najbardziej popularnych mitach żywieniowych i o tym, co korzystnie wpływa na nasze zdrowie i dobre samopoczucie mówi Agnieszka Piskała, Starszy Specjalista ds. Żywienia w Nestlé Polska S.A.
07.02.2013
Produkty z białej mąki czy pełnoziarniste: czy indeks glikemiczny ma znaczenie w czasie ciąży?
Naukowcy z National Maternity Hospital w Dublinie przeprowadzili randomizowane badanie z grupą kontrolną dotyczące diety o niskim indeksie glikemicznym i jej wpływu na makrosomię noworodka i zdrowie matki.
06.02.2013
Szybkość spożywania posiłków a ryzyko rozwoju otyłości
W najnowszym wydaniu czasopisma Diabetologia (2013; vol. 56: str. 70–77) opublikowany został artykuł pt. „Impact of eating rate on obesity and cardiovascular risk factors according to glucose tolerance status: the Fukuoka Diabetes Registry and the Hisayama Study”
04.02.2013
I etap II edycji Konkursu o zdrowym stylu życia Trzymaj Formę! zakończony!
25 stycznia 2013 r. Komisja Konkursowa dokonała oceny prac uczestników I etapu konkursu wiedzy o zdrowym stylu życia "Trzymaj Formę!”. Konkurs zorganizowany został w ramach programu edukacyjnego „Trzymaj Formę!” realizowanego przez Państwową Inspekcję Sanitarną we współpracy z PFPŻ ZP.
04.02.2013
EFSA ustaliła średnie zapotrzebowanie na energię dla osób dorosłych, niemowląt, dzieci i młodzieży
EFSA zamieściła na swojej stronie internetowej wyniki publicznych konsultacji przeprowadzonych w okresie od 20 lipca do 28 września 2012 roku dotyczących referencyjnych wartości żywieniowych w odniesieniu do zapotrzebowania energetycznego.
01.02.2013
Nowe wytyczne WHO w sprawie spożycia soli i potasu
W dniu 31 stycznia br. WHO opublikowało nowe wytyczne w zakresie spożycia soli oraz spożycia potasu, których celem jest zmniejszenie ryzyka chorób serca i udarów mózgu
31.01.2013
Nowelizacja Norm żywienia człowieka dla populacji polskiej
Instytut Żywności i Żywienia opublikował opracowane w 2012 r. znowelizowane normy żywienia dla poluacji polskiej. Monografia została wydana na płycie CD w ramach programu zdrowotnego pt. "Narodowy Program Przeciwdziałania Chorobom Cywilizacyjnym" finansowanego przez Ministra Zdrowia.
30.01.2013
Rusza akcja "Czytajmy etykiety" realizowana przez Instytut Żywności i Żywienia
Instytut Żywności i Żywienia realizuje akcję edukacyjną pt. „Czytajmy etykiety” w zakresie rozumienia etykiet i znajomości wartości odżywczej żywności. Akcja jest elementem realizacji projektu „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej” finansowanego ze środków Funduszu Szwajcarskiego.
29.01.2013
Talerzyk żywieniowy - zalecenia IMID dot żywienia dzieci w wieku 1-3 lata
W 2012 r. na podstawie nowych norm żywieniowych Zakład Żywienia Instytutu Matki i Dziecka opublikował praktyczny poradnik żywienia dzieci w wieku od 1. do 3. roku życia.
13.07.2012
Ogólnopolski Program Edukacyjny "Trzymaj Formę!" na światowym forum poświęconym otyłości - Nowy Jork, 28-29 czerwca 2012 r.
W czerwcu br. w Nowym Jorku, odbyło się ważne międzynarodowe forum dotyczące zwalczania nadwagi i otyłości, którego organizatorem była międzynarodowa sieć EPODE.
31.05.2012
KONKURS ŻYWIENIOWY NESTLE DLA STUDENTÓW
Weź udział w ogólnopolskim konkursie Nestlé skierowanym do studentów kierunków związanych z żywieniem i zdrowiem człowieka!
Zdobądź ciekawe doświadczenie zawodowe pod okiem specjalistów z zakresu dietetyki oraz komunikacji!
30.03.2012
Badania naukowe: Wpływ diety nordyckiej na zdrowie
W czasopiśmie naukowym The Journal of Nutrition wydawanym przez Amerykańskie Towarzystwo Żywieniowe, opublikowany został artykuł na temat aspektów żywieniowych diety nordyckiej (J. Nutr. April 1, 2011 vol. 141 no. 4 639-644).
29.03.2012
Opinia naukowa EFSA nt. białka mleka koziego jako źródła białka w preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt
W dniu 15/03/2012 r. Panel Naukowy EFSA ds. żywności dietetycznej, żywienia i alergii opublikował Opinię naukową w sprawie białka mleka koziego jako źródła białka w preparatach do początkowego i dalszego żywienia niemowląt.
29.03.2012
Badania naukowe: Związek pomiędzy przyjmowaniem kwasu foliowego a rozwojem zdolności mowy u dzieci
W czasopiśmie amerykańskiego stowarzyszenia medycznego opublikowane zostało badanie na temat zależności pomiędzy przyjmowaniem przez kobiety w ciąży suplementów kwasu foliowego a późniejszymi możliwościami rozwoju zdolności mowy u ich dzieci w wieku do 3 lat.
09.03.2012
Spożycie warzyw i owoców w Europie – raport Europejskiej Rady ds. Informacji o Żywności (EUFIC)
Na stronie Europejskiej Rady ds. Informacji o żywności (EUFIC) opublikowany został raport na temat spożycia warzyw i owoców w Unii Europejskiej. W raporcie uwzględniono najbardziej aktualne dane pochodzące z dostępnych źródeł.
09.03.2012
Badania naukowe: Mikroflora jelitowa i jej wpływ zdrowie
W internetowym wydaniu czasopisma naukowego Nutrition in Clinical Care opublikowany został artykuł stanowiący przegląd badań na temat mikroflory jelitowej oraz wpływu probiotyków i prebiotyków na zdrowie człowieka.
29.02.2012
Badania naukowe potwierdzają: Istnieje zależność pomiędzy siedzącym trybem życia a stanem zdrowia dzieci i młodzieży
W aktualnym wydaniu internetowej wersji czasopisma naukowego International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity opublikowany został artykuł na temat przeprowadzonych w 2011 r. badań dotyczących zależności pomiędzy siedzącym trybem życia i brakiem aktywności fizycznej a stanem zdrowia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym.
10.02.2012
EFSA ustaliła referencyjne wartości spożycia białka dla populacji Europejskiej
Panel EFSA do spraw żywności dietetycznej, żywienia i alergii opublikował w dniu 9 lutego br. swoją opinię na temat referencyjnych wartości dziennego spożycia białka dla populacji Europejskiej.
Członkowie PFPŻ ZP
Dołącz do nas!
2005 - 2024 © PFPZ ZP; Wszystkie prawa zastrzeżone
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Cybernetyki 19B, 02-677 Warszawa
Kontakt:
Telefon: +48 22 830 70 55
Fax: +48 22 830 70 56
Email: biuro@pfpz.pl
Zaprenumeruj biuletyn PFPŻ ZP
dalej
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w
Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie