Projekt zmiany ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności – trwają konsultacje społeczneNa stronie Rządowego Centrum Legislacji w zakładce Rządowy Proces Legislacyjny został zamieszczony projekt ustawy o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.Najważniejsze rozwiązania
projektowanej regulacji są następujące: - Doprecyzowanie
definicji „marnowania żywności” – tak aby definicja wskazywała, że za żywność
marnowaną należy uznawać każdą żywność, która kiedykolwiek spełniała wymogi
prawa żywnościowego i w stosunku do której sprzedawca doprowadził do sytuacji,
że nie jest już możliwa do spożycia przez ludzi. Nowa definicja ma wymusić na
sprzedawcach żywności podejmowanie działań, które przeciwdziałają jej
zmarnowaniu i nie dopuszczą żeby stała się odpadem. Marnowaniem będą nie tylko
działania, na skutek których żywność jest marnowana, ale także i zaniechania,
które doprowadziły do jej przeterminowania.
- Zobowiązanie
„sprzedawców żywności” aby umowami na nieodpłatne przekazywanie żywności
organizacji pozarządowej objęte były wszystkie jednostki handlu sprzedawcy
(czyli także pojedyncze sklepy) o powierzchni powyżej 250 m2. Ma to przyczynić
się to do większej ilości przekazanej żywności; Usunięto kryterium dotyczące
przychodów ze sprzedaży (50%).
- Podniesienie opłaty za
marnowaną żywność z 0,1 zł/kg na 0,5 zł/kg aby zmniejszyć skalę marnotrawionej
żywności przez sklepy.
- Wprowadzenie
maksymalnego odliczenia od opłaty, tj. sumy kosztów kampanii i kosztów
transportu i dystrybucji do maksymalnie 20 % opłaty.
- Wprowadzenie kary w
przypadku niezrealizowania kampanii edukacyjno-informacyjnych w wysokości 5 000
zł;
- Podniesienie kary
pieniężnej za niewniesienie opłaty, wniesienie w niepełnej wysokości albo po
terminie, z „od 500 zł do 10 000 zł” do kwoty od 5 000 zł do 15 000 zł.
- Wprowadzenie terminu
do którego sprzedawcy żywności mają podpisać umowę z organizacją pozarządową,
tj. do 31 grudnia na następny rok kalendarzowy.
- Wprowadzenie obowiązku
dla sprzedawców żywności do prowadzenia miesięcznej ewidencji żywności
przekazanej poszczególnym organizacjom pozarządowym oraz miesięcznej ewidencji
marnowanej żywności ze wskazaniem rodzaju i ilości marnowanej żywności.
pełna lista aktualności
|