Najogólniej mówiąc białko jest
niezwykle ważnym składnikiem diety, gdyż jest niezbędne do budowy czy
regeneracji praktycznie całego ciała człowieka: mięśni, narządów wewnętrznych,
skóry itd. Źródeł białka mamy wiele; do tych najpopularniejszych należą mięso, w
tym ryby, produkty mleczne, jaja czy
niektóre nasiona strączkowe (fasola, groch).
Ale należy pamiętać i spożywać wiele innych jeszcze, choć mało
popularnych w Polsce, cennych produktów o wysokiej zawartości białka: orzechy i
nasiona, tzw. owoce morza, inne nasiona strączkowe jak soja, soczewica czy
ciecierzyca. Mogą być one świetnym uzupełnieniem diety i zapewniają to, co w diecie najważniejsze: urozmaicenie. Powinniśmy więc spożywać różnorodne
produkty białkowe a nie tylko jeden czy dwa produkty z tej grupy.
Należy pamiętać, że zasadniczo
wszystkim produktom z grupy białkowych towarzyszy wiele innych składników: jedne żywieniowo pozytywne, inne - negatywne. Większość
produktów białkowych (szczególnie te pochodzenia zwierzęcego) zawiera tłuszcz, którego nadmierne spożycie może sprzyjać powstawaniu nadwagi i otyłości. Dodatkowo produkty pochodzenia zwierzęcego mogą zawierać również składniki żywieniowo niekorzystne: kwasy tłuszczowe nasycone i cholesterol.
Warto w tym miejscu przypomnieć, że wszystkie produkty roślinne nie zawierają cholesterolu. Niemniej jednak, produkty białkowe zawierają także składniki korzystne dla funkcjonowania organizmu: mięso to żelazo, cynk i witaminy; mleczne
produkty białkowe to wapń; produkty sojowe to tzw. izoflawony m.in.
obniżające ryzyko chorób układu krążenia.
|
|