| |
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon: | | +48 22 830 70 55 |
Telefon/fax: | | +48 22 830 70 56 |
E-mail: | | biuro@pfpz.pl |
|
| | |
|
|
Dlaczego ważne jest wybieranie produktów białkowych o niskiej zawartości tłuszczu? |
|
Produkty białkowe dostarczają składników odżywczych, które mają istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego
organizmu. Jednakże, wybieranie z tej grupy produktów o wysokiej zawartości
tłuszczów nasyconych i cholesterolu może mieć negatywne skutki zdrowotne.
Składniki odżywcze
- Mięso, drób, ryby, sucha fasola i groch,
jaja, orzechy i nasiona dostarczają wielu składników odżywczych, m.in.
białka, witamin z grupy B (niacyna, tiamina, ryboflawina i wit. B6), witaminy E, żelaza, cynku i magnezu.
- Białka pełnią funkcję „cegiełek”
niezbędnych do budowy kości, mięśni, tkanki chrzęstnej, skóry i krwi, jak
również - do budowy enzymów, hormonów i witamin. Białka - to jeden z
trzech podstawowych składników odżywczych
dostarczających kalorii (pozostałe dwa - to tłuszcze i węglowodany).
- Witaminy z grupy B znajdujące się w
pokarmach z tej kategorii pełnią wiele różnych funkcji w organizmie.
Pomagają w wyzwalaniu energii, odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu
układu nerwowego, mają udział w tworzeniu czerwonych komórek krwi, oraz pomagają
w budowie tkanek.
- Witamina E jest antyoksydantem i chroni
niezbędne kwasy tłuszczowe przed utlenianiem komórkowym.
- Żelazo zawarte w krwi
odpowiedzialne jest za transport tlenu do komórek organizmu. Wiele
nastoletnich dziewcząt oraz kobiet w wieku rozrodczym cierpi na
niedokrwistość spowodowaną niedoborami żelaza. Powinny one jeść pokarmy o
wysokiej zawartości żelaza np. mięso lub inne produkty zawierające ten
składnik. Obecność witaminy C poprawia wchłanianie żelaza, dlatego w celu
zwiększenia przyswajalności, warto łączyć w posiłkach produkty mięsne ze
świeżymi warzywami i owocami.
- Magnez jest wykorzystywany przy budowie
kości i wyzwalaniu energii z mięśni.
- Cynk jest konieczny przy reakcjach
biochemicznych oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu
immunologicznego.
Możliwe negatywne skutki
zdrowotne
- Dieta bogata w kwasy tłuszczowe nasycone
podwyższa poziom "złego" cholesterolu w krwi. "Złym"
cholesterolem nazywamy cholesterol LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości).
Wysokie stężęnie LDL zwiększa z kolei ryzyko choroby wieńcowej serca.
Niektóre artykuły z grupy produktów białkowych zawierają dużo kwasów tłuszczowych
nasyconych, np. tłusta wołowina, wieprzowina i cielęcina; mielone mięso wołowe (15% do 25% tłuszczu), zwykłe parówki, boczek; niektóre
wędliny np. zwykła mortadela i salami, pasztety oraz niektóre mięsa
drobiowe, np. z kaczki, a także tłuste
sery żółte i tłuste twarogowe. Aby utrzymywać
prawidłowy poziomu cholesterolu we krwi, należy ograniczyć spożycie takich
produktów.
- Dieta bogata w cholesterol może podwyższać
stężenie cholesterolu LDL w krwi. Cholesterol znajduje się jedynie w
żywności pochodzenia zwierzęcego. Niektóre produkty z tej grupy mają
wysoką zawartość cholesterolu, np. żółtka jaj (białko jaja nie zawiera
cholesterolu) czy podroby. Aby wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu
cholesterolu w krwi, należy ograniczyć spożycie takich produktów. Jednak
to jakość spożywanego tłuszczu ma największy wpływ na poziom cholesterolu
we krwi.
- Jedzenie dużej ilości tłuszczów przyczynia
się do spożywania przez nas większej ilości kalorii niż potrzeba.
Dlaczego ważne jest uwzględnienie
w diecie ryb, orzechów i nasion?
- Większość ludzi nie dokonuje zróżnicowanych
wyborów żywności z grupy produktów białkowych i spożywa codziennie mięso
lub drób jako danie główne. Różnicowanie źródeł białka w codziennej diecie
i uwzględnianie ryb, orzechów i nasion może poprawić nasze spożycie
jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Większość
tłuszczów w naszej diecie powinna pochodzić z nienasyconych kwasów
tłuszczowych. Niektóre kwasy tłuszczowe nazywane są niezbędnymi (NKKT), ponieważ
nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać, a mają istotne
znaczenie dla zdrowia.
- Niektóre ryby (np. łosoś, pstrąg czy
śledź) zawierają dużo NKKT – kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA (EPA -
kwas eikozapentaenowy, DHA - kwas dokozaheksaenowy). Wyniki badań
wskazują, że jedzenie ryb zawierających duże ilości tych kwasów
tłuszczowych może obniżać wskaźnik śmiertelności z powodu chorób
sercowo-naczyniowych. Szczególnie istotne jest
spożywanie tłustych ryb morskich (np. makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk).
- Niektóre orzechy i nasiona (siemię lniane,
orzechy włoskie) są doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, a
inne (nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe) - dobrym źródłem
witaminy E.
|
|
|
|