tu jesteś > Żywienie > Produkty białkowe > Dlaczego ważne jest wybieranie...
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Dlaczego ważne jest wybieranie produktów białkowych o niskiej zawartości tłuszczu?

Produkty białkowe dostarczają składników odżywczych, które mają istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jednakże, wybieranie z tej grupy produktów o wysokiej zawartości tłuszczów nasyconych i cholesterolu może mieć negatywne skutki zdrowotne.

Składniki odżywcze

  • Mięso, drób, ryby, sucha fasola i groch, jaja, orzechy i nasiona dostarczają wielu składników odżywczych, m.in. białka, witamin z grupy B (niacyna, tiamina, ryboflawina i wit. B6), witaminy E, żelaza, cynku i magnezu.

  • Białka pełnią funkcję „cegiełek” niezbędnych do budowy kości, mięśni, tkanki chrzęstnej, skóry i krwi, jak również - do budowy enzymów, hormonów i witamin. Białka - to jeden z trzech podstawowych składników odżywczych dostarczających kalorii (pozostałe dwa - to tłuszcze i węglowodany).

  • Witaminy z grupy B znajdujące się w pokarmach z tej kategorii pełnią wiele różnych funkcji w organizmie. Pomagają w wyzwalaniu energii, odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu układu nerwowego, mają udział w tworzeniu czerwonych komórek krwi, oraz pomagają w budowie tkanek.

  • Witamina E jest antyoksydantem i chroni niezbędne kwasy tłuszczowe przed utlenianiem komórkowym.
  • Żelazo zawarte w krwi odpowiedzialne jest za transport tlenu do komórek organizmu. Wiele nastoletnich dziewcząt oraz kobiet w wieku rozrodczym cierpi na niedokrwistość spowodowaną niedoborami żelaza. Powinny one jeść pokarmy o wysokiej zawartości żelaza np. mięso lub inne produkty zawierające ten składnik. Obecność witaminy C poprawia wchłanianie żelaza, dlatego w celu zwiększenia przyswajalności, warto łączyć w posiłkach produkty mięsne ze świeżymi warzywami i owocami.
  • Magnez jest wykorzystywany przy budowie kości i wyzwalaniu energii z mięśni.

  • Cynk jest konieczny przy reakcjach biochemicznych oraz pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu immunologicznego.

Możliwe negatywne skutki zdrowotne
  • Dieta bogata w kwasy tłuszczowe nasycone podwyższa poziom "złego" cholesterolu w krwi. "Złym" cholesterolem nazywamy cholesterol LDL (lipoproteiny o niskiej gęstości). Wysokie stężęnie LDL zwiększa z kolei ryzyko choroby wieńcowej serca. Niektóre artykuły z grupy produktów białkowych zawierają dużo kwasów tłuszczowych nasyconych, np. tłusta wołowina, wieprzowina i cielęcina; mielone mięso wołowe (15% do 25% tłuszczu), zwykłe parówki, boczek; niektóre wędliny np. zwykła mortadela i salami, pasztety oraz niektóre mięsa drobiowe, np. z kaczki, a także tłuste sery żółte i tłuste twarogowe. Aby utrzymywać prawidłowy poziomu cholesterolu we krwi, należy ograniczyć spożycie takich produktów.

  • Dieta bogata w cholesterol może podwyższać stężenie cholesterolu LDL w krwi. Cholesterol znajduje się jedynie w żywności pochodzenia zwierzęcego. Niektóre produkty z tej grupy mają wysoką zawartość cholesterolu, np. żółtka jaj (białko jaja nie zawiera cholesterolu) czy podroby. Aby wspomagać utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu w krwi, należy ograniczyć spożycie takich produktów. Jednak to jakość spożywanego tłuszczu ma największy wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

  • Jedzenie dużej ilości tłuszczów przyczynia się do spożywania przez nas większej ilości kalorii niż potrzeba.

Dlaczego ważne jest uwzględnienie w diecie ryb, orzechów i nasion?

  • Większość ludzi nie dokonuje zróżnicowanych wyborów żywności z grupy produktów białkowych i spożywa codziennie mięso lub drób jako danie główne. Różnicowanie źródeł białka w codziennej diecie i uwzględnianie ryb, orzechów i nasion może poprawić nasze spożycie jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Większość tłuszczów w naszej diecie powinna pochodzić z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Niektóre kwasy tłuszczowe nazywane są niezbędnymi (NKKT), ponieważ nasz organizm nie jest w stanie sam ich wytwarzać, a mają istotne znaczenie dla zdrowia.

  • Niektóre ryby (np. łosoś, pstrąg czy śledź) zawierają dużo NKKT – kwasów tłuszczowych omega-3 EPA i DHA (EPA - kwas eikozapentaenowy, DHA - kwas dokozaheksaenowy). Wyniki badań wskazują, że jedzenie ryb zawierających duże ilości tych kwasów tłuszczowych może obniżać wskaźnik śmiertelności z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Szczególnie istotne jest spożywanie tłustych ryb morskich (np. makrela, sardynka, łosoś, tuńczyk). 

  • Niektóre orzechy i nasiona (siemię lniane, orzechy włoskie) są doskonałym źródłem niezbędnych kwasów tłuszczowych, a inne (nasiona słonecznika, migdały, orzechy laskowe) - dobrym źródłem witaminy E.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij