W skład grupy warzyw wchodzą
wszystkie warzywa i 100% soki warzywne. Warzywa mogą być spożywane na surowo
lub po obróbce termicznej, mogą być świeże, mrożone, konserwowane i suszone,
mogą być spożywane w całości, pokrojone lub rozdrobnione.
Warzywa są niezwykle cenną
żywieniowo grupą żywności. Powodów jest kilka:
- są bogate w wiele składników odżywczych, w szczególności w
witaminy i składniki mineralne, w tym również przeciwutleniacze, a niekiedy jeszcze inne – np. prebiotyki. Zawierają również w dużych ilościach błonnik.
- są bardzo nisko kaloryczne (prawie nie zawierają
tłuszczu, większość zawiera minimalne ilości skrobi i cukru).
Z powyższego wynikają powszechne
zalecenia jak najczęstszego, regularnego ich spożywania przez cały rok. Dla osób z
nadwagą lub otyłością, powinny być to w szczególności główne składniki wszystkich posiłków. Warto jednak w tym miejscu zauważyć, że w związku z wysoką zawartością skrobi w
ziemniakach, zalecenia dotyczące częstotliwości spożywania warzyw nie mają
zastosowania do tych produktów.
Owoce są również cenną grupą
żywności, niestety niektóre mogą zawierać większe ilości cukru (np.
winogrona, figi, banany czy gruszki), co muszą brać
pod uwagę osoby z nadwagą.
Warzywa i owoce – najlepiej surowe - powinny się znaleźć w każdym posiłku.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca spożywanie co najmniej 400 gramów
warzyw i owoców każdego dnia. Generalnie uznaje się, że zarówno dzieci w wieku szkolnym, jak i
osoby
dorosłe codziennie powinny spożywać co najmniej pięć porcji warzyw i
owoców dziennie, w tym jedną porcję mogą zastąpić 100% sokiem zawierającym jedynie
naturalnie występujący cukier (szklanka soku stanowi jedną porcję). Jedną porcję stanowi szklanka soku, średnie jabłko lub gruszka, czy pomidor.
|
|