Sól i cukier
to dwa składniki żywności, których na ogół spożywamy za dużo. Skutkiem tego
może nastąpić pogorszenie stanu naszego zdrowia. Dlatego wiedza ile powinniśmy
spożywać soli i cukru jest niezwykle ważna, szczególnie dla wielu milionów
Polaków, którzy cierpią na skutek nadmiaru spożycia tych składników żywności.
Należy pamiętać również, że choć najczęściej oba te składniki wymienia się
razem (np. w wielu piramidach zdrowia), to ich oddziaływanie jest całkowicie
odmienne.
Podstawowym
skutkiem spożywania nadmiaru soli jest nadciśnienie tętnicze, które może prowadzić do rozwoju wielu innych chorób, szczególnie chorób układu krążenia, na
które umiera blisko połowa Polaków. Szacuje się, że statystycznie spożywamy
prawie o połowę soli za dużo! Duża część zjadanej przez nas soli to ta, którą
sami dodajemy przygotowując posiłki czy dosypujemy do już gotowych dań w
restauracjach czy barach oraz do gotowych dań garmażeryjnych. A więc sól w
dużej mierze jest – dosłownie – w naszych rękach. Dlatego przy najbliższej
okazji zbadaj swoje ciśnienie i jeśli masz za wysokie ogranicz to dosypywanie.
Z drugiej strony należy też pamiętać że sól jest niezbędnym składnikiem diety i
nie można ograniczać zbyt radykalnie. Jedna łyżeczka dziennie całkowicie
wystarczy.
Z kolei podstawowym
skutkiem spożywania nadmiaru cukru jest nadwaga i otyłość oraz próchnica zębów.
Cukry proste są źródłem energii dla
naszego organizmu. Spożywane są codziennie i pochodzą z wielu źródeł: na
przykład z produktów, do których dodawany jest cukier, takich jak słodycze,
napoje, ciastka. Jednak cukry są także obecne w produktach, w których być może
się ich Państwo nie spodziewacie - jako cukry naturalnie występujące w
takich artykułach spożywczych, jak owoce, sok owocowy i mleko. Większość z nas
chętnie słodzi napoje i potrawy, ponieważ są wtedy smaczniejsze, np. kawa,
herbata, ciasta domowe czy kompoty.
Przyjmuje się, że dzienne spożycie
cukrów prostych przez zdrową osobą dorosłą nie powinno przekraczać 90 g ogółem.
|
|