Według
najnowszych zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności osoby dorosłe
powinny dostarczać
organizmowi około 2
litrów płynów dziennie, a dzieci i młodzież w wieku szkolnym - co najmniej 1,5
litra.
Zwiększona
ilość płynów jest konieczna w czasie upałów oraz podczas chorób przebiegających
z gorączką, wymiotami lub biegunką. Również przy dużej aktywności fizycznej i
poceniu się należy uzupełniać wodę w większej niż zwykle ilości. Wodę można
przyjmować w postaci różnych płynów a także wraz z żywnością (w Polsce średnio
do 0,7 l/dobę). Produkty zawierające większe ilości wody to głównie owoce i warzywa,
a najpopularniejszą
potrawą o dużej zawartości wody jest zupa.
Najbardziej
uniwersalną i odpowiednią dla wszystkich grup ludności do spożycia jest woda
mineralna i źródlana o niskim bądź średnim stopniu mineralizacji, przy czym
woda średnio i wysoko zmineralizowana nie powinna być podawana dzieciom poniżej
1 roku życia.
|
|