Dla prawidłowego funkcjonowania, organizm ludzki musi
mieć dostęp do około 60 różnorodnych składników żywności. Nie istnieje produkt spożywczy, który zawierałby wszystkie niezbędne składniki odżywcze w odpowiednich ilościach, potrzebnych dla organizmu człowieka. Dlatego właśnie, jedynie wykorzystanie wielu różnych produktów pozwala na prawidłowe zbilansowanie diety.
W prawidłowo skonstruowanej całodziennej diecie, powinny znaleźć się produkty z następujących grup: zbożowe, warzywa, owoce, mleczne, białkowe i
tłuszcze. W ułożeniu prawidłowej całodziennej diety pomocny będzie Talerz Zdrowia opracowany przez Radę ds.Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia. Talerz Zdrowia to sposób prezentacji całodziennego sposobu żywienia z uwzględnieniem proporcji pomiędzy poszczególnymi grupami produktów żywnościowych. Wielkość wycinków Talerza Zdrowia wskazuje na udział poszczególnych grup produktów w całodziennej diecie pod względem dostarczania energii i składników odżywczych.
Zalecenia zawarte w Talerzu Zdrowia popierane są przez wszystkie środowiska i instytucje naukowe zaangażowane w propagowanie zdrowego stylu życia w Polsce biorące udział w pracach Rady ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia przy Ministrze Zdrowia.
DZIESIĘCIORO PRZYKAZAŃ ZDROWOTNYCH | 1. Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta jest kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości | 2. Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów.
Jedz 3-5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, aby
przerwy między posiłkami nie były dłuższe niż 4 godziny. | 3. Znaczną część Twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce. | 4. Pełnoziarniste produkty zbożowe (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty,
grube kasze) powinny być dla Ciebie głównym źródłem energii. | 5. Codziennie co najmniej dwa razy dziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry czy sery. | 6. Spożywaj mniej tłuszczów zwierzęcych, więcej roślinnych, szczególnie oleju rzepakowego i margaryn miękkich. | 7. Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin
strączkowych np. grochu, fasoli czy soi, ograniczaj spożycie tłustego
mięsa czerwonego. | 8. W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli. | 9. Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) - minimum 2 litry dziennie. | 10. Nie pij alkoholu, nie pal tytoniu, nie używaj narkotyków
|
|
|