W skład grupy produktów
stanowiących źródło białka wchodzą wszystkie produkty wytworzone z mięsa,
drobiu, ryb, jaj, orzechów i nasion oraz roślin strączkowych – np. fasoli czy grochu.
Białka dostarczają również mleko i przetwory mleczne,
jednakże ze względu na ich istotną rolę w dostarczaniu organizmowi wapnia,
produkty te zostały omówione w osobnej sekcji.
Większość wybieranych produktów mięsnych i
drobiowych powinna być chuda czyli z niską zawartością tłuszczu. Ryby, orzechy
i nasiona zawierają zdrowe oleje, należy więc jak najczęściej zastępować nimi
produkty mięsne lub drobiowe.
Niektóre często spożywane produkty z grupy
mięsa i strączkowych, wraz ze wskazówkami dotyczącymi ich wyboru:
Mięso:
- białe (np. pierś kurza, indycza,
cielęcina, królik); - ciemne (np. wołowina, wieprzowina,
dziczyzna, gęś, kaczka)
Jaja:
-
jaja kurze
-
jaja przepiórcze
|
Nasiona roślin strączkowych:
- ciecierzyca (cieciórka);
- fasola;
- groch;
- soczewica;
- soja ( i produkty z soi, np. serek tofu);
Orzechy i nasiona:
- migdały
- nerkowce
- orzechy laskowe
- orzechy włoskie
-
orzechy ziemne
-
pistacje
-
nasiona dyni
-
nasiona sezamu
-
nasiona słonecznika
|
Ryby:
- morskie (np. śledź, dorsz, tuńczyk, pstrąg, halibut, łosoś, makrela)
- słodkowodne (np. łosoś, sum,
pstrąg)
- potrawy z ryb (np. anchois, szprotki,
tuńczyk w puszce, sardynki)
Inne owoce morza:
- małże
- kraby
- raki
- homary
- ośmiornica
- ostrygi
- kalmary
- krewetki
|
|
|