Prawidłowe odżywianie jest jednym z warunków zachowania dobrego stanu
zdrowia. Aby móc dopasować swój sposób odżywiania do stylu życia jaki
prowadzimy, niezbędne jest prawidłowe zbilansowanie diety zarówno pod względem energetycznym, jak i odżywczym.
Dla prawidłowego funkcjonowania, organizm ludzki musi
mieć dostęp do różnorodnych składników żywności. Uważa się, że tych składników
jest około 60. Są to m.in. odpowiednie aminokwasy, z których składają się
białka, odpowiednie kwasy tłuszczowe, jako podstawowe elementy budowy
tłuszczów, a także witaminy, składniki mineralne, błonnik, przeciwutleniacze.
Zrozumiałe, że są to zróżnicowane składniki i znajdują się w zróżnicowanych
produktach. Tak więc, aby nasz organizm miał stale do nich dostęp, muszą być
na bieżąco dostarczane. Jedynym możliwym do spełnienia warunkiem tego dostępu jest
zróżnicowana dieta, w skład której w odpowiednich proporcjach wchodzić będą codziennie produkty z następujących grup: warzywa i owoce, produkty zbożowe, produkty białkowe, produkty mleczne, tłuszcze i
odpowiednia ilość płynów. Nie
istnieje jeden produkt żywnościowy, który pokryłby zapotrzebowanie
organizmu ludzkiego na wszystkie składniki odżywcze, dlatego też nasza
dieta powinna być urozmaicona pod względem spożywanych produktów. Należy
również pamiętać o dopasowaniu diety do własnych potrzeb, szczególnie
tych, które wynikają ze stanu zdrowia.
Zapraszamy Państwa do zapoznania się ze stroną Talerz Zdrowia - Fakty i mity o żywności i żywieniu, stanowiącej centrum wiedzy na temat zbilansowanej diety oraz roli poszczególnych grup produktów żywnościowych w prawidłowym odżywianiu. Informacje zawarte na stronie zostały opracowane przez Radę ds. Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia - organ doradczy Ministra Zdrowia, w której pracach biorą udział wiodący polscy eksperci z zakresu żywności i żywienia.
|
|