Wielkość zapotrzebowania na produkty z grupy
mięsa i roślin strączkowych zależy od naszego wieku, płci, wagi i poziomu aktywności
fizycznej. Zgodnie z zaleceniami żywieniowymi, dzieci w wieku szkolnym powinny
spożywać produkty białkowe dwa razy dziennie. Z kolei osobom dorosłym zaleca
się spożywanie tych produktów raz dziennie.
Należy urozmaicać spożywanie produktów z tej grupy, tak aby w
ciągu tygodnia spożyć co najmniej dwa do trzech razy ryby, częściej spożywać mięso białe
niż czerwone, nie zapominać o białku roślinnym m.in. sojowym, powszechnie
dostępnym na polskim rynku w różnych postaciach.
Jeśli masz kłopoty z nadwagą czy otyłością, wybieraj
oczywiście produkty chude unikając produktów mięsnych drobnorozdrobnionych typu
parówki czy salami. Szukaj takich produktów, które mają podaną zawartość
tłuszczu. Produkty sojowe najczęściej są produkowane z odtłuszczonych nasion soi, są
więc niskokaloryczne.
|