Produkty
zbożowe powinny stanowić główne źródło energii w diecie i powinny się znaleźć w każdym posiłku w ciągu dnia. Dlatego też warto zwracać uwagę na ich wartość żywieniową, która w głównej mierze związana jest ze stopniem ich oczyszczenia. Produkty pełnoziarniste mają wyższą wartość odżywczą: są bogate w
błonnik, witaminy, składniki mineralne itd. Produkty z mąki białej tracą większość tych cennych składników w trakcie oczyszczania ziaren i nie są pełnowartościowe.
Dlatego najczęściej jak to możliwe należy wybierać produkty
pełnoziarniste. Dziś praktycznie wszystkie produkty zbożowe mają swoją wersję
pełnoziarnistą, więc nie powinno być problemu z dostępem do nich.
W przypadku problemów z
utrzymaniem prawidłowej masy ciała, należy ograniczać spożycie produktów zbożowych, stanowiących w prawidłowej diecie główne źródło
energii. Dotyczy to szczególnie produktów zbożowych zawierających dodatkowo
tłuszcz i cukier, np. produkty ciastkarskie czy skrobiowe produkty smażone. Przy
odchudzaniu najlepiej te produkty zastąpić warzywami, które praktycznie nie zawierają kalorii. Ograniczając spożycie przetworów zbożowych należy zwrócić szczególną uwagę, aby produkty, które znajdą się w diecie były pełnoziarniste.
|
|