Produktem
zbożowym jest każdy produkt uzyskany z pszenicy, ryżu, owsa, kukurydzy,
jęczmienia czy ziarna innego zboża. Najczęściej spożywane produkty zbożowe - to
chleb, makaron, płatki owsiane czy kasze.
Produkty
zbożowe dzielą się na uzyskane z pełnego
ziarna oraz na produkty z ziarna oczyszczonego (rafinowanego).
Produkty pełnoziarniste zawierają wszystkie części ziarna – okrywę nasienną (otręby),
zarodki (kiełki) i bielmo. Przykładowe produkty z pełnego ziarna to:
- mąka
razowa;
- płatki
owsiane;
- brązowy
ryż;
- chleb
razowy.
Ziarna oczyszczone
uzyskuje się w procesie mielenia, w którym usuwa się otręby i zarodki. W ten
sposób nadaje się ziarnu delikatniejszą teksturę i zapewnia dłuższą przydatność
do spożycia, ale przy okazji usuwa się błonnik pokarmowy, składniki mineralne i
wiele witamin z grupy B. Przykłady produktów z ziarna rafinowanego (oczyszczonego):
- biała
mąka;
- biały
chleb;
- biały
ryż.
Najczęściej spożywane produkty zbożowe obejmują:
Produkty z pełnego ziarna:
| Produkty z ziarna rafinowanego:
| Wszystkie produkty z mąki pełnoziarnistej: | jasne pieczywo
| makarony, płatki śniadaniowe, musli, ciastka | biały ryż
| krakersy | placki kukurydziane* | brązowy i dziki ryż | produkty z białej mąki | kasza gryczana
| kuskus* | płatki owsiane | kasza manna
| kasza jęczmienna
| krakersy* | | placki pszenne typu tortilla* | chleb razowy
pełnoziarnisty | produkty śniadaniowe | mąka pełnoziarnista | kluski* | | | Rzadziej występujące ziarna pełne: | | amarantus (szarłat)
| | produkty z mąki orkiszowej
| | pszenżyto
|
|
* Większość ww. produktów wytwarza się z ziarna
rafinowanego lub nierafinowanego. Aby się o tym przekonać, należy sprawdzić czy
wykaz składników zawiera określenia "pełne ziarno (pełnoziarnisty)"
lub "razowy". Niektóre środki spożywcze wytwarza się z mieszanki
ziaren pełnych i rafinowanych.
Niektóre produkty zbożowe zawierają znaczące
ilości otrąb. Otręby dostarczają błonnika, który ma duże znaczenie dla zdrowia. Jednak produkty z dodatkiem otrąb lub same
otręby (np. otręby owsiane) niekoniecznie muszą być produktami z pełnego
ziarna.
Część produktów z ziarna rafinowanego jest wzbogacana. Oznacza to, że po
przetworzeniu do produktów dodaje się pewne witaminy z grupy B (tiamina,
ryboflawina, niacyna, kwas foliowy) oraz żelazo. Zazwyczaj nie dodaje się
jednak błonnika. Sprawdzaj wykaz składników na produktach rafinowanych, aby
upewnić się czy nazwa ziarna zawiera określenie "wzbogacone".
Niektóre środki spożywcze wytwarza się z mieszanki pełnych ziaren i ziaren
rafinowanych.
|
|