| |
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon: | | +48 22 830 70 55 |
Telefon/fax: | | +48 22 830 70 56 |
E-mail: | | biuro@pfpz.pl |
|
| | |
|
|
Dlaczego ważne jest spożywanie przetworów zbożowych, zwłaszcza pełnoziarnistych? |
|
Spożywanie produktów
zbożowych, zwłaszcza pełnoziarnistych, daje nam korzyści zdrowotne.
U ludzi spożywających produkty pełnoziarniste w ramach zbilansowanej zdrowej diety niższe jest ryzyko występowania niektórych chorób
przewlekłych. Produkty zbożowe dostarczają wielu składników odżywczych
mających istotne znaczenie dla zdrowia i funkcjonowania naszego organizmu.
Korzyści zdrowotne:
- Obniżanie ryzyka
choroby wieńcowej serca.
- Przeciwdziałanie
zaparciom.
- Spożywanie przynajmniej
100 g produktów zbożowych z pełnego przemiału dziennie może pomóc w
kontrolowaniu masy ciała.
- Spożywanie produktów
zbożowych wzbogaconych w kwas foliowy przez kobiety w okresie rozrodczym
przed zajściem w ciążę i jej trakcie zapobiega wadom rozwojowym cewy
nerwowej u płodu.
Składniki odżywcze:
- Produkty zbożowe są
ważnym źródłem wielu składników odżywczych, m.in. błonnika
pokarmowego, wielu witamin z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna
i kwas foliowy) oraz składników mineralnych (żelazo, magnez i selen).
- Błonnik pokarmowy z
pełnego ziarna zbóż, jako element zbilansowanej zdrowej diety, pomaga
obniżyć poziom cholesterolu we krwi, może również obniżać ryzyko chorób
serca. Błonnik odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu jelit.
Przeciwdziała zaparciom i uchyłkowatości jelit. Pokarmy bogate w błonnik zapewniają
uczucie sytości przy niższej wartości energetycznej. Dobrym źródłem
błonnika pokarmowego są pełnoziarniste produkty zbożowe, natomiast produkty
z ziarna oczyszczonego (rafinowanego) zawierają go znacznie mniej.
- Witaminy z grupy B
(tiamina, ryboflawina, niacyna i kwas foliowy) ogrywają kluczową rolę w
metabolizmie – pomagają organizmowi wykorzystywać energię z białek,
tłuszczów i węglowodanów. Mają również podstawowe znaczenie dla prawidłowego
funkcjonowania układu nerwowego.
- Kwas foliowy to kolejna witamina
z grupy B. Pomaga ona w tworzeniu czerwonych ciałek krwi w organizmie. Kobiety
w wieku rozrodczym, które mogą zajść w ciążę, oraz kobiety w pierwszym
trymestrze ciąży powinny przyjmować odpowiednią ilość kwasu foliowego – m.in.
poprzez spożywanie produktów naturalnie go zawierających, ale również produktów
wzbogacanych lub suplementy diety. Kwas foliowy zmniejsza ryzyko powstawania
wad cewy nerwowej, rozszczepu kręgosłupa i bezmózgowia w trakcie rozwoju
płodowego.
- Żelazo zawarte w czerwonych
ciałkach krwi odpowiedzialne jest za
transport tlenu do komórek organizmu. Wiele nastoletnich dziewcząt oraz
kobiet w wieku rozrodczym cierpi na niedokrwistość spowodowaną niedoborami
żelaza. Powinny one jeść pokarmy o wysokiej zawartości żelaza np. mięso. Żelazo
z produktów zwierzęcych jest lepiej przyswajalne niż żelazo z produktów
roślinnych. Źródłem żelaza pochodzenia roślinnego są m.in. pełnoziarniste produkty
zbożowe. Obecność witaminy C poprawia wchłanianie żelaza, dlatego w celu
zwiększenia przyswajalności, warto łączyć w posiłkach produkty mięsne ze
świeżymi warzywami i owocami.
- Produkty zbożowe z
pełnego przemiału są źródłem magnezu i selenu. Magnez wykorzystywany jest
do budowy kości i wyzwalania energii z mięśni. Selen chroni komórki przed
uszkodzeniami ze strony wolnych rodników. Ma również duże znaczenie dla
zdrowia układu immunologicznego.
|
|
|
|