Zaleca
się, aby zarówno w diecie dzieci w wieku szkolnym, jak i u osób dorosłych
produkty zbożowe stanowiły główne źródło energii i znajdowały się w każdym
posiłku w ciągu dnia (około 5 razy dziennie). Najważniejsze, aby co najmniej połowę wszystkich
zjadanych produktów zbożowych stanowiły produkty pełnoziarniste.
Jedynie
osoby mające problemy z nadwagą i otyłością powinny ograniczać spożycie
produktów zbożowych. Ale wtedy szczególnie winny zwrócić uwagę na to, aby
spożywać wyłącznie produkty pełnoziarniste, gdyż w trakcie odchudzania
przyjmuje się mniejsze ilości pożywienia więc winno być maksymalnie bogate w
składniki odżywcze i sycące.
Należy
dodać, że dziś nie powinno być kłopotu z zakupem produktów pełnoziarnistych,
szczególnie tych mniej znanych w przeszłości np. makaronu. Również ryż brązowy
jest coraz łatwiej dostępny.
Wybierając ciastka i ciasta zwracajmy uwagę na skład. Wybieraj ciastka z
etykietą, na której możesz sprawdzić listę składników i wartość odżywczą. Oczywiście szukaj takich z mąką
pełnoziarnistą i dodatkami prozdrowotnymi np. płatkami owsianymi, orzechami,
nasionami, błonnikiem itp.
|