tu jesteś > Porady ekspertów > Wybór wegetariańskich produktów białkowych
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Wybór wegetariańskich produktów białkowych

Wybór produktów wegetariańskich w ramach grupy mięsa i strączkowych:

  • Produkty z tej grupy dostarczą wegetarianom dostateczną ilość białka, o ile zapewnimy różnorodność wyboru i odpowiednie ilości produktów.
  • Źródłem białka w grupie mięsa i strączkowych są dla wegetarian jaja (dla owowegetarian), fasola, orzechy, masła orzechowe, groszek i produkty sojowe (tofu, burgery wegetariańskie).

Dieta wegetariańska może spełniać wszelkie wymogi dotyczące składników odżywczych. Kluczowe znaczenie ma tu spożywanie różnorodnych produktów oraz odpowiednich ich ilości zgodnie z własnym zapotrzebowaniem kalorycznym. Przeczytaj zalecenia dla swojego wieku, płci i poziomu aktywności fizycznej, gdzie wskazano prawidłowe ilości oraz wybór produktów potrzebnych do zapewnienia bilansu składników odżywczych. Składniki odżywcze, na których powinni skoncentrować się wegetarianie, to: białko, żelazo, wapń, cynk i witamina B12.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij