Wybór produktów wegetariańskich w
ramach grupy mięsa i strączkowych:
- Produkty z tej grupy dostarczą
wegetarianom dostateczną ilość białka, o ile zapewnimy różnorodność wyboru
i odpowiednie ilości produktów.
- Źródłem białka w grupie mięsa i
strączkowych są dla wegetarian jaja (dla owowegetarian), fasola, orzechy,
masła orzechowe, groszek i produkty sojowe (tofu, burgery wegetariańskie).
Dieta wegetariańska może spełniać wszelkie wymogi
dotyczące składników odżywczych. Kluczowe znaczenie ma tu spożywanie
różnorodnych produktów oraz odpowiednich ich ilości zgodnie z własnym
zapotrzebowaniem kalorycznym. Przeczytaj zalecenia dla swojego wieku, płci i
poziomu aktywności fizycznej, gdzie wskazano prawidłowe ilości oraz wybór
produktów potrzebnych do zapewnienia bilansu składników odżywczych. Składniki
odżywcze, na których powinni skoncentrować się wegetarianie, to: białko,
żelazo, wapń, cynk i witamina B12.
|
|