|
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon: | | +48 22 830 70 55 |
Telefon/fax: | | +48 22 830 70 56 |
E-mail: | | biuro@pfpz.pl |
|
| |
|
|
Składniki odżywcze ważne dla wegetarian |
|
- Białko pełni
wiele ważnych funkcji i ma podstawowe znaczenie dla rozwoju i prawidłowego
funkcjonowania organizmu. Zapotrzebowanie na białko można łatwo zaspokoić
jedząc zróżnicowane potrawy na bazie roślin. Nie jest konieczne łączenie
różnych źródeł białka w jednym posiłku. Źródłem białka dla wegetarian są
m.in. fasola, orzechy, masło orzechowe, groszek i produkty z soi (tofu,
burgery wegetariańskie). Dobrym źródłem białka dla laktoowowegetarian są
również produkty mleczne i jaja.
- Żelazo jest odpowiedzialne za transport tlenu do
komórek organizmu. Źródłem żelaza dla wegetarian są płatki śniadaniowe
wzbogacone żelazem, szpinak, czerwona fasola, soczewica, nać rzepy,
melasa, pieczywo razowe i niektóre suszone owoce (suszone morele, śliwki,
rodzynki).
- Wapń jest wykorzystywany do budowy oraz
utrzymania mocnych kości i zębów. Źródłem wapnia dla wegetarian są m.in.
wzbogacane płatki śniadaniowe, produkty z soi (tofu, napoje na bazie soi),
sok pomarańczowy z dodatkiem wapnia, oraz niektóre warzywa o ciemnozielonych
liściach (kapusta pastewna, kapusta polna, kapusta pekińska, kapusta
sitowata). Doskonałym źródłem wapnia dla laktowegetarian są produkty
mleczne.
- Cynk jest niezbędny do wielu reakcji
biochemicznych, pomaga również w prawidłowym funkcjonowaniu układu
immunologicznego. Źródłem cynku dla wegetarian są m.in. różne odmiany
fasoli (fasola jaś, czerwona fasola, ciecierzyca), płatki śniadaniowe
wzbogacone cynkiem, zarodki pszenne i nasiona dyni. Źródłem
cynku dla laktowegetarian są produkty mleczne.
- Witamina B12 znajduje się w produktach zwierzęcych i w
niektórych wzbogacanych produktach żywnościowych. Źródłem witaminy B12
dla laktoowowegetarian są produkty mleczne, jaja i żywność wzbogacana
witaminą B12. Są to m.in. płatki śniadaniowe, napoje na bazie
soi, burgery wegetariańskie i drożdże spożywcze.
|
|
|
|