tu jesteś > Porady ekspertów > Wybór wegetariańskich produktów białkowych > Wskazówki dla wegetarian
Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Wskazówki dla wegetarian
  • Komponuj posiłki z wykorzystaniem źródeł białka, które mają niską naturalną zawartość tłuszczu, np. fasola, soczewica czy ryż. Nie dodawaj do posiłku dużych  ilości tłustego sera mającego zastąpić mięso.

  • Napoje sojowe wzbogacane wapniem mogą dostarczyć wapnia w podobnych ilościach co mleko. Zawierają zwykle niewiele tłuszczu i nie zawierają cholesterolu.

  • Wiele potraw normalnie zawierających mięso lub drób można przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Pomoże to zwiększyć spożycie warzyw i zredukować spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Przykładowo:
    • pizza wegetariańska
    • lazania wegetariańska
    • tofu zasmażane z warzywami
    • chiński makaron z warzywami
    • kebaby warzywne

  • Wiele produktów wegetariańskich wygląda (i może smakować) jak ich odpowiedniki przygotowane z użyciem mięsa, a zawierają mniej tłuszczów nasyconych i nie zawierają cholesterolu.
    • Na śniadanie wypróbuj pasztet lub kiełbaski sojowe.
    • Zamiast hamburgerów zdecyduj się na burgery wegetariańskie. Do wyboru jest wiele ich rodzajów, mogą zawierać soję, warzywa i/lub ryż.
    • Do zup i gulaszy dodawaj wegetariańskie substytuty mięsa, aby wzbogacić potrawę w białko bez dodatku tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Można wykorzystać np. tofu lub kostkę sojową.
    • Na przyjęcia z grillem wypróbuj burgery wegetariańskie lub warzywne, hot dogi sojowe, marynowane tofu, oraz kebaby wegetariańskie.

  • Niektóre restauracje uwzględniają modyfikacje menu pod kątem wegetarian, stosując bezmięsne sosy, nie dodając mięsa do zasmażanych warzyw lub używając warzyw lub makaronu w miejsce mięsa.

  • Wiele restauracji azjatyckich i hinduskich oferuje różnorodny wybór dań wegetariańskich.
 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij