|
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon: | | +48 22 830 70 55 |
Telefon/fax: | | +48 22 830 70 56 |
E-mail: | | biuro@pfpz.pl |
|
| |
|
|
Wskazówki dla wegetarian |
|
- Komponuj posiłki z wykorzystaniem źródeł
białka, które mają niską naturalną zawartość tłuszczu, np. fasola,
soczewica czy ryż. Nie dodawaj do posiłku dużych ilości tłustego sera mającego zastąpić
mięso.
- Napoje sojowe wzbogacane wapniem mogą
dostarczyć wapnia w podobnych ilościach co mleko. Zawierają zwykle
niewiele tłuszczu i nie zawierają cholesterolu.
- Wiele potraw normalnie zawierających mięso
lub drób można przyrządzić w wersji wegetariańskiej. Pomoże to zwiększyć
spożycie warzyw i zredukować spożycie tłuszczów nasyconych i cholesterolu.
Przykładowo:
- pizza wegetariańska
- lazania wegetariańska
- tofu zasmażane z warzywami
- chiński makaron z warzywami
- kebaby warzywne
- Wiele produktów wegetariańskich wygląda (i
może smakować) jak ich odpowiedniki przygotowane z użyciem mięsa, a
zawierają mniej tłuszczów nasyconych i nie zawierają cholesterolu.
- Na śniadanie wypróbuj pasztet lub
kiełbaski sojowe.
- Zamiast hamburgerów zdecyduj się na
burgery wegetariańskie. Do wyboru jest wiele ich rodzajów, mogą zawierać
soję, warzywa i/lub ryż.
- Do zup i gulaszy dodawaj wegetariańskie
substytuty mięsa, aby wzbogacić potrawę w białko bez dodatku tłuszczów
nasyconych i cholesterolu. Można wykorzystać np. tofu lub kostkę sojową.
- Na przyjęcia z grillem wypróbuj burgery
wegetariańskie lub warzywne, hot dogi sojowe, marynowane tofu, oraz
kebaby wegetariańskie.
- Niektóre restauracje uwzględniają
modyfikacje menu pod kątem wegetarian, stosując bezmięsne sosy, nie
dodając mięsa do zasmażanych warzyw lub używając warzyw lub makaronu w
miejsce mięsa.
- Wiele restauracji azjatyckich i hinduskich
oferuje różnorodny wybór dań wegetariańskich.
|
|
|
|