W skład grupy warzyw wchodzą wszystkie warzywa i 100% soki warzywne. Warzywa
mogą być spożywane na surowo lub po obróbce termicznej, mogą być świeże,
mrożone, pasteryzowane i suszone, mogą być spożywane w całości,
pokrojone lub rozdrobnione.
Najczęściej
spożywane warzywa z podziałem na grupy:
Warzywa cebulowe:
| Warzywa rzepowate:
| Cebula
| Rzodkiewka
| Czosnek
| Rzodkiew
| Por
| Rzepa
|
|
| Warzywa kapustne:
| Warzywa dyniowate:
| Kapusta głowiasta
| Ogórki
| Kapusta pekińska
| Dynia
| Kapusta włoska
| Cukinia
| Kalafior
| Kabaczek
| Kalarepa
|
| Jarmuż
| Warzywa strączkowe**:
| Brokuł
| Fasola
|
| Groch
| Warzywa liściowe:
| Zielony groszek
| Sałata
| Bób
| Szpinak
| Soja
| Szczaw
| Soczewica
| Endywia
|
|
| Warzywa przyprawowe:
| Warzywa psiankowe:
| Koper
| Pomidory
| Majeranek
| Ziemniaki*
|
| Bakłażan
| 100% soki warzywne:
| Papryka
| Marchwiowy
|
| Buraczany
| Warzywa korzeniowe:
| Z warzyw mieszanych
| Marchew
|
| Pietruszka
| Inne:
| Seler
| Kukurydza
| Burak ćwikłowy
| Karczoch | | Szparagi | | Grzyby |
* W związku z wysoką zawartością skrobi w
ziemniakach, zalecenia dotyczące częstotliwości spożywania warzyw nie mają
zastosowania do tych produktów.
** Nasiona roślin
strączkowych, ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego, wchodzą w skład
grupy produktów białkowych.
Z kolei do grupy owoców należy wszystkie owoce oraz 100%
soki owocowe zawierające jedynie naturalnie występujący cukier. Owoce mogą być świeże, pasteryzowane, mrożone lub suszone, mogą być w całości,
krojone lub przecierane. Przykładowe owoce jedzone najczęściej to:
Owoce ziarnkowe:
| Owoce południowe/tropikalne:
| Jabłka
| Awokado
| Gruszki
| Banany
| Aronia
| Pomarańcze
|
| Mandarynki
| Owoce pestkowe:
| Cytryny
| Wiśnie
| Limonki
| Czereśnie
| Nektarynki
| Śliwki
| Grejpruty
| Morele
| Ananas
| Brzoskwinie
| Kiwi
|
| Mango
| Owoce jagodowe:
| Melony
| Truskawki
| Arbuzy
| Jagody
|
| Borówki amerykańskie
| Owoce mieszane:
| Maliny
| Koktail owocowy
| Porzeczki
|
| Agrest
| Owoce suszone:
| Winogrona
| Śliwki suszone
| | Rodzynki | Owoce łupinowe:
| Morele suszone
| Orzechy | Suszone daktyle
| | Suszone figi
| | | | 100% soki owocowe (zawierające jedynie naturalnie występujący cukier):
| | jabłkowy | | pomidorowy | | pomarańczowy | | grejpfrutowy |
Wśród polskich konsumentów, najczęściej
spożywane owoce to kolejno: jabłka, banany, cytryny, truskawki, pomarańcze,
mandarynki, winogrona, gruszki, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie, maliny,
arbuzy, jagody oraz kiwi[1].
[1] Za:
M. Sznajder, B. Przywecka: Wybrane problemy nauki a żywieniu człowieka u
progu XXI wieku, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2004
|
|