tu jesteś > Żywienie > Warzywa i owoce > Jakie produkty wchodzą w...
Menu
 


Dodatkowe informacje
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa

Telefon:  +48 22 830 70 55
Telefon/fax:  +48 22 830 70 56
E-mail:   biuro@pfpz.pl
Jakie produkty wchodzą w skład grupy warzyw i owoców?

W skład grupy warzyw wchodzą wszystkie warzywa i 100% soki warzywne. Warzywa mogą być spożywane na surowo lub po obróbce termicznej, mogą być świeże, mrożone, pasteryzowane i suszone, mogą być spożywane w całości, pokrojone lub rozdrobnione.

Najczęściej spożywane warzywa z podziałem na grupy:

Warzywa cebulowe:
Warzywa rzepowate:
Cebula
Rzodkiewka
Czosnek
Rzodkiew
Por
Rzepa


Warzywa kapustne:
Warzywa dyniowate:
Kapusta głowiasta
Ogórki
Kapusta pekińska
Dynia
Kapusta włoska
Cukinia
Kalafior
Kabaczek
Kalarepa

Jarmuż
Warzywa strączkowe**:
Brokuł
Fasola

Groch
Warzywa liściowe:
Zielony groszek
Sałata
Bób
Szpinak
Soja
Szczaw
Soczewica
Endywia


Warzywa przyprawowe:
Warzywa psiankowe:
Koper
Pomidory
Majeranek
Ziemniaki*

Bakłażan
100% soki warzywne:
Papryka
Marchwiowy

Buraczany
Warzywa korzeniowe:
Z warzyw mieszanych
Marchew

Pietruszka
Inne:
Seler
Kukurydza
 Burak ćwikłowy
 Karczoch
  Szparagi
  Grzyby

* W związku z wysoką zawartością skrobi w ziemniakach, zalecenia dotyczące częstotliwości spożywania warzyw nie mają zastosowania do tych produktów.

** Nasiona roślin strączkowych, ze względu na wysoką zawartość białka roślinnego, wchodzą w skład grupy produktów białkowych.

Z kolei do grupy owoców należy wszystkie owoce oraz 100% soki owocowe zawierające jedynie naturalnie występujący cukier. Owoce mogą być świeże, pasteryzowane, mrożone lub suszone, mogą być w całości, krojone lub przecierane. Przykładowe owoce jedzone najczęściej to:

Owoce ziarnkowe:
Owoce południowe/tropikalne:
Jabłka
Awokado
Gruszki
Banany
Aronia
Pomarańcze

Mandarynki
Owoce pestkowe:
Cytryny
Wiśnie
Limonki
Czereśnie
Nektarynki
Śliwki
Grejpruty
Morele
Ananas
Brzoskwinie
Kiwi

Mango
Owoce jagodowe:
Melony
Truskawki
Arbuzy
Jagody

Borówki amerykańskie
Owoce mieszane:
Maliny
Koktail owocowy
Porzeczki

Agrest
Owoce suszone:
Winogrona
Śliwki suszone
  Rodzynki
 Owoce łupinowe:
 Morele suszone
 Orzechy Suszone daktyle
  Suszone figi
  
  100% soki owocowe
(zawierające jedynie naturalnie występujący cukier):
  jabłkowy
  pomidorowy
  pomarańczowy
  grejpfrutowy

Wśród polskich konsumentów, najczęściej spożywane owoce to kolejno: jabłka, banany, cytryny, truskawki, pomarańcze, mandarynki, winogrona, gruszki, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie, maliny, arbuzy, jagody oraz kiwi[1].

[1] Za: M. Sznajder, B. Przywecka: Wybrane problemy nauki a żywieniu człowieka u progu XXI wieku, Wydawnictwo SGGW, Warszawa 2004

 

Organizator           Patroni honorowi
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców     Główny Inspektorat Sanitarny     Główny Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych     Agencja Rynku Rolnego     Federacja Konsumentów
powered by WEB interface 2005 - 2024 © PFPŻ, Wszystkie prawa zastrzeżone

Strona sfinansowana ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych oraz Funduszu Promocji Owoców i Warzyw

Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij