Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Relacja z konferencji „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”
W dniu 21 listopada 2024 r. w Warszawie odbyła się konferencja zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców oraz kwartalnik „Food-Lex” pt. „Opakowania środków spożywczych – kwestie istotne dla przedsiębiorców”. Partnerami konferencji były firmy Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż Sp. z o.o. oraz CDM Sp. z o.o.

Konferencja zgromadziła licznych przedstawicieli branży spożywczej, którzy mieli okazję wysłuchać prelekcji ekspertów na temat najnowszych regulacji i trendów dotyczących opakowań. Program konferencji obejmował następujące tematy:


Rozszerzona odpowiedzialność producenta – założenia tworzonej nowej legislacji w Polsce. Andrzej Gantner, wiceprezes i dyrektor generalny PFPŻ ZP, przedstawił kluczowe zagadnienia dotyczące Rozszerzonej Odpowiedzialności Producenta (ROP), zgodnie z wymaganiami art. 8a dyrektywy PE i Rady 2008/98 w sprawie odpadów. Omówił, jakie są cele reformy i jak ROP wpływa na zarządzanie opakowaniami i odpadami opakowaniowymi w branży spożywczej, podkreślając zarówno wyzwania, jak i korzyści związane z wdrożeniem nowych przepisów. Przedstawił koncepcję ROP postulowaną przez wprowadzających, która ma na celu zapewnienie sprawiedliwych i transparentnych zasad z uwzględnieniem kosztu netto i zakazu finansowania krzyżowego.


IMG_0940


Rozszerzona odpowiedzialność producenta według projektu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR) i założeń do polskich przepisów – perspektywa branży spożywczej. Andrzej Strojny, analityk Warsaw Enterprise Institute przypomniał wymogi prawne UE ws. ROP, w tym kluczowe obowiązki producentów. Omówił rekomendacje dotyczące systemu ROP w Polsce obejmujące różnych interesariuszy tego systemu, w tym organizacje odpowiedzialności producentów, samorządy lokalne, producentów oraz konsumentów. Dzięki prezentacji słuchacze mogli również skorzystać z doświadczeń innych krajów i zapoznać się z wnioskami wynikającymi z porównania modeli ROP - belgijskiego i węgierskiego.


Bezpieczeństwo opakowań do kontaktu z żywnością w świetle aktualnych prac legislacyjnych oraz wymagań projektu rozporządzenia PPWR. Marzena Pawlicka – Cegiełko, kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – PIB omówiła kluczowe regulacje dotyczące bezpieczeństwa opakowań do kontaktu z żywnością. Przedstawiła szczegółowe informacje na temat zakazu stosowania bisfenolu A, perfluorowanych i polifluorowanych substancji alkilowych (PFAS) oraz regulacji dotyczących tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu do kontaktu z żywnością, zgodnie z Rozporządzeniem (UE) nr 2022/1616.


Wybrane kluczowe wymogi w zakresie projektowania wynikające z projektu unijnego rozporządzenia w sprawie opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR). Michał Tracz, radca prawny i Marcelina Izydorczyk, adwokat, eksperci Kancelarii Kieszkowska Rutkowska Kolasiński wyjaśnili, jakie kryteria trzeba będzie wziąć pod uwagę przy projektowaniu opakowań. Omówili, co oznacza „opakowanie nadające się do recyklingu”, zmiany w etykietowaniu opakowań, obowiązkowość kodu QR, możliwość umieszczania znaku recyklingu na opakowaniach, sposoby redukcji opakowań oraz horyzont czasowy nadchodzących zmian. Przedstawili również najważniejsze zasady odpowiedzialności za brak dostosowania się do nowych wymogów.


Niskoemisyjne cyrkularne rozwiązania poliolefinowe dla segmentu opakowań do żywności. Dr inż. Tomasz Listoś, menedżer ds. rozwoju biznesu i wsparcia technicznego w Basell Orlen Polyolefins Sprzedaż Sp. z o.o. przedstawił innowacyjne rozwiązania poliolefinowe dla segmentu opakowań do żywności. Omówił polimery standardowe, biopolimery, polimery ze źródeł odnawialnych (koncepcja gatunków CirculenRenew), recykling mechaniczny i chemiczny (gatunki CirculenRecover oraz CirculenRevive) oraz innowacyjne zastosowania poliolefin w opakowaniach monomateriałowych do żywności.


System kaucyjny w Polsce – wymagania dla wprowadzających na rynek napoje w opakowaniach. Dr Katarzyna Barańska, radca prawny z Osborne Clarke Olkiewicz Świerzewski i Wspólnicy S.K.A. omówiła podstawowe obowiązki producentów napojów związane z systemem kaucyjnym. Przedstawiła obowiązki producentów napojów po 1 stycznia 2025 r., wyjaśniając fakty i mity dotyczące nowych przepisów oraz jak połączyć różne obowiązki związane z wprowadzaniem na rynek napojów, takie jak DRS, DPRy, SUP i inne. Piotr Okurowski, prezes zarządu niedawno powołanej spółki KAUCJA.PL – Krajowy System Kaucyjny omówił prace podjęte w celu powołania podmiotu reprezentującego w systemie kaucyjnym oraz stojące przed nim wyzwania.


Opakowania transportowe w świetle projektu rozporządzenia PPWR. Marta Krawczyk, Environmental Products Development Manager z SGS Polska Sp. z o.o. przedstawiła cele i wymagania dotyczące opakowań transportowych wynikające z projektu rozporządzenia PPWR. Omówiła także, jakie wymagania i ograniczenia będą obowiązywać oraz jak przygotować się do nowych wymagań PPWR.

 

Po każdej z prezentacji uczestnicy mieli okazję zadać pytania prelegentom i wymienić się doświadczeniami. Konferencję prowadziła Dorota Kozłowska, Dyrektor ds. Legislacji w Polskiej Federacji Producentów Żywności Związek Pracodawców.



Dziękujemy wszystkim prelegentom za udział w konferencji, ich wiedza, doświadczenie i szczegółowe przedstawienie zagadnień przyczyniły się do sukcesu tego wydarzenia.


Dziękujemy także uczestnikom konferencji. Dzięki cennym uwagom i pytaniom mogliśmy pogłębić każdy z omawianych tematów.


Szczególne podziękowania kierujemy do naszych partnerów konferencji: Basell Orlen Polyolefins oraz CDM Packaging , a także do patronów konferencji: Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków, Związek Polskich Przetwórców Mleka, Unia Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego, Związek POLSKIE MIĘSO oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy Rzeczpospolitej Polskiej.


opakowania_2024-1

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij