Według
najnowszych zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności osoby dorosłe
powinny dostarczać
organizmowi około 2
litrów płynów dziennie, a dzieci i młodzież w wieku szkolnym - co najmniej 1,5
litra.
Zwiększona
ilość płynów jest konieczna w czasie upałów oraz podczas chorób przebiegających
z gorączką, wymiotami lub biegunką. Również przy dużej aktywności fizycznej i
poceniu się należy uzupełniać
wodę w większej niż zwykle ilości. Wodę można przyjmować w postaci różnych
płynów a także wraz z żywnością (w Polsce średnio do 0,7 l/dobę). Produkty
zawierające większe ilości wody to głównie owoce* i warzywa, a najpopularniejszą potrawą o dużej zawartości wody jest
zupa.
Najbardziej
uniwersalną i odpowiednią dla wszystkich grup ludności do spożycia jest woda
mineralna i źródlana o niskim bądź średnim stopniu mineralizacji, przy czym
woda średnio i wysoko zmineralizowana nie powinna być podawana dzieciom poniżej
1 roku życia.
Skutkiem zbyt małej podaży płynów w organizmie jest odwodnienie, które ma
negatywne skutki dla organizmu człowieka. Odwodnienie w granicach 2‐3% masy
ciała obniża wydolność psycho-fizyczną; niedobór wody sięgający 5‐8% masy
ciała powoduje dalsze zaburzenia wydolności fizycznej i psychicznej, natomiast
utrata wody ustrojowej w ilości około 20% prowadzi do śmierci. Dlatego
należy uzupełniać każdą utraconą kroplę i to zanim odczujemy pragnienie! Warto
też pamiętać, że organizm
nie może magazynować większej ilości wody i niedostateczna podaż płynów szybko
może doprowadzić do odwodnienia, dlatego też należy pić często, w umiarkowanych
ilościach.
W diecie
przeciętnego Polaka, podstawowym źródłem wody dla organizmu są napoje, w tym m.in.
woda, soki czy herbata, które stanowią ponad 60% dziennego spożycia z ogólnej
puli płynów. W dalszej kolejności źródłem wody są warzywa i owoce, które
zapewniają ok. 18 % oraz mleko i napoje mleczne pokrywające ok. 10% dziennego
spożycia.
Zawartość wody w produktach spożywczych [%]
Produkty
| % zawartości wody | napoje, soki, mleko, herbata, kawa | 87-100 | świeże owoce, warzywa liściaste i kapustne | 75-96 | warzywa okopowe – np. marchew, pietruszka, seler | 65-75 | mięso, drób, ryby, jaja, sery | 40-65 | pieczywo, ciasta | 25-36 | suche nasiona roślin strączkowych – np. fasola,
groch, soja, soczewica | 9-15 | suche mąki, kasze, makarony | 9-14
|
Źródło: Ciborowska
H., Rudnicka A., Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, Wydawnictwo
Lekarskie PZWL, Warszawa, 2000
* Należy
pamiętać, że napoje słodzone (również te przygotowywane w domu), soki owocowe i
owoce, mogą zawierać duże ilości cukru. Z tego względu osoby z nadwagą lub
otyłością powinny spożywać je rozważnie.
|
|