Czas przyrządzania: 10 min (bez pieczenia) Liczba porcji: dowolna
Składniki:
- 100 g płatków owsianych
- 100 g płatków żytnich
- 100 g płatków orkiszowych
- 100 g musli np. granoli
- 115 g
migdałów w płatkach
- 115 g
orzechów laskowych
- 50 g
suszonych moreli
- 50 g
suszonych żurawin
- 50 g
rodzynek
- 175 g
miodu
- 25 g
masła
- pół
łyżeczki cynamonu
- 1 laska
wanilii
- szczypta
soli
Rozgrzewamy
piekarnik do temperatury 180°C. Siekamy orzechy. Wsypujemy do miski płatki
owsiane, musli, migdały, orzechy, cynamon i suszone owoce, mieszamy. Stapiamy
masło w rondlu. Laskę wanilii kroimy wzdłuż, skrobiemy nożem i dodajemy do
masła. Wsypujemy cynamon oraz sól i wlewamy miód. Mieszamy, podgrzewając ok. 3
minut. Wlewamy sos do suchych składników i wszystko razem dobrze mieszamy. Przekładamy
masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozgarniamy i wyrównujemy łyżką.
Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut. Po wyjęciu blachy z piekarnika tniemy
nożem prostokątne ciastka. Gdy ostygną, możemy je jeszcze polać roztopioną
czekoladą... Pycha!
|
|