Śniadania
Śniadanie to najważniejszy
posiłek dnia. Dobre śniadanie budzi metabolizm, daje nam energię i paliwo dla mózgu, by
mógł jak najsprawniej działać. Węglowodany złożone, zawarte w produktach
zbożowych, przyczyniają się do stopniowego wzrostu stężenia glukozy we krwi, co
ułatwia organizmowi utrzymanie stałego zalecanego jej poziomu.
Jedzmy więc śniadania. Zapraszamy do wypróbowania naszych przepisów.
Przepisy śniadaniowe
Płatki zbożowe
Płatki zbożowe są bardzo
odżywcze i dostarczają solidnej porcji dobrej energii, dlatego warto rozpocząć
dzień smacznie skomponowanym daniem z nich złożonym. Na naszym rynku bez trudu
znajdziemy wiele rodzajów płatków – najpopularniejsze są owsiane, pszenne,
jęczmienne i żytnie.
Jedzmy płatki nie tylko na śniadanie.
Gdy jesteśmy zmęczeni po całym dniu, łatwa i szybka do przyrządzenia
owsianka zapewni nam porcję energii na wieczór.
Warto to sprawdzić choćby dzisiaj. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów.
Przepisy na dania z płatków.
Pieczywo i mąki
Chleb, czyli produkt
zbożowy zawierający cenną dla organizmu człowieka skrobię w postaci
węglowodanów złożonych, jest stale obecny w naszym życiu. Na stole każdej
polskiej rodziny zajmuje on jedno z najważniejszych miejsc. Pieczywo wypiekane
jest z różnych rodzajów mąk i na wiele rozmaitych sposobów. Z drożdżami i na
zakwasie. Z ziarnami, ziołami lub otrębami. Z oliwkami, z bakaliami lub
selerem. Z czosnkiem lub cebulą. Przykłady można mnożyć w nieskończoność.
Oto kilka sprawdzonych
przepisów na niebanalne smaczne chleby i chlebki Przepisy chlebowe
Makarony
Makarony doskonale nadają
się do szybkiego przyrządzania pysznych dań, na gorąco i na zimno. Nitki,
spaghetti, wstążki, pióra, świdry, muszelki, fale, uszka, kolanka, kokardki,
gniazda – każdego dnia można ugotować niezapomnianą pożywną potrawę i to
z innej bajki!
Nasze propozycje dań z
pewnością przypadną Państwu do gustu"Przepisy na dania z makaronu
Kasze
Kasze są doskonałym źródłem
węglowodanów złożonych, posiadają więc cenne właściwości odżywczych i dają dużo
energii. Na polskim rynku występuje
wiele rodzajów kasz. Najbardziej popularne są kasza gryczana, jaglana,
jęczmienna – w tym drobna, średnia i gruba, czyli pęczak – kukurydziana, kuskus i manna.
Przedstawiamy Państwu kilka
smacznych dań z kasz, które możemy zaserwować na śniadanie, obiad albo ważne
przyjęcie:
Przepisy na dania z kasz
|
|