|
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon: | | +48 22 830 70 55 |
Telefon/fax: | | +48 22 830 70 56 |
E-mail: | | biuro@pfpz.pl |
|
| |
|
|
Niezwykłe muffinki |
|
Czas przyrządzania: 20 min (bez pieczenia) Liczba porcji: 12 ciastek
Składniki:
- 100 g ugotowanego dzikiego ryżu
- 50 g ugotowanej gryczanej kaszy
- 225 g mąki pszennej tortowej
- 120 g cukru trzcinowego
- 2 łyżki chleba świętojańskiego w proszku
- 80 g masła
- 2 żółtka
- 2 białka
- 200 g śmietanki 36
%
- pół szklanki sojowego lub zwykłego mleka
- 50 g kakao
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól do smaku
- pół szklanki posiekanych orzechów włoskich
- pół tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
Ryż i
kaszę miksujemy prawie do uzyskania kremu. Nagrzewamy piekarnik do 190 o C i
natłuszczamy foremki. Ubijamy cukier z masłem wlewamy żółtka i wciąż ubijając
dodajemy partiami śmietankę, mleko, a na koniec masę z ryżu i kaszy. W osobnej
misce mieszamy przesianą przez sito mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia i
sól. Tak przygotowaną mąkę dodajemy stopniowo do masy, której nie przestajemy
ubijać. Na koniec mieszamy dokładnie z ubitą na sztywno pianą i orzechami oraz
czekoladą. Masę przekładamy do foremek i pieczemy ok. 25 min. Te mufffnki są
wyjątkowe – z początku przyjemnie chrupią, a potem rozpływają się w ustach jak
czekolada.
|
|
|
|