Czas przyrządzania: 10 min Liczba porcji: 2
Składniki:
- 250 g ugotowanej kaszy gryczanej z odrobiną masła
- trójkąty szynki –
na uszka
- 4 okrągłe plasterki cieniutko ukrojonego sera białego i
surowego ogórka – na oczy
- wąskie paseczki czarnej oliwki – na źrenice
- 2 czarne oliwki bez pestek – na nosek
- 2 okrągłe plastry wędliny
– na policzki
- 2 ćwiartki pomidora
– na usta
- łodyżki koperku –
na brwi
- długi szczypior –
na wąsy
Przyglądając
się uważnie fotografi, "rysujemy" po kolei wszystkie elementy mordki
kota. Zaczynamy od kaszy gryczanej zmieszanej na gorąco z masłem, a kończymy na
szczypiorku i zielonych łodyżkach koperku. Gryczany kotek to danie familijne,
ponieważ w przyrządzaniu tego przysmaku – może
uczestniczyć cała rodzina. Smacznego!
Ciekawostka:
Gryka,
z której pochodzi kasza gryczana, ma biało-różowe intensywnie pachnące kwiaty,
będące rajem dla pszczół. Miód gryczany jest jednym z najbardziej cenionych
miodów na świecie. Ma ciemny kolor i bardzo ciekawy, głęboki zapach.
|