|
Dodatkowe informacje |
Polska Federacja Producentów Żywności Związek Pracodawców
ul. Chałubińskiego 8
00-613 Warszawa
Telefon: | | +48 22 830 70 55 |
Telefon/fax: | | +48 22 830 70 56 |
E-mail: | | biuro@pfpz.pl |
|
| |
|
|
Jaglane puree |
|
Czas
przyrządzania: 15 min Liczba
porcji: 4
Składniki:
- 200
g kaszy jaglanej nieugotowanej
- 3
łyżki masła
- 1
łyżka oleju
- pół
drobno poszatkowanej cebuli
- 1
łyżeczka majeranku
- 1
łyżeczka zmielonej białej gorczycy
- pół
szklanki wody
- 1
i 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- sól,
pieprz i łyżka masła do smaku
- kostki
fety
- pomidorki
do przybrania
Najważniejszy
w tym przepisie jest sposób gotowania kaszy. W garnku podsmażamy na maśle
cebulę, dodajemy kaszę i smażymy przez kilka minut cały czas mieszając.
Wsypujemy majeranek i gorczycę – i jeszcze chwilę smażymy. Wlewamy wodę i sok
pomarańczowy. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu przez ok. pół
godziny. Potem miksujemy z masłem, solą i pieprzem i wykładamy na talerz
formując kopułkę dowolnego kształtu. Na wierzch kopułki układamy kostki fety
albo sadzone jajko, przystrajamy danie pomidorami. Jaglane puree polecane jest
zwłaszcza jesienią i zimą, bo przyjemnie rozgrzewa i daje dużo ciepłej energii.
Ciekawostka:
Pamiętajmy,
by kaszę jaglaną przed gotowaniem płukać zawsze gorącą wodą. Inne kasze oraz
ryż płuczemy w zimnej wodzie
|
|
|
|