Czas przyrządzania: 70 min (bez pieczenia) Liczba porcji: dowolna
Składniki:
- 400 g mąki żytniej (typ 720)
- 2 łyżeczki suszonych drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 czubata łyżka sproszkowanego chleba świętojańskiego
- 300 ml letniej wody
- 2 płaskie łyżki soli gruboziarnistej
- 100 g namoczonych pestek słonecznika
- 50 g płatków żytnich lub jęczmiennych
Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy trochę soli. Wlewamy
oliwę i miód. Składniki na chleb miksujemy, powoli wlewając letnią wodę. Ciasto
wyrabiamy przez 10 min, na koniec dodajemy słonecznik i płatki. Przykrytą misę
z ciastem zanosimy w ciepłe miejsce. Gdy zwiększy dwukrotnie swą objętość (po
ok. 1 godz.) wyciągamy ciasto z miski – będzie ono lepiące, dlatego podsypujemy
dłonie mąką. Formę smarujemy tłuszczem i przekładamy do niej ciasto.
Wyrównujemy wierzch zwilżonymi dłońmi, a potem posypujemy solą lekko ją
dociskając. Znowu czekamy, aż ciasto wyrośnie. Pieczemy przez pół godz. w
piekarniku nagrzanym do temp. 220 o C. Po wyjęciu z pieca obkrawamy boki formy
i wyciągamy z niej chleb – pyszny, pachnący, po prostu wspaniały!
Ciekawostka:
Suszone, sproszkowane owoce chleba świętojańskiego
(tak nazywa się zimozielone drzewo lub krzew z rejonów śródziemnomorskich) przypomina
wyglądem kakao, a smakiem cukier. Chleb świętojański to bogactwo witamin i składników mineralnych
|
|