Czas
przyrządzania: ok. 15 minut Liczba porcji: 4
Składniki:
- 250 g makaronu rurki
-
2 łyżeczki złocistej kurkumy
-
2 małe cebule pokrojone w
kostkę
-
sól, pieprz i czarnuszka do
smaku
-
pulpa pomidorowa albo kawałki
pomidorów bez skóry
-
3 łyżki oliwy z oliwek do
smażeniu lub oleju
-
listki świeżej zielonej
bazylii lub majeranku
-
starty parmezan
Cebulę z solą i pieprzem
podsmażamy na patelni, dodając na koniec kurkumę, zmiażdżony czosnek i
pokrojone w kostkę pomidory. Podgrzewamy pod przykryciem pięć minut. Makaron
gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odsączony, gorący mieszamy delikatnie
ze złocistym sosem z akcentami pomidorowej czerwieni tak, by każda rurka
uzyskała złocisty kolor. Posypujemy nasionami czarnuszki, parmezanem i
ozdabiamy listkiem bazylii lub majeranku. Przyrządzony w ten sposób makaron ma
ciekawy smak, a ze względu na kurkumę i czarnuszkę – niezwykłe walory
zdrowotne.
Ciekawostka:
Kurkuma to wspaniała przyprawa
znana w lecznictwie od XIX wieku, przeżywająca ostatnio prawdziwe odrodzenie i
wywołująca wielkie poruszenie wśród naukowców. Kurkuma nadaje potrawom złocisty
kolor i ciekawy smak.
|
|